Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 1.9 Tdi All ]Drgania w kabinie ankieta

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
AndreCh
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 1.9 Tdi All ]Drgania w kabinie ankieta

Post autor: AndreCh » 19 gru 2010, 23:37

Panowie i panie uzytkownicy 1.9 tdi pomyslalem ze mozna zrobic mala ankiete odnosnie drgan wyczowalnych w aucie na kierownicy i drazku zmiany biegow oraz innych meczacych drgan , bedzie mozna w ten sposob znalezc jakis punkt odniesienia gdzie sa granice tych drgan wiec prosze o wypowiedzi .
Uwazam ze w aucie tej klasy pracy silnika nie powinnismy odczuwac tylko slyszec ale dzieki waszym wypowiedziom moze dowiemy sie czegos wiecej .
Wiec zapraszam do podzielenia sie waszymi spostrzezeniami . <ok>

Zaczne od mojego autka 1.9 AVF ma 214000km drzy mi kierownica i drazek zmiany biegow czuje te drgania rowniez pod pupa a i jak poloze reke na karoserii lub w bagazniku na podloge to tez odczuwalne sa drgania .
Mialo sie Pare aut i znowu Audi

MrBorrows

Post autor: MrBorrows » 20 gru 2010, 15:33

No to tak jak ja, czuję drgania na kierownicy, siedzeniu, itd.

EDIT: Oczywiście mowa o postoju, podczas jazdy praktycznie nic nie czuć (albo nie na tyle, by odwrócić uwagę od skupienia na jeździe).
Ostatnio zmieniony 20 gru 2010, 21:18 przez MrBorrows, łącznie zmieniany 1 raz.

AndreCh
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: AndreCh » 20 gru 2010, 19:21

Ok MrBorrows dzieki za zainteresowanie

Zapraszam userow do dzielenia sie spostrzezeniami ...

Awatar użytkownika
Lipton
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 1994
Moje auto: A6 C4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI 115KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Lipton » 20 gru 2010, 19:55

AndreCh, mam c5 w domu i powiedz mi czy chodzi Ci o jazdę czy na postoju ?
Obrazek

Chory
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Chory » 20 gru 2010, 20:22

AVG (VP37), niecale 150k, niewielkie drgania kierownicy czuc podczas postoju - nic co by irytowalo. Czasami na biegu jalowym, gdy zalaczyc klime, obroty spadaja minimalnie ponizej normalnych obrotow biegu jalowego i wtedy drgania sa bardziej odczuwalne. Tak jak mowie - czasami. Trudno mi wymusic taka sytuacje, ot czasem sie zdarza, ze drganie sie nasila. Poza tym drgania sa "rozne" w zaleznosci od polozenia dzwigni zmiany biegow (wciaz mowa o drganiach podczas postoju). Nie zeby silniejsze czy slabsze - po prostu inne w polozeniu D, inne w R a jeszcze inne w N lub P. Zwykly 4 biegowy automat nie-tronic. Powtorze - nie sa to irytujace drgania, acz sa one wyczuwalne.

Generalnie wychodze z zalozenia, ze C5 z silnikiem 1.9 to wysokiej klasy auto ze sredniej klasy silnikiem. O ile kabine dalo sie przyzwoicie wygluszyc i pieca tak bardzo nie slychac, o tyle niestety go czuc w postaci drgan.

AndreCh
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: AndreCh » 20 gru 2010, 21:45

Lipton pisze:AndreCh, mam c5 w domu i powiedz mi czy chodzi Ci o jazdę czy na postoju ?
Chodzi mi o bieg jalowy podczas postoju

rico11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM

Post autor: rico11 » 20 gru 2010, 23:33

U mnie tez drży kierownica i drążek zmiany biegów na postoju, z tym ze drążek drży nawet podczas jazdy, na każdym biegu, najbardziej podczas dodawania lub ujmowania gazu

Awatar użytkownika
Lipton
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 1994
Moje auto: A6 C4
Silnik: 2.5TDI 115KM
Kontakt:

Post autor: Lipton » 21 gru 2010, 07:12

ojciec ma avf i nic nie drży albo nie na tyle żeby to było jakieś widoczne albo żeby się w oczy rzucało i w czymś przeszkadzało
Obrazek

rico11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM

Post autor: rico11 » 22 gru 2010, 00:03

Nie są to aż takie drgania żeby trzęsło całym samochodem, a drążek nie lata w każdym kierunku tylko jak się przytrzyma rękę na drążku zmiany biegów to czuć drgania

AndreCh
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: AndreCh » 22 gru 2010, 10:07

rico11 pisze:Nie są to aż takie drgania żeby trzęsło całym samochodem, a drążek nie lata w każdym kierunku tylko jak się przytrzyma rękę na drążku zmiany biegów to czuć drgania
rico11

To ja mam tak samo .

Awatar użytkownika
metronomus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: metronomus » 24 gru 2010, 09:52

Ja mam drgania z w AFN ale tylko przy przyspieszaniu lub przy jednostajnej jeździe z dużym obciążeniem lub pod górkę. Drgania w okolicach 1500 do 2200 obr. Zakres obrotów w którym występuja drgania poszerza się sukcesywnie. Wymieniłem już: dwumasmas, nastawnik, komputer, program, wtryski i nic!!!! Podejżewam, że to będzie ostatnia rzecz czyli przegub wewnętrzny(przy skrzyni biegów). Drgania występują na kierownicy w stopniu bardzo odczuwalnym, ale największe są wyczuwalne w fotelach. Na postoju wszystko jest idealnie.

Chłopaki, jeśli macie drgania na postoju to będzie to kwestia poduszek. Jak tak miałem jak założyłem na próbę inne, podróby!.

Poduchy tylko lemforder i drgań nie będzie.

Drugą przyczyna może być zamachowe koło dwumasowe.

Ja u siebie te elementy wyminiałem, ale niepotrzebnie, gdyż drgania są tylko w czasie jazdy.

Lecz z poduszkami doświadczyłem i doceniłem jakośc poduszek oryginalnych!!! Po założeniu podróbek, po prostu w aucie wszystko wyło i drgało. Kierownica wyglądała jakby trzęsła się z zimna:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja