Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 1.8T] sterownik abs

Układ hamulcowy
ODPOWIEDZ
artek PL
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 1.8T] sterownik abs

Post autor: artek PL » 03 lis 2010, 17:17

Witam. Czy ktoś z was orientuje się czy wymieniając uszkodzony sterownik abs można go zastąpić dowolnym z podobnego auta (rocznik, silnik) czy musi mieć identyczny numer jak ten poprzedni. Jeżeli można zastąpić go innym to czy na coś trzeba zwrócić szczególną uwagę. Pozdrawiam.

zbyszek_be2
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: zbyszek_be2 » 05 lis 2010, 15:10

Z tymi oznaczeniami i literkami rożnie bywa, jeśli możesz to upatrz sobie pompę podejdź do sprzedającego podłącz na miejscu nową pompę do swojego auta, jeśli elektronika zadziała i komunikacja ze sterownikiem będzie OK to jest sens kupować - może będziesz musiał wpisać nowe kodowanie ster Abs, ale z drugiej strony to wiem, że regenerują Abs-y

artek PL
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: artek PL » 05 lis 2010, 17:10

Wiem, że regenerują. Ja ,w którymś z tematów opisałem mój przypadek po regeneracji sterownika abs dlatego wolałbym jednak kupić działający w używce. Nie chcę generalizować ale ja z naprawą trafiłem źle i nie wiem czy mój można jeszcze jakoś naprawić żebym miał do niego zaufanie. Co do zakupu sztuki z innym numerem niż ten, który posiadam to właśnie tak miałem zrobić ale zastanawiam się czy nie ma jakiegoś haka, którego nie wykryję poprzez samo tylko podłączenie innego sterownika. Chciałbym żeby ktoś mógł to potwierdzić.

artek PL
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: artek PL » 08 lis 2010, 10:43

Nie mam za bardzo możliwości zrobienia zdjęć gdyż sterownik jest zamontowany w aucie. Mogę tylko powiedzieć, że przerwa była na dwóch grubych przewodach (takie srebrne, te same co na zdjeciu) i na jednym cienkim (złoty), który znajduje się nad tymi dwoma grubymi i był to jeden z ostatnich w szeregu. Lepszej fotki w necie nie mogłem znaleźć. Ten cienki został zastąpiony jakimś nowym. Powiem jeszcze tyle, że po wpięciu kostki do sterownika wszystko działa. ABS jest , kontrolki abs i wykrzyknik gasną, VAG nie pokazuje żadnych błędów i komunikuje się z systemem ABS. Problemem jest kontrolka EPC która zaczyna pomrygiwać z różną częstotliwością a efekty tego możesz odnaleźć czytając ten temat:

18t-apu-150km-szarpanie-podczas-jazdy-vt22164.htm

tak czy inaczej dzięki za info. Postaram się znaleźć taki sam albo zamiennik w używce.

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja