Witam!!!
Dziś chciałem wytestować klimę , na dworze +2 stopnie C.
Po odpaleniu auta wcisnąłem przycisk AUTO, i załączyla się sprężarka... ale po przejechaniu kilku kilometrów wyłączyła się... Klima nie reaguje na wciskanie Econ , chyba że włączam lub wyłączam ECON bezpośrednio po odpaleniu silnika, to przez chwilę klima reaguje, czyli włącza lub wyłącza kompresor. Latem po wciśnięciu ECON zawsze wyłącza się kompresor. Teraz jest cały czas wyłączony w czasie jazdy niezależnie od włączonej lub wyłączonej funkcji ECON, tzn. jeśli włączam ECON lub wyłączam go, to kompresor nie reaguje, cały czas jest wyłączony.
[ A6 C5] [ A6 C6] Wyłączający się kompresor
- metronomus
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2008
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Wszystko działa poprawnie!!!!
Nie wiem jak długo masz audi ale w tych autkach jest tak ,że jak temperatura jest niższa jak +4.5 to klimy nie załączysz bo komp wie ,że jest wystarczająco chłodno na schłodzenie auta bez klimy. Fajną rzeczą jest to ,że możesz wiedzieć kiedy będzie działać klima a kiedy nie gdyż audi zadbało o taki mały detalik na wyświetlaczu temperatury w postaci śnieżynki. Jak się ona wyświetla to zapomnij o klimie a jak jej nie ma to spokojnie wciskasz przycisk econ i wszystko śmiga. No chyba ,że się uprzesz i podgrzejesz termometr(jest na dole między chłodnicą a zderzakiem) i wtedy klima ruszy nawet przy -20 bo zostanie komp oszukany.
Mam nadzieje ,że pomogłem???
Pozdrawiam!!!!!
Jeżeli pomogłem wciśnij pomógł.
Nie wiem jak długo masz audi ale w tych autkach jest tak ,że jak temperatura jest niższa jak +4.5 to klimy nie załączysz bo komp wie ,że jest wystarczająco chłodno na schłodzenie auta bez klimy. Fajną rzeczą jest to ,że możesz wiedzieć kiedy będzie działać klima a kiedy nie gdyż audi zadbało o taki mały detalik na wyświetlaczu temperatury w postaci śnieżynki. Jak się ona wyświetla to zapomnij o klimie a jak jej nie ma to spokojnie wciskasz przycisk econ i wszystko śmiga. No chyba ,że się uprzesz i podgrzejesz termometr(jest na dole między chłodnicą a zderzakiem) i wtedy klima ruszy nawet przy -20 bo zostanie komp oszukany.
Mam nadzieje ,że pomogłem???
Pozdrawiam!!!!!
Jeżeli pomogłem wciśnij pomógł.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 2007
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ALF 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Guzik prawda!
Wciskanie ECON nie ma związku z temperaturą. To znaczy jak nie wciśniecie ECON (klima powinna chodzić), to i tak sprężarka nie będzie pracowała, bo jest za zimno.
Jeżeli ECON włącza się automatycznie, to:
1. Masz za niskie ciśnienie w układzie klimatyzacji.
2. Padł ci czujnik klimatyzacji, G-ileśtam - sprawdź w szukajce.
U mnie był padnięty czujnik. Najpierw raz czy dwa razy samo włączyło się ECON, ale później już działało OK (nie włączało się samo). A jakiś czas później, akurat podczas ulewy w lecie czujnik padł i nie miałem klimy . Odparowanie auta trwało całe wieki...
Czujnik BOSCH-a, koszt ok. 200 - 250 zł.
Wciskanie ECON nie ma związku z temperaturą. To znaczy jak nie wciśniecie ECON (klima powinna chodzić), to i tak sprężarka nie będzie pracowała, bo jest za zimno.
Jeżeli ECON włącza się automatycznie, to:
1. Masz za niskie ciśnienie w układzie klimatyzacji.
2. Padł ci czujnik klimatyzacji, G-ileśtam - sprawdź w szukajce.
U mnie był padnięty czujnik. Najpierw raz czy dwa razy samo włączyło się ECON, ale później już działało OK (nie włączało się samo). A jakiś czas później, akurat podczas ulewy w lecie czujnik padł i nie miałem klimy . Odparowanie auta trwało całe wieki...
Czujnik BOSCH-a, koszt ok. 200 - 250 zł.
Kogel-mogel FB
Fora to jest biwak.
Fora to jest biwak.
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2006
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Oczywiście...jak jest już +4.5C można zobaczyć jeszcze na wentylator. Jeśli włączysz klime, zaraz powinien chodzić wentylator.tomass pisze:potwierdzam +4.5stopnia klima zadziała !,jak jest sprawna?
Więc luknij na:
1. VAG
(kody błędów do klimy)
2. Wentylator
3. Ciśnienie w układzie klimatyzacji
4. Czujnik klimatyzacji
5. Sprężarka.
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.