Witam

Posiadaczem Allroada jestem od miesiąca. Na początku pytałem na forum o porady odnośnie zakupu, następnie zaryzykowałem i pojechałem do Dresden - autko na zdjęciach było pierwsza klasa, na miejscu okazało się jednak, że jest to jedna wielka pomyłka - przez cały prawy bok rysa, słabo odpalał na zimnym, a na dole przednich lewych drzwi RDZA
 ! więc zaryzykowałem i wybrałem się po rezerwowe auto koło Hamburga...
! więc zaryzykowałem i wybrałem się po rezerwowe auto koło Hamburga...Choć przyznaję, że to autko z Drezna na zdjęciach prezentowało się na 10/10, a to z Hamburga to max. dostałoby ocenę 6-7/10
 (oceniając fotki).
 (oceniając fotki).Na miejscu jednak okazało się, że mam więcej farta niż rozumu, gdyż auto mimo słabych zdjęć okazało się, że jest super zadbane.
Ale opowiem jak było...
Autem podjechała ~60 letnia kobieta i od razu zgasiła silnik :D Moja pierwsza myśl "o kur*ka wodna - a gdzie studzenie turbo".
Obejrzałem auto, parę rysek na przednim zderzaku, parę na tylnym (na tych szarych plastikach), w środku ideał - 247 tys km i w ogóle tego nie widać.
Kobieta jak się okazało oprócz Allroada ma również Mesia CLK, którym wraz ze swoim partnerem jeździła do własnego domku do Włoch, a Allroadem jeździł jej partner, ale zmarł jakiś czas temu, więc postanowiła sprzedać auto. Mam fakturę na 1600€
 ! że we wrześniu został zrobiony rozrząd, hamulce, pompa wody, klima, ogólnie wszystko co należało zrobić oprócz oleju, do wymiany którego mam ~1000km (serwis już się pali).
! że we wrześniu został zrobiony rozrząd, hamulce, pompa wody, klima, ogólnie wszystko co należało zrobić oprócz oleju, do wymiany którego mam ~1000km (serwis już się pali).Na koniec mówi, że ma jeszcze Winterreifen i winter-dywaniki :D no i jak się okazało - opony są z 2008 roku, prawie nie jeżdżone, felgi do zimówek jak nówki - jak zmienię kapcie z letnich na zimowe, to dodam zdjęcia.
Co do autka, to ciemna zieleń, 2,5TDI, 2004 rok, 247540km (obecnie 250000km), 180ps - kultura pracy V6 w porównaniu do poprzedniego Golfa 4 cylindrowego to jak niebo a ziemia. Prędkości rzędu 180-200km/h na autostradach w ogóle nie czuć w środku - cisza, spokój...
Co do wyposażenia, to nie mam pojęcia co jest standardem w Allroadzie, zatem napiszę co mam

- QUATTRO <quattro>
- klimatronik 2 strefowy
- skórzana tapicerka (podgrzewany przód) z elektryczna regulacja lędźwi
- grzana przednia i tylna szyba
- navi (niestety RNS-D <smuty> a w Dresden było RNS-E <smuty> no ale to jest drobiazgiem, a stan techniczny obu aut to jak niebo a ziemia)
- zestaw głośnomówiący do Nokii 6310i
- zmieniarka 6cd
- pełne koło zapasowe + kompresor :D
- pozioma roleta w bagażniku oraz pionowa siatka.
- hak
- tempomat
- pełny FIS
- ksenony
- spryskiwacze świateł
- światła przeciwmgielne
- 4x elektryka szyb
- 2x podłokietniki
- fabrycznie przyciemnione tylne szyby (boczne i tylna)
- tiptronic 5-biegowy (heh zakochałem się w trybie S) :D
- parktronic przód + tył
Szkoda, że nie ma kierownicy wielofunkcyjnej (przydałaby się regulacja radia i odbieranie telefonów) <smuty> ale to nie jest wielkie zmartwienie.
Co do planów - NIC
 !! KOMPLETNIE NIC
!! KOMPLETNIE NIC  !! :D W Golfie III już się wystarczająco pobawiłem w "tjuningi" typu gleba i fela
!! :D W Golfie III już się wystarczająco pobawiłem w "tjuningi" typu gleba i fela  a tutaj kółka na lato są oryginalne Audi, gleby też nie zrobię, bo to Allroad
 a tutaj kółka na lato są oryginalne Audi, gleby też nie zrobię, bo to Allroad  więc nic nie planuję zmieniać :D
 więc nic nie planuję zmieniać :DJedynie może zmienię RNS-D na RNS-E... hmm... zobaczymy

PS. To auto tak wygodnie się prowadzi w porównaniu do Golfa III, że zamiast z A7 koło Hannoveru skręcić na A2 w kierunku Berlina
 pojechaliśmy z kolegą 92km za daleko na południe :D i po tym incydencie już włączyłem navi na stałe... a funkcja TMC i pokazywanie gdzie jest Stau (korek) jest po prostu świetna
 pojechaliśmy z kolegą 92km za daleko na południe :D i po tym incydencie już włączyłem navi na stałe... a funkcja TMC i pokazywanie gdzie jest Stau (korek) jest po prostu świetna  !
!PS 2. Nie śmiejcie się z fotek :D Nudziło mi się i próbowałem zrobić fotki "artystyczne" :D

============================================================
20.11 - zimowy setup

Temperatury >15*C i piękne słońce... tak, to listopad
 niestety chyba już bezpowrotnie taka pogoda minęła i teraz będzie już tylko zimno  <żygam> i brzydko na dworze (chyba, że spadnie śnieg  <quattro> ).
 niestety chyba już bezpowrotnie taka pogoda minęła i teraz będzie już tylko zimno  <żygam> i brzydko na dworze (chyba, że spadnie śnieg  <quattro> ).Przyszedł zatem czas na zmianę kół na zimowe. Oj sądziłem, że zajmie mi to max 1h, a spędziłem przy kołach 5 godzin - wypucowałem letnie felgi, zabezpieczyłem opony preparatem do konserwacji opon.
Na aucie wylądowały koła, które otrzymałem od Niemki --> Nankang 225/55/R17 + fele Rial - wolałbym oryginalne felgi Audi :D ale nie będę wybrzydzał :D zresztą sami oceńcie jak auto się prezentuje na zimowym setupie

Odkryłem tylko jeden feler - niestety ściąga mi trochę na prawo
 więc muszę mimo wszystko pojechać do gumolajzy, żeby wyważył mi koła
 więc muszę mimo wszystko pojechać do gumolajzy, żeby wyważył mi koła  Na letnich auto jechało jak po sznurku, więc zrzucam winę na zimowy zestaw felgi+opony+dystanse
 Na letnich auto jechało jak po sznurku, więc zrzucam winę na zimowy zestaw felgi+opony+dystanse 
Wymyte letnie felgi
 poczekają sobie na wiosnę, oj poczekają
 poczekają sobie na wiosnę, oj poczekają 

A tak wygląda Audi na zimówkach... moim zdaniem lepiej wygląda na letnich :D ale w porównaniu do większości aut na stalówkach i tak prezentuje się dobrze

Klimatycza zimowa fotka, która znalazła się w kalendarzu

28.01.2011 - relingi & uchwyty na narty

Sezon narciarski w pełni, więc Audi dostało relingi i wysuwane uchwyty na narty/snowboard. Nie posiadam worka na narty w tylnej kanapie, więc do tej pory przewoziłem sprzęt wewnątrz auta - składałem jedno siedzenie.
Teraz można śmigać nawet w Alpy <mikołaj>
Naznaczenie
 naklejka i ramki klubowe
 naklejka i ramki klubowe  Na Audiczce pojawiła się naklejka oraz ramki z logo A6 Klub

.
 .