Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 1.9 TDI AFV 131 ] Dodatki do paliwa.

Wszystko co dotyczy ogólnie całej gamy A6/A7 silników wysokoprężnych, nie przywiązane stricte do konkretnego modelu.
Awatar użytkownika
Fascynat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 1992
Moje auto: 100 C4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8 125KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: Fascynat » 03 sty 2011, 00:51

Haiko, nie wiem jak u Ciebie , ale uwierz że nie wszędzie tak jest..

mest1987, skoro mamy tak niepewny rynek paliwowy i nikt tak naprawde niewie co ma w baku to chyba warto... w szczególności do klekotków.. <ok>

Awatar użytkownika
Haiko
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Haiko » 03 sty 2011, 13:24

Haiko, nie wiem jak u Ciebie , ale uwierz że nie wszędzie tak jest..
Tak mi ostatnio powiedzial pracownik Inspekcji Handlowej. Generalnie to jest tak, ze w wiekszości przypadków to jest wina maszyny ze z paliwem jest cos nie tak. No chyba ze ktoś ma swoją prywatna stacje to moze wtedy kombinuje. Bo tak w koncernówkach nikomu się w to bawić nie chce.

ArabaT
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ArabaT » 03 sty 2011, 13:43

Haiko pisze:Bo tak w koncernówkach nikomu się w to bawić nie chce
Prwady są trzy .....
A zapomnieliście Panowie i Panie, o procesie dystrybucji. Tankowanie na firmowej stacyjce nie oznacza 100% dobrego paliwa. Nie wnikam w oktany, cetyny i inne jeszcze wyznaczniki. Jednym z podstawowych dodatków a raczej składników które są dla nas odczuwalne bo uciązliwe gdyz sie osadza w filtrach to parafina. Jedyny dodatek jaki ewentualnie ma racje bytu to zabezpieczenie wytracania tej parafiny ale to tylko na poczatku okresu zimowego gdy jeszcze nie wszyscy przeczyscili zbiorniki z paliw letnich albo wlasciwe temp. zimowe. to tak wg mnie ;) Tak więc to same rafinerie wala nas w rogi mieszajac miksture, ktora przechodzi minimum norm i przejdze wtryski po najnizszych kosztach, na to wpywu nikt nie ma ale taki jest fakt. To tak samo jak ktos wczesniej przywolal przyklad LPG, mieszanina gazów, jeden wartosciowy a drugi tanszy wypelniacz. Od proporcji zalezy ile i jak przejedziemy a jakos na slupkach nie ma zroznicowania cen w SPAM do proporcji
censored pisze:Właściwości fizyczne BIO w 20C są identyczne z ON i tu prawdopodobnie nie ma przeszkód lać BIO do CR, problem występuje poniżej 20C a znacznie poniżej 4C wtedy BIO gęstnieje na tyle że twoja wysokociśnieniowa pompa i wtryski
Dlatego stosuje się podgrzewacze paliwa tylko w autach typu A6 nazywają to "obciach" "wieś" i inne tego typu... Pomijam fakt, że w aucie osobowym to troszke problematyczne umiejscowic taki podgrzewacz ale nie jest to niewykonalne w miare przystępny sposób, przeciez gazowniki woza butle albo kolo zapasowe w bagazniku

darnok
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: darnok » 01 lut 2011, 19:49

censored " darnok Czy ty na zbiorniku jeździsz pół roku?"

Miałem na myśli raczej stacje paliw które dolewają wodę do paliwa. Daje im to szerokie pole do popisu ( znaczy możliwość wchłonięcia wody przez bio paliwo ).

Ja używam jedynie dapresatora do paliwa kiedyś dolałem na kilka zbiorników mixolu, ale uznałem że to niepotrzebne i może być nawet szkodliwe wkońcu to olej do dwusuwa a nie diesla.
Pozdrawiam
Darnok

krzys124
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzys124 » 07 lut 2011, 20:44

PANOWIE - moge polecic srodki firmy PRO-TEC naprawde dobre szczególnie dodatki do paliwa pzretestowalismy z kolegami - rewelacja .
poczytać mozna na stronie dystrybutora na polske
http://www.motochemica.pl/porady-techni ... o-pro-tec/
szczegulnie ten jest przetestowany
http://www.motochemica.pl/produkty/prep ... m-cleaner/
teraz mercedes w-210 2.7 CDI
Jednak jak nie ma gwiazdy to nie ma jazdy .

grisza76
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: grisza76 » 29 kwie 2011, 18:39

A w którym serwisie korzystałeś z Protec? Jeżeli używałetuś jako dolewki do baku, to polecam Ci przy przeglądzie albo podłączyć maszynę, albo przynajmniej do filtra - zresztą jest to dość dobrze opisane: http://www.motochemica.pl/porady-techni ... o-pro-tec/
Swoją drogą, dziś rozmawiałem z mechanikiem, który ostatnio w swoim audi płukał układ olejowy przy zmianie oleju, zadowolony, ale to już osobna historia do innego wątku.

Awatar użytkownika
audiomaniak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: audiomaniak » 05 maja 2011, 16:48

jeśli chodzi o diesla to godny polecenia jest środek STP w Makro ok 19zł <okok>
Usunieto pkt 29 regulaminu
200,6KM 443Nm

rafal100
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tadeusz
Rocznik: 2013
Moje auto: A6 C7
Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Multitronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: rafal100 » 05 maja 2011, 16:51

audiomaniak pisze:jeśli chodzi o diesla to godny polecenia jest środek STP w Makro ok 19zł
dołączam sie do sugesti kolegi <okok>

tomaszek99

Post autor: tomaszek99 » 05 maja 2011, 21:12

rafal100 pisze:
audiomaniak pisze:jeśli chodzi o diesla to godny polecenia jest środek STP w Makro ok 19zł
dołączam sie do sugesti kolegi <okok>
Tak polecacie, a może by napisać coś więcej? Co się polepszyło. Czy tylko polecacie od tak sobie?

Awatar użytkownika
audiomaniak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: audiomaniak » 05 maja 2011, 21:26

Kolego korekcje na Vagu wyglądają dużo lepiej wydaje mi się też, że silnik równiej pracuje mówię o silniku BLB, bo taki miałem wcześniej, zmieniałem na BKD, a te ogólnie równiej pracują. Co drugie tankowanie leję STP
Usunieto pkt 29 regulaminu
200,6KM 443Nm

Awatar użytkownika
pama
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Tomasz
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Silnik: 3.0 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: pama » 05 maja 2011, 21:40

proponuje zrobic jak kolega Azar-der Boss
-sprawdzic wartosci na wtyskach przed i po ... <lol>
kupilismy przy okazji Liqiud Oil ... leza 4 puszki u mnie.. nie ruszane jeszcze.. <luzik>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja