Witam... Mam problem... Ja cały rok jeżdżę na klimatyzacji... Dziś jak jechałem do sklepu poczułem dziwne drgania i jakieś odgłosy dobiegające z okolic przedniego koła od strony pasażera... Dodam ,że jak wyłączam klimę to drgania i dźwięki zanikają i slychać płynna pracę silniczka...
Podczas załączania klimy pojawiają sie odrazu drgania od czasu do czasu podczas postoju na pozycji w skrzyni automatyczniej P... Dźwięki oraz drgania nie są cały czas i po dodaniu gazu ustają...
domyślam się ze to sprężarka klimy? Czy jest do wyrzucenia? Czy da sie wymienić jakiś podzespół?? Ile taka sprężarka może kosztować? Kupować używkę czy nówkę?
Dodam ,że dość słabo klima mi chłodziła tego lata mimo dobijania jej...
[A6 C5] Drgania i dziwny dźwięk podczas załączonej klimy
Lepiej bedzie jak sprezarke wyminisz. Jesli bylo by to lozysko to by caly czas ci halasowalo! Bo kolo kreci sie caly czas w momecie gdy zalaczasz klime elektromagnes przyciaga kolo i sprezarka zaczyna tloczyc. Moze sie zaciera i ma ciezko? Trduno wrozyc z fusów. radzil bym wymienic na inna sprezarke bedzie taniej niz jej remont i oamietac nalezy na zalaniu sprezarki olejem przed pononwym napelnieniem ukladu gazem:-)
Podepnę się do pytania, choć nie wszystkie objawy opisane w pierwszym poście u mnie występują.
Mianowicie: sama klima działa bardzo skutecznie i sprawnie, nie ma żadnych dziwnych odgłosów.
Jedyne co się pojawia niepokojącego do drgania.
Stąd pytanie, czy same drgania mogą świadczyć o sprężarce? Czy może to być może kwestia paska napędzającego sprężarkę? Da się to jakoś sprawdzić organoleptycznie i używając rąk ?
Mianowicie: sama klima działa bardzo skutecznie i sprawnie, nie ma żadnych dziwnych odgłosów.
Jedyne co się pojawia niepokojącego do drgania.
Stąd pytanie, czy same drgania mogą świadczyć o sprężarce? Czy może to być może kwestia paska napędzającego sprężarkę? Da się to jakoś sprawdzić organoleptycznie i używając rąk ?
Ja też się podepnę a mianowicie u mnie klima chłodzi elegancko ale gdy włączę sprężarkę tzn nacisnę tą śnieżynkę sprężarka strasznie hałasuje takie trrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr a jak wyłączę to jest oki. Co to może być jakieś łożysko?????
A i jeszcze jeden problem tzn jak chodzi klima to po jakimś czasie jak się auto dobrze zagrzeje to zaczyna tak dziwnie piszczeć w środku
denerwuje mnie to a jak zimniejsze nawiew na minimum tzn wyłączę to przestaje i jak znowu włączę to dalej piszczy.Co to może być???
Czytałem coś że to może być któryś silniczek sterujący zabrudzony 
A i jeszcze jeden problem tzn jak chodzi klima to po jakimś czasie jak się auto dobrze zagrzeje to zaczyna tak dziwnie piszczeć w środku

Było:
VW Golf 2 GTI
Renault Laguna
Jest: OOOO A6 C4 2.0
Będzie:OOOO A6 C5 2.8
VW Golf 2 GTI
Renault Laguna
Jest: OOOO A6 C4 2.0
Będzie:OOOO A6 C5 2.8