[c 4 2.6 b+g] problem z ubywajacym plynem i olejem
[c 4 2.6 b+g] problem z ubywajacym plynem i olejem
Witam mam taki problem:nawet po krotkiej jezdzie jak postawie samochod to kapie z niego olej nawet na wylaczonym silniku . wygląda na wyciek spod głowicy .Jest to lewa strona silnka.czy są tam jakieś miejsca newralgiczne gdzie mogło się coś zepsuć czy poprostu czeka mnie wymiana uszczelki?
Druga sprawa ubywa płynu chłodzącego , w silniku poziom oleju sie nie podnosi ,nie ma masełka ani pod korkiem oleju ani na miarce ani na korku od zbiornika wyrównawczego, nagrzewnica tez cala bo pod wycieraczkami sucho ,pod samochodem tez nigdzie nie widać tego płynu,tłumikiem tez nie przepala raczej bo spaliny mają naturalną barwe nie dymi na biało ale ubywa.......
Czy macie jakies pomysly?chce zaczac od zrzucenia jednej glowicy,sprawdzenie jej i wymiane uczelki tylko jestem troche w kropce bo jezeli bedzie tez do naprawy druga strona to juz chyba kupic drugi silnik a ten sprzedac na częsci . czy silnik 2.8 odpali na osprzecie od 2.6 czy czekają mnie powazniejsze przeróbki?Na forum nie znalazłem konkretnych informacji czy ktoś już to robił?
Jakie koszta?
Druga sprawa ubywa płynu chłodzącego , w silniku poziom oleju sie nie podnosi ,nie ma masełka ani pod korkiem oleju ani na miarce ani na korku od zbiornika wyrównawczego, nagrzewnica tez cala bo pod wycieraczkami sucho ,pod samochodem tez nigdzie nie widać tego płynu,tłumikiem tez nie przepala raczej bo spaliny mają naturalną barwe nie dymi na biało ale ubywa.......
Czy macie jakies pomysly?chce zaczac od zrzucenia jednej glowicy,sprawdzenie jej i wymiane uczelki tylko jestem troche w kropce bo jezeli bedzie tez do naprawy druga strona to juz chyba kupic drugi silnik a ten sprzedac na częsci . czy silnik 2.8 odpali na osprzecie od 2.6 czy czekają mnie powazniejsze przeróbki?Na forum nie znalazłem konkretnych informacji czy ktoś już to robił?
Jakie koszta?
Ostatnio zmieniony 18 lis 2010, 20:28 przez Longer, łącznie zmieniany 4 razy.
A sprawdzałes dokładnie uszczelkę pokrywy zaworów i uszczelniacze na wałku rozrządu na tekj głowicy ? Dość często włąsnie na lewej głowicy leci z tyłu uszczeniaczem pod czujnikiem hala albo sama uszczelką.
Aha zobacz jeszcze odmę czy nie jest cała niestety one lupić pękać.
A ppłyn skoro nie masz widzocznego wycieku to poszukłabym takich niewidocznych. Płyn sie sączy jak jest nadciśnienie na rozgrzanym silniku a nie kapie bo odparowywuje.
Aha zobacz jeszcze odmę czy nie jest cała niestety one lupić pękać.
A ppłyn skoro nie masz widzocznego wycieku to poszukłabym takich niewidocznych. Płyn sie sączy jak jest nadciśnienie na rozgrzanym silniku a nie kapie bo odparowywuje.
też jestem ciekawy gdyż mam dostęp do pewnego motorkaLonger pisze:czy silnik 2.8 odpali na osprzecie od 2.6 czy czekają mnie powazniejsze przeróbki?Na forum nie znalazłem konkretnych informacji czy ktoś już to robił?
Witam wyciek oleju chyba zlokalizowany ,wyglada na to ze saczy sie gdzies na samym dole pod kolektorami ssacymi przy połączeniu z blokiem .Czy jest tam jakas uszczelka? Wie ktos jak to wyglada?Prawdopodobnie trzeba rozebrac calą górę zostanie blok i cylindry.Mechanik życzy sobie za to okoo 350 bo to 2 dni roboty -ok mi pasuje.Tak jak stanałem nad silnikiem widać tam olej dokladnie na srodku silnika. W okolicach głowic jest sucho czyli prawdopodobnie to o czym napisałem mam nadzieje ,ze odrazu będzie widać po rozebraniu gdzie ucieka też płyn od układu chłodzenia.
Jakie dwa dni :shock: Nie tak dawno udowodniłem koledze z klubu audi 80 że taka robota to góra na jeden dzionek. Jemu też mechanik powiedział że kilka dni na wymiany uszczelek pod głowicami a ja mu je zrobiłem w jeden dzień z planowaniem.
Tam są jedynie uszczlki pod głowicami i uszczelka pokrywy bloku silnika.Longer pisze:Czy jest tam jakas uszczelka?
Wiesz nie robię tego zawodowo więc Ci nie powiem. za planowanie z myciem zapłaciliśmy 100 zł za dwie głowice za kpl uszczelek plus uszczlniacze zaworów było coś ok 350-400 zeta wszystkie markowe.sevenfifty pisze:KOSA, możesz napisać jakie koszty wymiany uszczelki pod głowicą z planowaniem w a6 2.6?
Co do odmy to miałem pęknięty wężyk i tak jeździłem, potem mi to naprawili i żadnej różnicy nie widzę. Do czego to jest i o co chodzi ?:)
Odma to nic innego jak przewód odpowietrzający komorę korbową silnika z regóły połączony z układem zassysania silnika. W silnikach ABC bardzo ciężo ją naprawić sam p[róbowałem kilkakrotnie i sie nie udało. Kupiłee inną nowa tylko w ASO ponad 200 zeta.
Longer to w takim razie tam jest tylko jedna uszczelka pokrywy komory korbowej silnika coś ok 40 zeta trzeba wymontować kolektor ssący jakeś 3-4 godziny roboty.