Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[100 C4] klimatronik - nie działa

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
bikemax
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[100 C4] klimatronik - nie działa

Post autor: bikemax » 28 sty 2011, 15:20

Witam
Pewnego pięknego dnia mój klimatronik nie włączył się wraz z samochodem, później coś mu odwaliło podziałał trzy dni i znowu to samo... (w ogóle nie działa, nie włancza się nic nie świeci, nie wyświetla również temperatury zewnętrznej) Bezpiecznik sprawdzałem i wymieniałem... Kupiłem drugi moduł, to samo. Udało mi się nawet dorwać gościa na osiedlu z A4 i zrobiłem podmiankę modułów, u niego działają... Próbowałem odpinać kostki (nawiew i wszystkie podzespoły klimy) aby wyeliminować ew zwarcie nie dało to żadnego efektu.

Błagam na kolanach pomocy! targa jak cholera, paruje wszystko jak w saunie i tylko grzane dupy mnie ratują. Nie mam już pomysłu co robić...

Nazywaj poprawnie tematy zgodnie z Regulaminem stosując TAGI!
Poprawiłem!

Proszę zakładać tematy w odpowiednich działach!
Przeniosłem!
Ostatnio zmieniony 29 sty 2011, 11:59 przez bikemax, łącznie zmieniany 1 raz.

Forum Audi A6 .

Post autor: Forum Audi A6 . » 28 sty 2011, 15:57

na poczatek mysle ze powinienes wlasciwie napisac temat.to co jest teraz lamie regulamin klubu.
widac ze brakuje gdzies pradu.warto by sie zaopatrzyc w jakas pinologie i patrzec gdzie powinny bycplusy minusy i inne prady bladzace...sprawdzic skad climatronic bierze prad.moze uszkodzone jest gniazdo bezpiecznika wypalone itp.

bikemax
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bikemax » 29 sty 2011, 06:30

Dzieki kolego za odpowiedz. A jak to wygląda jeżeli chodzi o wiązkę? Wie ktoś gdzie to idzie i tak właściwie co jeszcze jest podłączone do tej instalacji? Chciałbym wiedzieć żeby nie rozwalać całej deski czy też innych niepotrzebnych rzeczy na ślepo.

Próbowałem odpinać podzespoły z racji że klimatronik zgasł mi po odpowietrzaniu układu chłodzenia (po odpowietrzeniu po 5min zgasł na stacji CPN) - wiadomo trochę płynu wytrysnęło więc myślałem że może jakaś zwara się zrobiła na którymś podzespole.

Mechanicznie nie mam problemu ale elektronika to dla mnie prawie czarna magia...

P.S. Nie rozumiem dlaczego mój post miałby łamać regulamin? Jest napisany z zachowaniem netykiety i osobiście nie widzę błędów?

Forum Audi A6 .

Post autor: Forum Audi A6 . » 29 sty 2011, 10:33

nie jestem modem ale mam nadzieje ze wybcza mi ze wtryniam sie w ich obowiazki... :-)
regulamin mowi...
15. Jeśli nie uda Ci się odnaleźć odpowiedzi w archiwum napisz nowy temat w odpowiednim ku temu dziale ( patrz opisy działów na forum ) w sposób jasny, zrozumiały, opisujący problem i za razem krótki. Zabronione jest pisanie tytułów typu: POMOCY, MaM PrObLem !!!!!!!, !!!! help !!!!! itp. Nie używaj wielu znaków interpunkcyjnych pisanych po sobie zarówno w tytułach jak i samych postach.

co do wiazki to poszukaj na forum jest caly schemat lektryczny 100 c4 opisany i zamieszczony.w ostatecznosci podaj maila na pw.to wysle ci plik.

bikemax
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bikemax » 30 sty 2011, 07:23

Temat prawie ogarnięty ;) schematy miałem wcześniej. Wczoraj siedziałem do północy w aucie z farelką, próbowałem mostkować prądy i sprawdziłem gdzie dochodzi a gdzie nie, pół deski rozwaliłem, popłaciło ;)

Po mostkowaniu głównego zasilania (+) włanczał się moduł ale nie do końca, nie działały niektóre funkcje. Caqsep po puszczeniu mostku moduł jeszcze chwile chodził. To podkusiło mnie do stwierdzenia że posiada przejście ale bardzo niewielkie, pozwoliłem sobie stworzyć duże natężenie, tak żeby przepaliło się miejsce nie drożne ;)

Popłaciło się, problemem okazała się jedna kostka w głębi deski.

Nie wiedzieć czemu... wydaje mi się że kostki w tym miejscu są jakoś specyficznie narażone, u mnie większość z tamtejszych przejsć wygląda na niedrożne, czyli za chwile stanie się to z kolejnymi przejściami. Reszta kostek w aucie jest w pożądku, tylko w tym jednym miejscu występuje ten problem.

P.S. Przepraszam z góry za nie trzymanie się wytycznych regulaminu i moje błędy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja