Witam wszystkich,
Mam dość nietypowe pytanie, choć wiem że nie ma głupich pytań tylko odpowiedzi. Nie wiem czy pisze w dobrym dziale ale może być to związane z silnikiem bądź jego osprzętem.
Mianowicie mój silniczek ma niecałe 120 tys. przebiegu (11 lat). Samochód kupiłem rok temu i jak położyłem rękę na kierownicy przy zapalonym silniku na luzie to .... nic nie czułem. Dosłownie brak jakichkolwiek drżeń. Praca samego silnika "na ucho" - była aksamitna, oczywiście nasłuchując poza kabiną. W tej chwili, nawet jak się silnik dobrze rozgrzeje, praca już nie jest taka gładka, słychać cyk, cyk, cyk jak pracuje. Na postoju, przy włączonym silniku, na kierownicy czuć drżenie. W międzyczasie przydarzyły się dwie rzeczy latem: raz w czasie burzy wjechałem z prędkością ok 70 km/h na gałąź grubości ręki prawym kołem przednim, kiedy indziej zjechałem na ulicę z chodnika, niestety krawężnik był na wysoki i uderzyłem w coś pod spodem auta (nie to że zawisłem ale uderzenie było wyraźnie czuć i słychać). Dodam że oleje, płyny - wszystko w jak najlepszym porządku.
Niektórzy stwierdzą że jestem pewnie przewrażliwiony, ale osobiście denerwuje mnie to drżenie bo poza tym samochodzik jest jak cukiereczek.
pozdrawiam
[A6 c5] drżenie ?
- Wujek-West
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.3 133KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Też mi się wydaję ,że trochę za mały przebieg.Ale może kupił od kogoś kto tylko w niedziele do kościoła jak to się mówi jeździł i na letnie przejażdżki.
Wiesz co do drgania to temat troszkę jak rzeka.
Pierw przyjrzyj się wskazówce na obrotomierzu czy jak autko na luzie stoi ,nie drga (stoi w miejscu)
Jeśli stoi idealnie to drgania mogą występować np. od poduszek pod silnikiem,kończącego się sprzęgła/ dwumasu
Wiesz co do drgania to temat troszkę jak rzeka.
Pierw przyjrzyj się wskazówce na obrotomierzu czy jak autko na luzie stoi ,nie drga (stoi w miejscu)
Jeśli stoi idealnie to drgania mogą występować np. od poduszek pod silnikiem,kończącego się sprzęgła/ dwumasu
Dziś zasięgnąłem języka tu i tam otóz słabą stroną tych silników jest układ zapłonowy - tak mi powiedziano. Wygląda to na wypadający zapłon... Kable i świeczki zmieniłem więc powiedziano mi, że mogą to być cewki, moje cóż wyglądają nienajlepiej i widać, że ktoś coś przy nich grzebał więc na dniach wymienie.
[ Dodano: 2011-01-25, 21:42 ]
Moje auto jak się zagrzeje delikatnie drży na wolnych obrotach, wystarczy troszkę gazu dodać i jak ręką odjął. Cewki, kable wn i świeczki wymienione i nic.
Co ciekawe ostatnio umyłem silnik , wylałem na niego mnóstwo wody poźniej wszystko kompresorem osuszyłem i auto przed 2 dni chodziło idealnie. Może to tylko zbieg okoliczności.
Może ktoś ogarnął się z tym drżeniem na stałe? :roll:
[ Dodano: 2011-01-25, 21:42 ]
Moje auto jak się zagrzeje delikatnie drży na wolnych obrotach, wystarczy troszkę gazu dodać i jak ręką odjął. Cewki, kable wn i świeczki wymienione i nic.
Co ciekawe ostatnio umyłem silnik , wylałem na niego mnóstwo wody poźniej wszystko kompresorem osuszyłem i auto przed 2 dni chodziło idealnie. Może to tylko zbieg okoliczności.
Może ktoś ogarnął się z tym drżeniem na stałe? :roll: