[a6 c6] 3.0 TDI Q tip zacina się przy odpalaniu
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam, przerabiałem na dniach ten problem, problem ustąpił po wymianie wtrysków. U mnie dodatkowo śmierdziało z rur niespaloną ropą-diagnoza lejące wtryski. Teraz jest już ok nie przycina nie kopci nie śmierdzi.
Wymieniałem też akumulator twierdzili że słaby, po wymianie nie pomogło 600 w plecy.
Byłem u mechaniorów którzy mówili że leje wtrysk zalewa komorę i to jest powodem "lekkiego" zablokowania.
Nie chce straszyć ale mi na forum podpowiadali dobrze, wymieniłem wtryski i problemu nie ma, tylko u mnie jeszcze kopcił na biało-weź to pod uwagę
Wymieniałem też akumulator twierdzili że słaby, po wymianie nie pomogło 600 w plecy.
Byłem u mechaniorów którzy mówili że leje wtrysk zalewa komorę i to jest powodem "lekkiego" zablokowania.
Nie chce straszyć ale mi na forum podpowiadali dobrze, wymieniłem wtryski i problemu nie ma, tylko u mnie jeszcze kopcił na biało-weź to pod uwagę
- azet
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Olek
- Moje auto: A6 C4
- Rocznik: 1995
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 136KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Patros dobrze pisze - problem z odpalaniem + dymienie na biało to już główne oznaki problemu z wtryskami. Można szukać w aku, itp... ale to raczej nic nie daje. Jak ktoś ma taką możliwość to dobrze jest podmienić wtryski i sprawdzić wtedy - przeważnie problem znika jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki...
Original Audi A6 Werbung.
Wir behandeln alle 2.0 TDI, 3.0 TDI und andere Krankheiten.
Pełna oferta dla klubowiczów Audi A6
-
- Forum Audi A6 / A7
U mnie wtryski są ok. 3 szt. wymieniałem bo kupłem świadomie z lekko lejącymi ( na granicy normy )
teraz były diagnozowane i wszystkie są w 100% sprawne.
Przycinanie teraz zdarza się znacznie rzadziej i jest znacznie delikatniejsze.
Może to rzeczywiście coś z tym włącznikiem elektromagnetycznym rozrusznika ?
Przerabiał jeszcze ktoś ten temat :?:
teraz były diagnozowane i wszystkie są w 100% sprawne.
Przycinanie teraz zdarza się znacznie rzadziej i jest znacznie delikatniejsze.
Może to rzeczywiście coś z tym włącznikiem elektromagnetycznym rozrusznika ?
Przerabiał jeszcze ktoś ten temat :?:
- Soft 282 KM i 551 NM
- Lampy przód Led - lift 2009
- Grill S6
- Lampy przód Led - lift 2009
- Grill S6
- azet
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Olek
- Moje auto: A6 C4
- Rocznik: 1995
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 136KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
U nas takiego przypadku nie było jeszcze.
Original Audi A6 Werbung.
Witam,
Mam niestety ten sam problem a nawet chyba dalej idący… dwa tygodnie temu - mróz ok. -10, po zaparkowaniu dobrze rozgrzanego samochodu - 4 godziny jazdy po Wawie, auta już nie odpaliłem. Motor kręcił 3-4 razy i przestawał. Spróbowałem kilka razy pod rząd i nic. Bałem się że aku się całkowicie wyładuje więc go zostawiłem w spokoju. Po około 2 godzinach wsiadłem do auta i nie było problemu żeby zapalił po chwili kręcenia - standardowa jak przy zimnym silniku. Ta sytuacja powtórzyła się kilka dni temu - mróz ok. - 6 - gdzie po postoju 10 minutowym nie odpalił (silnik na 100% rozgrzany). W tym przypadku również kręcił 3-4 razy i kończył. Takich prób tym razem wykonałem kilkanaście - żeby nie było że powyżej 20 i nic. Po ponad godzinnym posiedzeniu w knajpie odpalił bez kłopotu. Z tego też względu myślę że na pewno nie aku bo po takim katowaniu na mrozie na pewno by już nie odpalił. Zastanawiałem się czy przypadkiem nie dziadowskie paliwo - ale na gorącym silniku?
Mam niestety ten sam problem a nawet chyba dalej idący… dwa tygodnie temu - mróz ok. -10, po zaparkowaniu dobrze rozgrzanego samochodu - 4 godziny jazdy po Wawie, auta już nie odpaliłem. Motor kręcił 3-4 razy i przestawał. Spróbowałem kilka razy pod rząd i nic. Bałem się że aku się całkowicie wyładuje więc go zostawiłem w spokoju. Po około 2 godzinach wsiadłem do auta i nie było problemu żeby zapalił po chwili kręcenia - standardowa jak przy zimnym silniku. Ta sytuacja powtórzyła się kilka dni temu - mróz ok. - 6 - gdzie po postoju 10 minutowym nie odpalił (silnik na 100% rozgrzany). W tym przypadku również kręcił 3-4 razy i kończył. Takich prób tym razem wykonałem kilkanaście - żeby nie było że powyżej 20 i nic. Po ponad godzinnym posiedzeniu w knajpie odpalił bez kłopotu. Z tego też względu myślę że na pewno nie aku bo po takim katowaniu na mrozie na pewno by już nie odpalił. Zastanawiałem się czy przypadkiem nie dziadowskie paliwo - ale na gorącym silniku?
Audi A6 Avant S-line
-
- Forum Audi A6 / A7
Ja bym wykonal nastepujace czynnosci:
1.Sprawdzic styki na aku szczegolnie masie (oczyscic i posmarowac styki pasta)
2.Jesli 1 nie pomoze to sprawdzic rozrusznik
Wtryski nic nie maja to tego rozrusznik silnikiem kreci czy nie :shock:
1.Sprawdzic styki na aku szczegolnie masie (oczyscic i posmarowac styki pasta)
2.Jesli 1 nie pomoze to sprawdzic rozrusznik
Wtryski nic nie maja to tego rozrusznik silnikiem kreci czy nie :shock:
Wykonane Mody
Virus 287KM 574 Nm
Podświetlenie tablicy rej. LED
Plan 4 the worst hope for the best
Virus 287KM 574 Nm
Podświetlenie tablicy rej. LED
Plan 4 the worst hope for the best
to ja dodam z serii ciekawostki:P
w moim 2.0 tdi próbowałem odpalić i silnik blokowało, tak po 3 -4 próbach odpalił:)
Przyczyna:
pęknięta głowica, płyn uciekał na tłoki, tworzyła się poduszka przez którą silnik blokowało, dopiero jak zawory się pootwierały tłoki wypachły to wtedy odpalał
w moim 2.0 tdi próbowałem odpalić i silnik blokowało, tak po 3 -4 próbach odpalił:)
Przyczyna:
pęknięta głowica, płyn uciekał na tłoki, tworzyła się poduszka przez którą silnik blokowało, dopiero jak zawory się pootwierały tłoki wypachły to wtedy odpalał
Karolex
"Przewaga dzięki technice " pytam gdzie ta technika skoro tyle awarii
dwulitrowe 1.9 TDI
"Przewaga dzięki technice " pytam gdzie ta technika skoro tyle awarii
dwulitrowe 1.9 TDI
-
- Forum Audi A6 / A7