Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5 ] ANGEL EYES w A6

Koła, spojlery, grille, lotki, blendy z pominięciem rezania.
grzejanc

[ A6 C5 ] ANGEL EYES w A6

Post autor: grzejanc » 07 wrz 2008, 16:27

Witam.
Jak to bywa czasami, nudziłem się w sobotę i postanowiłem zrobić na próbę ringi w przednich reflektorach. Dużo jest takich gotowych zestawów, lub całych lamp na rynku, tylko "trochę" kosztują. Do pracy zaprzęgła mnie żona, zaszczepiając któregoś wieczora temat, oraz wspominając, że widziała coś takiego w innych samochodach...

Na początek parę moich spostrzeżeń:
- wszelkie neony, rurki itp to totalne badziewie. Już z podstawowych założeń fizyki można wywnioskować jak zachowuje się światło po przejściu przez różnie materiały. Zrobiłem opcję 2 diody + rurka neonowa - efekt ciekawy dla długości rurki nie większej niż 20cm.
Po wypełnieniu rurki wodą światło rozchodzi się już lepiej, następnie wypełniłem rurkę klejem silikonowym bezbarwnym (na podobieństwo tzw. rurek żelowych i innych). Efekt ten sam.

Docelowym materiałem jest ciało stałe, przezroczyste. Po różnych poszukiwaniach okazało się, że znakomicie na to zadanie nadaje się pręt pleksi (kupiony w Castoramie za około 7 zł, długość 100cm, widniejący tam pod nazwą drążka do przesuwania firan).
Prosty test polegający na nawierceniu 5mm otworów na diody na końcach i podłączenie instalacji pokazało, że światło rozchodzi się idealnie na całej długości ponad 80cm drążka.

Nadszedł teraz czas na właściwą zabawę.
Użyty sprzęt i materiały:
- pręt pleksi średn. 9mm, długość 85cm
- przezroczyste okulary ochronne (odpryski materiału przy szlifowaniu)
- diody LED niebieskie (kolor wg uznania, 8szt.)
- rezystory 450 Ohm
- przewody elektryczne
- izolacja termokurczliwa
- pistolet + klej na gorąco
- miniszlifierka + zestaw potrzebnych tarcz
- wiertarka + wiertło 5mm

Przy wyjmowaniu oraz rozmontowywaniu lamp jest okazja przeczyścić je.
Jak czasami widziałem w BMW, montowane są tam dwa duże ringi, ja jednak postanowiłem zamontować je wokół soczewki świateł mijania oraz wokół kierunkowskazu.
Soczewka posiada otoczkę o średnicy 6cm, z wgłębieniem pośrodku, więc jest to idealne miejsce na nasz pierścień. Użyłem pręta o długości 24cm.
Plastykowa nasadka na żarówkę kierunkowskazu ma średnicę 5cm, zastosowałem więc pręt o długości 18cm.

Najważniejszym zadaniem teraz było znalezienie idealnego przedmiotu (szklanki itp.), który posiadałby średnicę 5cm i 6cm.

Po wycięciu prętów, wkładałem je po kolei do nagrzanego piekarnika na kilka minut.
Kiedy zauważyłem, że pręt zaczął się zaginać, wyciągnąłem go (uwaga ! gorący! ) i zawinąłem na szklance, czekając kiedy ostygnie. Pręt gotowy. Tak postąpiłem ze wszystkimi.

Teraz czas na sprawdzenie, czy pręty pasują w przeznaczone im miejsca oraz zaznaczenie ewentualnych miejsc, gdzie należy zrobić drobne korekty przez docięcie na wymagany wymiar. Przy osłonie na kierunkowskaz, obciąłem pręt z prawej strony, pionowo tak, aby nie przeszkadzał przy zakładaniu klosza lampy.

Teraz trochę fizyki. ÂŚwiatło w takim pręcie rozchodzi się równolegle i efekt jest znikomy. Aby zmusić je do odbicia i świecenie prostopadłego w wybranym przez nas kierunku, zrobiłem nacięcia prostopadłe, o grubości około 1mm i odległości 1-2mm od siebie, w kierunku środka pręta. Po odbiciu świeci już tak jak powinno :)
Do nacięć używałem miniszlifierki i tarczy szlifierskiej o grubości 1mm.
Tarcza bardzo dobrze nadaje się także do nacięć pręta, należy tylko uważać, żeby nie przesadzać ze zbyt długim jednorazowym cięciem, gdyż pręt się nagrzewa i topi, utrudniając cięcie/szlifowanie.

Kiedy już 4 pręty były ponacinane, nadeszła kolej na wywiercenie otworów przy pomocy 5mm wiertła do metalu. Wiercenie także przeprowadzałem stopniowo z uwagi na nagrzewanie się pręta. Dlaczego wierciłem w tym momencie?
Wiercenie na początku, po wycięciu prętów nie ma sensu, gdyż otwory się zdeformują podczas nagrzewania. Nacięcia wykonane tarczą szlifierska dodatkowo pomagają w trzymaniu pręta podczas wiercenia.

Teraz gdy już miałem wszystko gotowe, przystąpiłem do zamocowania diód i przewodów.
Przy zastosowaniu 2 diód 3V, zgodnie ze wzorem (połączenie szeregowe):
R = (U - n * Ud) / Id
Napięcie, z zapasem, przyjąłem 15V, Ud 3V, oraz Id 20mA.

Dla 2-óch diód wartość rezystora wyszła 450Ohm. Diody podłączyłem według schematu.
"+" zasilania poprzez rezystor, do katody. Anoda 1 diody połączona bezpośrednio z katodą 2 diody, anoda 3 diody połączona z "-".

Teraz pozostało mi już tylko nawiercenie otworów na przewody w odbłyśnikach (niestety ale bez niszczenia się nie obyło, można puścić przewody inaczej, ale będzie je widać), i równoległe podłączenie do przewodów zasilania żarówki postojowej (brązowy "-" i czerwony "+").
Na koniec testowanie czy wszystko działa, przytwierdzenie ringów klejem na ciepło, czyszczenie lamp, montowanie w samochodzie, włączenie całości i delektowanie się swoją pracą.

Koszt całości - około 15 zł. Dochodzi jeszcze czas, ale to sama przyjemność, prawda?
Za wszystko zapłaciłem gotówką, efekt - bezcenny.

Na koniec kilka uwag.
Ringi świecą ładnie na niebiesko. Odbłyśnik kierunkowskazu dodatkowo potęguje zjawisko.
Po włączeniu świateł mijania, duże ringi świecą na biało (światło jest mocniejsze i zastępuje diody, widać jednak lekką poświatę niebieską), mały ring po włączeniu kierunkowskazów świeci na pomarańczowo, wiec nie przeszkadza innym nie zmieniając koloru światła, a efekt jest jeszcze ładniejszy. Po wyłączeniu światła mijania, ładnie palą się wszystkie 4 "oczka".
Zachęcam do zabawy, oraz do podzielenia się swoimi uwagami i pomysłami.
Ja ich mam wiele... :)

Pozdrawiam i mam nadzieję, że artykuł się spodoba.
Załączniki
efekt z w³¹czon¹ lamp¹ b³yskow¹
efekt z w³¹czon¹ lamp¹ b³yskow¹
efekt bez lampy bÂłyskowej, w rzeczywistoÂści ÂżarĂłwka postojowa nie daje aÂż tak intensywnego ÂświatÂła
efekt bez lampy bÂłyskowej, w rzeczywistoÂści ÂżarĂłwka postojowa nie daje aÂż tak intensywnego ÂświatÂła
efekt po w³¹czeniu
efekt po w³¹czeniu
zamontowane i przymocowane
zamontowane i przymocowane
efekt z odbiciem ÂświatÂła lampy bÂłyskowej
efekt z odbiciem ÂświatÂła lampy bÂłyskowej
schemat instalacji szeregowej
schemat instalacji szeregowej
2diody.JPG (7.26 KiB) Przejrzano 10800 razy
ringi po zaciĂŞciu rowkĂłw tarczÂą
ringi po zaciĂŞciu rowkĂłw tarczÂą
uformowane i gotowe do nacinania
uformowane i gotowe do nacinania
folia aluminiowa i szklanka ze ÂśrednicÂą 5cm
folia aluminiowa i szklanka ze ÂśrednicÂą 5cm
materiaÂły oraz sprzĂŞt
materiaÂły oraz sprzĂŞt
Ostatnio zmieniony 01 paź 2009, 11:57 przez grzejanc, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
daniel2207
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Daniel
Rocznik: 2001
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: daniel2207 » 07 wrz 2008, 17:16

Witka całkiem ciekawie to wygląda i dzieki za opis jak to zrobiłeś.Pozdro <ok>
AUDI PIęKNO W KAŻDYM CALU.

PRZEWAGA DZIęKI TECHNICE

grzessmolar
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: grzessmolar » 07 wrz 2008, 17:23

piękna rzecz panie kolego <brawo2> <brawo2> <brawo2> ale dzięki za opis
tylko szkoda że troche nielegalna :cry: możę będą bardziej praktyczne białe diody :?: :?: :?:
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2008, 17:24 przez grzessmolar, łącznie zmieniany 1 raz.
AUDI-inni czują respekt <kijem><hura>

morfeusz27

Post autor: morfeusz27 » 07 wrz 2008, 17:34

Witam, pomysł i wykonanie OK
:lol:

mr.Pit
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcel
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.8 FSI 210KM
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: mr.Pit » 07 wrz 2008, 17:46

Dla mnie PETARDA. Ten koleś to chyba jakaś złota rączka.
Fiat 126 BIS, Fiat 125, Opel Omega 2.0
Opel Calibra 2.0
Audi C4 93r 2.6 ABC, Audi A6 99r 2.4 ARJ
Audi A6 Avant 03r 3.0 ASN

MISIEK_A6

Post autor: MISIEK_A6 » 07 wrz 2008, 17:53

Ehhhh pomysłowość dobra... wykonanie też... ale po co Audi przerabiać na BMW?? Nigdy bym tego nie zrobił swojej Niuni :(

mr.Pit
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcel
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.8 FSI 210KM
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: mr.Pit » 07 wrz 2008, 17:55

Hehehheheh weź to gościu opatentuj dobrą kaskę można zbić.
Fiat 126 BIS, Fiat 125, Opel Omega 2.0
Opel Calibra 2.0
Audi C4 93r 2.6 ABC, Audi A6 99r 2.4 ARJ
Audi A6 Avant 03r 3.0 ASN

grzejanc

Post autor: grzejanc » 07 wrz 2008, 20:52

Odnośnie białych diód, to powiem, że myślałem o tym, ale jak się jedzie na światłach mijania to i tak odcień jest biały z uwagi na mocniejsze światło z soczewki, więc jest OK. Wygląda to dokładnie tak, jakbyśmy założyli białe LEDy. Reasumując, mamy białe ringi i niebieskie w jednym :), no i pomarańczowe, jak się włączą kierunkowskazy.
Myślę teraz nad moja opcją "day light" oraz o kierunkowskazach w lusterkach. Jak coś zrobię to oczywiście będzie opis krok po kroku wraz ze zdjęciami.
A może ktoś ma jakieś jeszcze pomysły? Z chęcią podyskutuję i wymienię się wiedzą.
Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za opinie, zarówno te za TAK, jak i za NIE, wszystkie są dla mnie wartościowe.
A jeśli ktoś ma ochotę na zrobienie czegoś podobnego, z chęcią służę pomocą.

Awatar użytkownika
robertas1.8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: robertas1.8 » 07 wrz 2008, 21:16

grzejanc, mnie sie tam pomysł jak najbardziej podoba <ok> tylko że ja jednak wybrałbym białe, bo niebieskie wiadomo... illegal :mrgreen: a moim zdaniem patent z BMW jest fajny, więc jeśli coś jest fajnego to można i zastosować do Audi tak dla kolegi MISIEK_A6, :-P
A8 audi wkracza na teren, nic nie poradze, jestem szpanerem

gość_

Post autor: gość_ » 08 wrz 2008, 07:34

rzczywiscie fajny pomysl
widzialem opis jak zorbic ringio kiedys na jakiejsc zagranicznej stronce a i filmikow na youtube jest sporo na ten temat
efekt ladny i pracy wlozonej w wykonianie tez naleza sie pochwaly

victory
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: victory » 08 wrz 2008, 07:51

Nie no robota pierwsza klasa,opis doglebny.Pogratulowac tylko wypada :-)
jestem Losiem i mam V8

Awatar użytkownika
Jarecki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Henryk
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Jarecki » 08 wrz 2008, 09:59

pieknie to wyglada :-) opis dokladny <rotfl2>
tylko jedno mi sie nie podoba a mianowicie te zwykle zolte postojowki :-/ ale wymiana na diodowe poprawi w 100% efekt <ok>
pozdrawiam :mrgreen:

grzejanc

Post autor: grzejanc » 08 wrz 2008, 11:22

W takim razie wstawię jeszcze postojówki LED. No i muszę przyznać, że dość poważnie myślę nad zamianą diód niebieskich na białe, co o tym myślicie? Albo wstawić białe tylko na kierunkach a główne zostawić na niebiesko, bo przy włączeniu mijania i tak ładnie się wszystko świeci na biało. Proszę o sugestie.

Awatar użytkownika
SIDNEY85
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: SIDNEY85 » 08 wrz 2008, 21:58

Nie wiem czemu alke angel eyes kojarzy mi suie z BMW jak mowimy o swiatlach do audi to tylko http://www.allegro.pl/item428858112_aud ... _eyes.html
usunieto pkt 29 regulaminu
AUDI 80 Competition quattro

ArturAvant
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ArturAvant » 08 wrz 2008, 22:44

Lampki naprawdę ładne moze ktoś juz załozył takie i prześle fotki mile widziane ...tez o takich myślę zeby załozyc tylko jestem ciekaw jak one będą spasowane z resztą nadwozia i czy nic nie bedzie gdzieś tam odstawac ...ciekawe jak ktos załozył takie prosze pisac
AUDI A6 2,5TDI AVANT BLACK

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning wizualny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja