Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 c5] drżenie ?

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sneer
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 c5] drżenie ?

Post autor: sneer » 29 gru 2010, 14:00

Witam wszystkich,
Mam dość nietypowe pytanie, choć wiem że nie ma głupich pytań tylko odpowiedzi. Nie wiem czy pisze w dobrym dziale ale może być to związane z silnikiem bądź jego osprzętem.
Mianowicie mój silniczek ma niecałe 120 tys. przebiegu (11 lat). Samochód kupiłem rok temu i jak położyłem rękę na kierownicy przy zapalonym silniku na luzie to .... nic nie czułem. Dosłownie brak jakichkolwiek drżeń. Praca samego silnika "na ucho" - była aksamitna, oczywiście nasłuchując poza kabiną. W tej chwili, nawet jak się silnik dobrze rozgrzeje, praca już nie jest taka gładka, słychać cyk, cyk, cyk jak pracuje. Na postoju, przy włączonym silniku, na kierownicy czuć drżenie. W międzyczasie przydarzyły się dwie rzeczy latem: raz w czasie burzy wjechałem z prędkością ok 70 km/h na gałąź grubości ręki prawym kołem przednim, kiedy indziej zjechałem na ulicę z chodnika, niestety krawężnik był na wysoki i uderzyłem w coś pod spodem auta (nie to że zawisłem ale uderzenie było wyraźnie czuć i słychać). Dodam że oleje, płyny - wszystko w jak najlepszym porządku.
Niektórzy stwierdzą że jestem pewnie przewrażliwiony, ale osobiście denerwuje mnie to drżenie bo poza tym samochodzik jest jak cukiereczek.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Wujek-West
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.3 133KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: Wujek-West » 29 gru 2010, 14:42

Watpie w to że autko ma 120tysiecy niemozliwe o jakies 200tysiecy za malo , wiec ma prawo juz cos cykac w silniku
Tylko słaba Polska boi się silnego Śląska

Awatar użytkownika
sneer
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sneer » 29 gru 2010, 15:15

dlaczego wątpisz, widziałeś ?
wiem że 2,5 tdi mają kosmiczne przebiegi, ale uwierz mi na słowo że tyle ma

Awatar użytkownika
levi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: levi » 30 gru 2010, 00:20

Też mi się wydaję ,że trochę za mały przebieg.Ale może kupił od kogoś kto tylko w niedziele do kościoła jak to się mówi jeździł i na letnie przejażdżki.

Wiesz co do drgania to temat troszkę jak rzeka.

Pierw przyjrzyj się wskazówce na obrotomierzu czy jak autko na luzie stoi ,nie drga (stoi w miejscu)

Jeśli stoi idealnie to drgania mogą występować np. od poduszek pod silnikiem,kończącego się sprzęgła/ dwumasu

Awatar użytkownika
sneer
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sneer » 30 gru 2010, 11:09

sprzęgło załącza wysoko ale zdaje się ze to nie zużycie tylko taka jego uroda. Chyba nie jestem w stanie sprawdzić zużycia sprzęgła ja się jeszcze nie ślizga.

gelus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gelus » 14 sty 2011, 08:37

u mnie okazalo sie ze byl to dwumas, rozlecialo sie lozysko na dwumasie, se wymyslili tam lozysko... powodowalo to drgania silnikiem.... ale przy okazji mialem tez problemy z wysprzeglaniem biegow...
dziekuje

feniulolo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: feniulolo » 14 sty 2011, 09:45

Też mam to drżenie z tym, że mam auto w automacie. Jeszcze go nie wyeliminowałem ale walczę ;) Na początek sprawdź podciśnienia te co widać na górze jak i te za silnikiem, zobacz czy zapłon nie wypada... Na kompie pokazuje jakies bledy ? Mi np pokazuje cos z lambda mimo, ze obie sa nowe...

gelus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gelus » 15 sty 2011, 10:22

moze kat zapchany skoro sondy nowe i lambda wywala blad? i stad tez drzenia bo nie ma przelotu?

feniulolo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: feniulolo » 15 sty 2011, 23:53

Dziś zasięgnąłem języka tu i tam otóz słabą stroną tych silników jest układ zapłonowy - tak mi powiedziano. Wygląda to na wypadający zapłon... Kable i świeczki zmieniłem więc powiedziano mi, że mogą to być cewki, moje cóż wyglądają nienajlepiej i widać, że ktoś coś przy nich grzebał więc na dniach wymienie.

[ Dodano: 2011-01-25, 21:42 ]
Moje auto jak się zagrzeje delikatnie drży na wolnych obrotach, wystarczy troszkę gazu dodać i jak ręką odjął. Cewki, kable wn i świeczki wymienione i nic.
Co ciekawe ostatnio umyłem silnik , wylałem na niego mnóstwo wody poźniej wszystko kompresorem osuszyłem i auto przed 2 dni chodziło idealnie. Może to tylko zbieg okoliczności.

Może ktoś ogarnął się z tym drżeniem na stałe? :roll:

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja