[All] Komfort jazdy na 19" felgach
-
- Forum Audi A6 / A7
- Mlodyrzeszow
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Henryk
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0T CREH 340KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
- krzysiek-54
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 4.2 299KM
- Skrzynia: S-tronic
- Kontakt:
Różnica pomiędzy 17', a 18' jest moim zdaniem żadna. Lepiej jeździ mi się na oponkach 235/40R18. Ten sam samochód, ta sama felga tylko większa i komfort jazdy lepszy... 

Masz problemy z nawigacją Audi A6? Kliknij: Brak karty sd do nawigacji Audi A6 C7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Nie widze róznicy miedzy 17 a 19
Ogólnie jeżdzic na mniejszej feldze w C6 niz na 18 to żal a co mnie najbardziej irytuje to to, że dużo ludzi piszę jak to źle sie jeździ na kołach większych niż 17" a tak na prawde nigdy na 18 czy 19 nie śmigali albo mają złe wspomnienia z lat młodzieńczych kiedy do np golfa II wkładali 17" felgi (co przy takim aucie było porównywalne jakby włożyć 20" do A4) a do tego obcinali spręzyny a potem jechali jak wozem drabiniastym.
To takie moje skromne zdanie
Do C5 polecam 18" i jest komfort i wygląd a do C6 19" i jest super!!!

Ogólnie jeżdzic na mniejszej feldze w C6 niz na 18 to żal a co mnie najbardziej irytuje to to, że dużo ludzi piszę jak to źle sie jeździ na kołach większych niż 17" a tak na prawde nigdy na 18 czy 19 nie śmigali albo mają złe wspomnienia z lat młodzieńczych kiedy do np golfa II wkładali 17" felgi (co przy takim aucie było porównywalne jakby włożyć 20" do A4) a do tego obcinali spręzyny a potem jechali jak wozem drabiniastym.
To takie moje skromne zdanie

A6 3.0 TDI Quattro, ASB, 280ps i 560nm by MR Motors na Audi Forum . 

- krzysiek-54
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Silnik: 4.2 299KM
- Skrzynia: S-tronic
- Kontakt:
Dokładnie potwierdzam! Tak właśnie jest...Paweł pisze: To takie moje skromne zdanieDo C5 polecam 18" i jest komfort i wygląd a do C6 19" i jest super!!!

Masz problemy z nawigacją Audi A6? Kliknij: Brak karty sd do nawigacji Audi A6 C7
- sebastian855
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Sebek
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 1.8T AEB 150KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Benzyna+LPG
-
- Forum Audi A6 / A7
Ja też letnim czasem śmigałem na 17' 225/45, właśnie śmigałem... Bo w garażu pasą się już 245/35 na 19' oponkach. Tak jak koledzy mówili, jeśli masz w mieścinie dziurska to komfort komfortem ale nawet i na 16' będziesz się po prostu czasem wku....taka prawda. Ja na 17' nie narzekałem. Kupując większe po prostu zadbałem o dobrej jakości felgę i będę trochę bardziej uważał na krawężniki ( bo na dobrej dziurze to i 17' idzie ładnie rozdryndolic ) komfort na 19' ? Gdy wysiądziesz z autka i popatrzysz na prezencję niuni będziesz miał w poważaniu mniejszy, dużo mniejszy komfort bo nie o niego przecież chodzi kupując takie kółka prawda ? Proste 8-)
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Panowie felgę nalezy dobierac dokladnie pod drogi i km ktore sie codziennie pokonuje.Wiadomo ze jesli ktos lata duzo w trasy to i 17" mu bedzie przeszkadzało bo nie oszukujmy sie dróg to my nie mamy ... natomiast jesli autko ma sluzyc do LANSU i małych tras to polecam 19" Idealne i mozna jeszcze wmiare profil wrzucic np .225/35 lub 255/30.Ja zrobilem w poprzedniej A6 35tys. na 20" z naciagnietymi oponami 225/30 na 9" i lekko nie mialy a jak wrzucilem fele na wywazarke to idał także zalezy wszystko od marki i twardości feli.Byly nawet pamietne 3 tyg.na 21" lecz pożyczonych hehe i sie DA wbrew niektórym opiniom ze nie da sie wlozyc 21" do a6 C5;) wystarczy dobrze wypuscic fele na zew.od wachaczy i naciągnąć 

< Nigdy nie jedż szybciej ..
.. niż Twój anioł stróż potrafi latać >
.. niż Twój anioł stróż potrafi latać >
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Henryk
- Rocznik: 2000
- Moje auto: Allroad C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.8 174KM
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Dorzucę moje 3gr, bardzo dużo zależy od zawieszenia jakie posiadamy do naszych kółek, sam miałem obawy o komfort przed założeniem 235/35/19, jakie było moje zaskoczenie jak okazało się, że jeździ się praktycznie tak samo jak na 225/45/17 - jeśli rozmawiamy o komforcie. Standardowe zawieszenie w Skodzie Superb i Audi A4 B7 (bo tymi autami jeździłem/jeżdżę na 19") radziły sobie bardzo dobrze i naprawdę nie ma się co bać o drastyczną utratę komfortu na standardowym zawieszeniu. Jeśli felga jest szeroka, to po prostu bardziej odczujemy "ciągnięcie" w koleinach.
Podsumowując - komfort jest o wiele bardziej zależny od zawieszenia niż od kół, jeśli lubimy nisko i szeroko to oczywiste, że będzie to czuć 8-) Przy mocnym obniżeniu (musi być wtedy twardo żeby nie dobijać) to nawet na zimowych 15" jeździ się jak taczką
Jeśli kupie A6 C6 na pneumatyce to pomyślę o 20", więc jeśli ktoś by miał ochotę na moje oryginalne 19" s-line z A8 to pisać na PW, tak wyglądają na zwykłym zawiasie
na A4
na Superbie
Podsumowując - komfort jest o wiele bardziej zależny od zawieszenia niż od kół, jeśli lubimy nisko i szeroko to oczywiste, że będzie to czuć 8-) Przy mocnym obniżeniu (musi być wtedy twardo żeby nie dobijać) to nawet na zimowych 15" jeździ się jak taczką

Jeśli kupie A6 C6 na pneumatyce to pomyślę o 20", więc jeśli ktoś by miał ochotę na moje oryginalne 19" s-line z A8 to pisać na PW, tak wyglądają na zwykłym zawiasie
na A4
na Superbie
- marcin_tdi
- Forum Audi A6 / A7
czytam te wszystkie posty i troszkę zgłupiałem.
mam a6 c5 avant i miotam się cały czas nad rozmiarem felg do niego.
mowa o letnich 18" czy 19"
jedyny model który mnie interesuje to RS6
i teraz jaką oponę na 18tke założyć a jaką na 19tkę żeby było dobrze.
Jestem bardziej skłonny kupić 18tke gdyż tak rozsądek mi podpowiada.
w tej chwili mam zimówki 235/45/17 i jest ok - jakoś nic węższego na lato bym nie chciał za bardzo.
to są 19tki prawda ? jaka opona powinna być wtedy ?
korzystając z okazji zapytam również o ET - jakie powinno być ?
oryginał brać rozumiem - jeśli repliki to jakie i jakie ET w replikach ?
mam a6 c5 avant i miotam się cały czas nad rozmiarem felg do niego.
mowa o letnich 18" czy 19"
jedyny model który mnie interesuje to RS6
i teraz jaką oponę na 18tke założyć a jaką na 19tkę żeby było dobrze.
Jestem bardziej skłonny kupić 18tke gdyż tak rozsądek mi podpowiada.
w tej chwili mam zimówki 235/45/17 i jest ok - jakoś nic węższego na lato bym nie chciał za bardzo.
to są 19tki prawda ? jaka opona powinna być wtedy ?
korzystając z okazji zapytam również o ET - jakie powinno być ?
oryginał brać rozumiem - jeśli repliki to jakie i jakie ET w replikach ?
AVF + prawie jak RS6