Witam
Mam zapowietrzony układ chłodzenia tem.na wskazniku pokazuje 80 stopni a dolny wąż zimny no lekko ciepły .Jak odpowietrzyc układ, czy pompa po dłuzszej jeżdzie odpowietrzy sama układ?
Pozdrawiam
[Audi A6 C4 2,0l] Jak odpowietrzyć układ chłodzenia?
Ja proponuję otworzyć korek i rozgrzac samochód aż puści termostat i ten zimny wąż stanie się cieply w międzyczasie dolewac płynu. Na koniec tylko kontrola jak już totalnie ostygnie aby byl poziom ja zawsze ustawiam pomiędzy min a max mniej więcej w polowie. Njlepiej zrobić mu przegazowkę aby rozgrzać
Spróbuj za pomocą zaworka odpowietrzającego, który znajduje się przy nagrzewnicy. Po przekręceniu go nieco w lewo powietrze wylatuje automatycznie. Auto nieodpalone. Aby tam dotrzeć musisz najpierw zdemontować pierwszą przesłonkę plastikową podszybia. Poniżej foto, zapożyczone od kolegi ziutekr
![Obrazek]()
Ta operacja sprawdza się na pewno dla A6 C4 2.5 TDI.
Może u Ciebie też da się w ten sposób

Ta operacja sprawdza się na pewno dla A6 C4 2.5 TDI.
Może u Ciebie też da się w ten sposób

<b>WEBASTO</b> Feel the drive
- Dodek
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 1992
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
zrób tak jak wyżej pisze kolega Michaelo, - najlepiej ustawić klimatronik na hi a obr na 3 kreski i tych ustawień nie zmieniamy az do końca- dobrze jest mieć 2 osobę do pomocy - która bedzie dodawać gazu w momencie kiedy my bedziemy kręcić sróbka odpowietrzającą na wezyku przy nagrzewnicy
aha dobrze jest też odkręcić zbiorniczek z płynem w czasie odpowietrzania i odkęcić z niego korek i unieść go jak najwyżej sie da.
całość może potrwac pare chwil
Generalnie kiedy silnik bedzie chodził już na wolnych obrotach a z nawiewu dmucha ciepłem - znaczy że już wszystko jest ok
aha dobrze jest też odkręcić zbiorniczek z płynem w czasie odpowietrzania i odkęcić z niego korek i unieść go jak najwyżej sie da.
całość może potrwac pare chwil
Generalnie kiedy silnik bedzie chodził już na wolnych obrotach a z nawiewu dmucha ciepłem - znaczy że już wszystko jest ok
Łan tu sri TDI :mrgreen: