[a6 c5 quattro] problem z hamulcami
[a6 c5 quattro] problem z hamulcami
witam.moj problem polega na tym ze prawie wogole nie ma hamulcow,tzn za pierwszym nacisnieciem hamulca jakies tam delikatne sa,ale za drugim to juz tragedia pedal twardy a hamolawia zadnego.dodam ze auto stalo jakis czas z powodu rozwalonego rozrzadu,potem trafilo do mechanika rozrzad wymieniony,walki nowe, tylko ze od tamtej pory jest problem wlasnie z hamulcami.co to moze byc??vacum pompe juz czyscilem,nic nie pomoglo,wezyki szczelne.prosze o pomoc 
Ostatnio zmieniony 06 lut 2011, 07:20 przez Gelo18144, łącznie zmieniany 1 raz.
Myślę że masz zardzewiałe tarcze hamulcowe od dłuższego postoju
Najlepiej w tej sytuacji wyciągnąć klocki, przeczyścić tarcze hamulcowe papierem ściernym wraz z klockami, oczyścić z pyłu i poskładać, od razu na posmarować odpowiednie punkty.
Jak chcesz to możesz tak jeździć, coś się tam wytrze ale nie do końca i potem będzie Ci rysować tarcze albo zeszkli się klocek i będzie słaby hamulec.
Proponuję to zrobić jak najszybciej, będzie mniej kosztów i roboty póżniej
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
Najlepiej w tej sytuacji wyciągnąć klocki, przeczyścić tarcze hamulcowe papierem ściernym wraz z klockami, oczyścić z pyłu i poskładać, od razu na posmarować odpowiednie punkty.
Jak chcesz to możesz tak jeździć, coś się tam wytrze ale nie do końca i potem będzie Ci rysować tarcze albo zeszkli się klocek i będzie słaby hamulec.
Proponuję to zrobić jak najszybciej, będzie mniej kosztów i roboty póżniej

---------------------------------------
Audi A4 Avant 2.8 Quattro Tip 193KM
Audi A6 Avant 3.0 Quattro Tip 220KM
Audi 80 B1 1.3 2dr Coupe
Audi 90 B3 2.2 Turbo sedan Quattro
Audi A6 Avant 2.5 TDi Manual 155KM
Audi A6 Avant 2.5 TDi Tip AFB 150KM
Audi A4 Avant 2.8 Quattro Tip 193KM
Audi A6 Avant 3.0 Quattro Tip 220KM
Audi 80 B1 1.3 2dr Coupe
Audi 90 B3 2.2 Turbo sedan Quattro
Audi A6 Avant 2.5 TDi Manual 155KM
Audi A6 Avant 2.5 TDi Tip AFB 150KM
tarcze juz czyscilem,dokladniej chodzi mi o to ze jak podczas jazdy naciskam pedal hamulca to robi sie twardy ze nawet jak wcisne go dwoma nogami to hamowanie znikome.przed remontem wszystko bylo ok hamulce jak zyletki,a teraz prawie wogole.moze od tego stania serwo padlo,albo cos innego,vacum pompe juz czyscilem,tylko ciezko mi ocenic z jaka sila powinno zasysac powietrze,jak przykladam palec to czuje ze ssie ale z latwoscia moge go oderwac.
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam kolego, stawiam na problem z pompą VACUM. Miałem podobny problem w c4 w automacie, o ile podczas jazdy z większą prędkością i odpowiednimi obrotami jako tako hamowała to już na parkingu lub w wolnej jeździe przy małych obrotach pedał robił się twardy za drugim i kolejnym naciśnięciem a reakcja mizerna. Sprawdzałem przewody wydawały się OK jednak po dokładnym sprawdzeniu na wyjściu z Vacum przewód gumowy był pęknięty, wymiana niewiele pomogła dopiero wymiana pompy VACUM zmieniła sytuację. 

TRAKTOREK TO DOBRY MOTOREK. były: c4 avant 2.5 AAT, c5 avant 1.9 AFN, teraz c6 avant 2.0 BRF