[A6 C6] Demontaż tapicerki w drzwiach przednich???
-
- Forum Audi A6 / A7
[A6 C6] Demontaż tapicerki w drzwiach przednich???
Witam! potrzebuje pomocy na temat demontażu tapicerki w drzwiach przednich w A6 2.8 Quattro gdyż nie chciałbym czegos połamać. Musze zdją;ć tapicerke ponieważ blokuje mi się szyba jak idze w góre ma jakiś opór poczym cofa sie z powrotem w dół! pewnie coś sie stało z mechanizmem chciałbym to naprawic. Jeśli wiecie coś na ten temat prosze o jak najszybszą; odpowiedź ! Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 28 gru 2007, 09:26 przez Dominio2.8, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam.
Niedawno wymieniałem głośnik w przednich prawych drzwiach bo pozwolił sobie zakończyć żywot. Cała kwestia demontażu tapicerki to odkręcenie dwóch śrub, bodajże na górze (jak trzeba to pójdę do samochodu jutro i sprawdzę dokładnie lokalizację), złapanie za tapicerkę i podniesienie do góry. Proste i zajmuje około 1 minutę
Niedawno wymieniałem głośnik w przednich prawych drzwiach bo pozwolił sobie zakończyć żywot. Cała kwestia demontażu tapicerki to odkręcenie dwóch śrub, bodajże na górze (jak trzeba to pójdę do samochodu jutro i sprawdzę dokładnie lokalizację), złapanie za tapicerkę i podniesienie do góry. Proste i zajmuje około 1 minutę

-
- Forum Audi A6 / A7
witam.
tak sa dwie śruby jedna z lewej strony a druga z prawej(sa to wkrety) strony. a co z klamką;? podnieść do góry hmm nie wiem czy takie proste troche podwazałem tu i tam ale jakos nie chciało tak łatwo zejsc:-( tzn wszystko jest razem zmontowane? a dolna czesc jak jest zamontowana? z góry dziękuje za odp. bo juz myślałem że nikt nie wie jak zdją;ć tapicerke hehe
tak sa dwie śruby jedna z lewej strony a druga z prawej(sa to wkrety) strony. a co z klamką;? podnieść do góry hmm nie wiem czy takie proste troche podwazałem tu i tam ale jakos nie chciało tak łatwo zejsc:-( tzn wszystko jest razem zmontowane? a dolna czesc jak jest zamontowana? z góry dziękuje za odp. bo juz myślałem że nikt nie wie jak zdją;ć tapicerke hehe
AUDI A6 Z KIERA Z PRAWEJ STRONY www. a6 uk.pl
witam,miałem ten sam problem... tapicerkę faktycznie sciaga sie bardzo prosto dwie śruby i w górę ale po posmarowaniu prowadnic pod tapicerka nic nie pomogło. natomiast posikanie po opuszczeniu szyby smarem silikonowym tych prowadnic w których jeździ szyba (czyli do których nie trzeba scią;gac tapicerki :idea: ) załatwiło moją; sprawę.
uwaga:zeby dostac sie do rolek linki mechanizmu opuszczania szyby trzeba odkrecić ramkę drzwi 4 śruby torx i jedna maleńka na krzyżak :!: nalezy znaleźć i zapamietac gdzie sa dwa kliny na dolnych srubach,zeby zalozyc je na swoje miejsce.
przed załozeniem tapicerki spraw dz czy wszystkie przelaczniki pracuja i czy cos sie nie odpieło
pozdrawiam.
uwaga:zeby dostac sie do rolek linki mechanizmu opuszczania szyby trzeba odkrecić ramkę drzwi 4 śruby torx i jedna maleńka na krzyżak :!: nalezy znaleźć i zapamietac gdzie sa dwa kliny na dolnych srubach,zeby zalozyc je na swoje miejsce.
przed załozeniem tapicerki spraw dz czy wszystkie przelaczniki pracuja i czy cos sie nie odpieło

pozdrawiam.
-
- Forum Audi A6 / A7
a6 avant 98
odswierzam temat . mianowicie mam zamkniete drzwi kierowcy . nie moge ich otworzyc ani od wewnatrz ani z zewnatrz . brak oporu na klamce zewnetrznej i wewnetrznej , wszystkie inne drzwi otwieraja sie bez problemu . acha cycek zamkniecia idzie w gore . jak teraz zdjac tapicerke ?lub jak to otworzyc kluczykiem kombinowalem na wszystkie sposoby chyba ale tylko szybki szly na dol.
odswierzam temat . mianowicie mam zamkniete drzwi kierowcy . nie moge ich otworzyc ani od wewnatrz ani z zewnatrz . brak oporu na klamce zewnetrznej i wewnetrznej , wszystkie inne drzwi otwieraja sie bez problemu . acha cycek zamkniecia idzie w gore . jak teraz zdjac tapicerke ?lub jak to otworzyc kluczykiem kombinowalem na wszystkie sposoby chyba ale tylko szybki szly na dol.
Miałem ten sam problem. Rozwią;zaliśmy go tak: ja od środka kolega od zewną;trz jednocześnie pocią;galiśmy za klamki. Za około 50 razem
drzwi sie otworzyły. Po dokładnym przyjrzeniu się zamkowi stwierdziliśmy, że przyczyną; było zacinanie się "rygielka" z powodu braku smarowania. Po użyciu WD40 wszystko jest ok.

sprobuje jutro ale wydaje mi sie ze od zewnatrz ciegno spadlo . jak sie nie uda to rozbiore druga strone i zmatuje jakis drut zeby przez otworek od cycka jakos nacisnac ramie zamka . dam znac jak mi sie uda .
[ Dodano: 2008-01-24, 03:43 ]
Otwarte
) a mianowicie co zrobilem .
1.odkrecilem boczek pasazera . zobaczylem jak moge sie dostac i jak dziala mechanizm .
2. opuscilem szybe u kierowcy .
3.miedzy szyba a uszczelka (ta co przylega do szyby od zewnetrznej strony) jeden po jednej stronie "cycka" drugi troszke dalej (5-8cm) wstawilem 2 male drewnianne kliniki(nad klamka) aby mozna bylo spojzec na mechanizm i ciegno klamki zewnetrznej i dwa nastepne blizej lusterka na swiatlo z latarki .
4.proba drutem nie wyszla poniewaz trzeba popchnac (nadusic w dol)miejsce gdzie jest koniec ciegna klamki zewnetrznej .drut sie wyginal .
5 dlugi cienki wkretak . mocne naduszenie na ramie przy mocowaniu koncowki ciegna i drzwi otwatre .
6. demontaz boczku i zamocowanie koncowki ciegna klamki zewnetrznej na wlasciwej pozycji
dalej nie wiem dlaczego nie dzialala klamka wewnetrzna
??
po poprawieniu ciegna klamki obie bez problemu dzialaja .
[ Dodano: 2008-01-24, 03:43 ]
Otwarte

1.odkrecilem boczek pasazera . zobaczylem jak moge sie dostac i jak dziala mechanizm .
2. opuscilem szybe u kierowcy .
3.miedzy szyba a uszczelka (ta co przylega do szyby od zewnetrznej strony) jeden po jednej stronie "cycka" drugi troszke dalej (5-8cm) wstawilem 2 male drewnianne kliniki(nad klamka) aby mozna bylo spojzec na mechanizm i ciegno klamki zewnetrznej i dwa nastepne blizej lusterka na swiatlo z latarki .
4.proba drutem nie wyszla poniewaz trzeba popchnac (nadusic w dol)miejsce gdzie jest koniec ciegna klamki zewnetrznej .drut sie wyginal .
5 dlugi cienki wkretak . mocne naduszenie na ramie przy mocowaniu koncowki ciegna i drzwi otwatre .

6. demontaz boczku i zamocowanie koncowki ciegna klamki zewnetrznej na wlasciwej pozycji
dalej nie wiem dlaczego nie dzialala klamka wewnetrzna

po poprawieniu ciegna klamki obie bez problemu dzialaja .
-
- Forum Audi A6 / A7
eheeeemmmm.... A od kiedy WD40 cokolwiek smaruje? To penetrant, smarujemy smarem...SAWA pisze:Miałem ten sam problem. Rozwiązaliśmy go tak: ja od środka kolega od zewnątrz jednocześnie pociągaliśmy za klamki. Za około 50 razemdrzwi sie otworzyły. Po dokładnym przyjrzeniu się zamkowi stwierdziliśmy, że przyczyną było zacinanie się "rygielka" z powodu braku smarowania. Po użyciu WD40 wszystko jest ok.
- azad-der-boss
- Forum Audi A6 / A7