Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C6] Demontaż tapicerki w drzwiach przednich???

Wnętrze
ODPOWIEDZ
Dominio2.8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C6] Demontaż tapicerki w drzwiach przednich???

Post autor: Dominio2.8 » 27 gru 2007, 19:08

Witam! potrzebuje pomocy na temat demontażu tapicerki w drzwiach przednich w A6 2.8 Quattro gdyż nie chciałbym czegos połamać. Musze zdją;ć tapicerke ponieważ blokuje mi się szyba jak idze w góre ma jakiś opór poczym cofa sie z powrotem w dół! pewnie coś sie stało z mechanizmem chciałbym to naprawic. Jeśli wiecie coś na ten temat prosze o jak najszybszą; odpowiedź ! Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 28 gru 2007, 09:26 przez Dominio2.8, łącznie zmieniany 1 raz.

grzejanc

Post autor: grzejanc » 05 sty 2008, 18:48

Witam.
Niedawno wymieniałem głośnik w przednich prawych drzwiach bo pozwolił sobie zakończyć żywot. Cała kwestia demontażu tapicerki to odkręcenie dwóch śrub, bodajże na górze (jak trzeba to pójdę do samochodu jutro i sprawdzę dokładnie lokalizację), złapanie za tapicerkę i podniesienie do góry. Proste i zajmuje około 1 minutę ;)

Dominio2.8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Dominio2.8 » 05 sty 2008, 23:35

witam.
tak sa dwie śruby jedna z lewej strony a druga z prawej(sa to wkrety) strony. a co z klamką;? podnieść do góry hmm nie wiem czy takie proste troche podwazałem tu i tam ale jakos nie chciało tak łatwo zejsc:-( tzn wszystko jest razem zmontowane? a dolna czesc jak jest zamontowana? z góry dziękuje za odp. bo juz myślałem że nikt nie wie jak zdją;ć tapicerke hehe
AUDI A6 Z KIERA Z PRAWEJ STRONY www. a6 uk.pl

grzejanc

Post autor: grzejanc » 06 sty 2008, 22:15

Ja odkręciłem śruby i podważyłem wszystko do góry, poszło bez problemu. Należy tylko dokładnie później wszystko wpasować na miejsce. Klamka daje się łatwo wyczepić. Czasami jak coś jest za proste, to sami próbujemy komplikować sprawy :) Ale najważniejsze nic na siłę.

poldas
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: poldas » 11 sty 2008, 11:35

Jeżeli blokuje ci się szyba to wystarczy spryskać prowadnice smarem silikonowym i po kłopocie.Ja już to przerabiałem i jak na razie wszystko ok.

tomeks6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tomeks6 » 13 sty 2008, 21:39

witam,miałem ten sam problem... tapicerkę faktycznie sciaga sie bardzo prosto dwie śruby i w górę ale po posmarowaniu prowadnic pod tapicerka nic nie pomogło. natomiast posikanie po opuszczeniu szyby smarem silikonowym tych prowadnic w których jeździ szyba (czyli do których nie trzeba scią;gac tapicerki :idea: ) załatwiło moją; sprawę.
uwaga:zeby dostac sie do rolek linki mechanizmu opuszczania szyby trzeba odkrecić ramkę drzwi 4 śruby torx i jedna maleńka na krzyżak :!: nalezy znaleźć i zapamietac gdzie sa dwa kliny na dolnych srubach,zeby zalozyc je na swoje miejsce.
przed załozeniem tapicerki spraw dz czy wszystkie przelaczniki pracuja i czy cos sie nie odpieło ;-)
pozdrawiam.

Dominio2.8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Dominio2.8 » 17 sty 2008, 20:03

Dzięki wielkie chłopaki ;-) szybka działa i jest wszystko ok :mrgreen: pozdrawiam
AUDI A6 Z KIERA Z PRAWEJ STRONY www. a6 uk.pl

remikp
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: remikp » 22 sty 2008, 10:34

a6 avant 98

odswierzam temat . mianowicie mam zamkniete drzwi kierowcy . nie moge ich otworzyc ani od wewnatrz ani z zewnatrz . brak oporu na klamce zewnetrznej i wewnetrznej , wszystkie inne drzwi otwieraja sie bez problemu . acha cycek zamkniecia idzie w gore . jak teraz zdjac tapicerke ?lub jak to otworzyc kluczykiem kombinowalem na wszystkie sposoby chyba ale tylko szybki szly na dol.

SAWA
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: SAWA » 22 sty 2008, 19:45

Miałem ten sam problem. Rozwią;zaliśmy go tak: ja od środka kolega od zewną;trz jednocześnie pocią;galiśmy za klamki. Za około 50 razem :) drzwi sie otworzyły. Po dokładnym przyjrzeniu się zamkowi stwierdziliśmy, że przyczyną; było zacinanie się "rygielka" z powodu braku smarowania. Po użyciu WD40 wszystko jest ok.

remikp
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: remikp » 23 sty 2008, 02:33

sprobuje jutro ale wydaje mi sie ze od zewnatrz ciegno spadlo . jak sie nie uda to rozbiore druga strone i zmatuje jakis drut zeby przez otworek od cycka jakos nacisnac ramie zamka . dam znac jak mi sie uda .

[ Dodano: 2008-01-24, 03:43 ]
Otwarte :))))) a mianowicie co zrobilem .
1.odkrecilem boczek pasazera . zobaczylem jak moge sie dostac i jak dziala mechanizm .
2. opuscilem szybe u kierowcy .
3.miedzy szyba a uszczelka (ta co przylega do szyby od zewnetrznej strony) jeden po jednej stronie "cycka" drugi troszke dalej (5-8cm) wstawilem 2 male drewnianne kliniki(nad klamka) aby mozna bylo spojzec na mechanizm i ciegno klamki zewnetrznej i dwa nastepne blizej lusterka na swiatlo z latarki .
4.proba drutem nie wyszla poniewaz trzeba popchnac (nadusic w dol)miejsce gdzie jest koniec ciegna klamki zewnetrznej .drut sie wyginal .
5 dlugi cienki wkretak . mocne naduszenie na ramie przy mocowaniu koncowki ciegna i drzwi otwatre . :)))
6. demontaz boczku i zamocowanie koncowki ciegna klamki zewnetrznej na wlasciwej pozycji

dalej nie wiem dlaczego nie dzialala klamka wewnetrzna ????
po poprawieniu ciegna klamki obie bez problemu dzialaja .

MateoBologna
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: MateoBologna » 29 maja 2010, 22:44

Witam. Ja mam chyba ten sam problem???? czy także pomoże ten smar sylikonowy??? szyba otwiera sie bez problemu, tylko jak chcę zasunąć to blokuje się i i odsuwa sie spowrotem. Co mam zrobić bo nie mam zielonego pojęcia. Pomocy :-(
MateoBologna..:-)

Qris

Post autor: Qris » 30 maja 2010, 00:18

SAWA pisze:Miałem ten sam problem. Rozwiązaliśmy go tak: ja od środka kolega od zewnątrz jednocześnie pociągaliśmy za klamki. Za około 50 razem :) drzwi sie otworzyły. Po dokładnym przyjrzeniu się zamkowi stwierdziliśmy, że przyczyną było zacinanie się "rygielka" z powodu braku smarowania. Po użyciu WD40 wszystko jest ok.
eheeeemmmm.... A od kiedy WD40 cokolwiek smaruje? To penetrant, smarujemy smarem...

Awatar użytkownika
azad-der-boss
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: azad-der-boss » 30 maja 2010, 10:57

Temat dotyczy C6 a nie C5...tak na marginesie. :idea:

MaTyS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: MaTyS
Rocznik: 2012
Moje auto: A6 C7