Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5] Problem z automatem w 2,8 C5 skaczące obroty

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
arisek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5] Problem z automatem w 2,8 C5 skaczące obroty

Post autor: arisek » 28 lut 2011, 12:41

Witam, właśnie nabyłem piekną C5ąteczke ale mam problem ze skrzynią mianowicie,

1 skrzynia nieraz szarpie przy zmianie biegów szczegulnie z 2 na 3 bieg ale nie zawsze przy normalnej jeździe

2 przy wciśnięciu kigdowna skrzynia ładnie schodzi w dół ale kiedy dochodzi do zmiany z 2 na 3 powiedzmy przy 5-6k obrotów dzieje się takie coś że jakby wsprzęgla bieg obroty mocno idą do góry i dopiero wchodzi następny bieg oczywiście z bardzomocnym szrpnięciem i to też nie zawsze sie dzieje ale bardzo często

Może ktoś z was miał podobny problem na czwartek chcem sie umówić na wymiane oleju i filtrów bo wiem że to jest bardzo ważne miałem podobny problem w a8 jak ściągałem ale po wymianie oleju wszystko ustąpiło mam nadziej że tu będzie tak samo

matelek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Henryk
Rocznik: 1996
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T AEB 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: matelek » 01 mar 2011, 11:44

juz sobie kolego po czesci odpowiedziales na pytanie... na poczatek vag - jesli nie ma bledow to dalej jest wymiana oleju z filtrem :)

Awatar użytkownika
arisek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arisek » 07 mar 2011, 14:22

A więc tak błędów na VGA brak, olej i fltr wymieniony i jest poprawa łagodniej zmienia biegi ale dalej z 2 na 3 jak by wyżuca na luz i dopiero szarpnięcie i wskakuje bieg zaznacze że dzieje się tak tylko przy "dynamicznym przyśpieszaniu" :) przy normalnej jeździe już prawie nie czuć tej zminay

niestety przy wymianie oleju zobaczyłem że cała prawa strona silnika est uwalona w oleju i nie wiem gdzie jest wyciek musze umyć silnik i może coś się znajdzie a lewa suchutkamoże jakies pomysły co mogło pójść ?

I jeszcze jedna dziwna sprawa po sprawdzeniu nr VIN okazało się mój samochód ma jednak manuala :p

[ Dodano: 2011-04-30, 07:09 ]
Wracając do tej skrzyni to pojawił mi się sporadyczny błąd położenie pedału gazu i tak już wyczajiłem że trzeba odejmować troche gazu przy wysokich obrotach i wtedy normalnie zmienia biegi czyli pewnie będzie do wymiany potencjometr pedału gazu tak mi sie wydaje

Jak moge go wykręcić i wymienić i czy obojętnie jaki kupie czy musi byc pod mój silnik ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja