Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C4] [2.8] problem z klimatronikiem czy elektryką ?

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
KKKamilw
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C4] [2.8] problem z klimatronikiem czy elektryką ?

Post autor: KKKamilw » 04 paź 2010, 00:02

Witam mam problem z klimatyzacją w samochodzie i nie wiem jak za to się zabrać. Przedstawię problem.

W ostatnim czasie zablokował mi się nawiew. Jest tylko w opcji na kabinę ( nie dmucha na szybę ani pod nogi) Mogę regulować siłę nawiewu więc wentylator działa. Nie działa regulacja temperatury. Nie przełącza się na ciepłe powietrze cały czas leci zimne nawet jak jest ustawione na 29C itp . Klimatyzacja działa poprawienie ale daje tylko zimne powietrze kiedy ustawie AUTO i np 25C dmuch tylko zimnym kiedy w samochodzie jest 15 stopni i powinno grzać nie chłodzić.

Sprawdziłem drugi panel ale nic nie pomogło więc panel jest OK.

Dobrałem się do silniczka tego znajdującego się po lewej stronie wentylatora ( pod maską ) sprawdziłem silniczek działa ( kręci się po podłączeniu na krótko pod prąd )

Próbowałem wszystkich guzików na panelu ale nie ma żadnej reakcji kiedy silniczek jest zamontowany na swoim miejscu. Nie kręci się nie wydaję dźwięków po prostu nic.

Słychać natomiast kiedy włączy się opcję obieg zamknięty słychać jak by coś się przesuwało, zamykało.

Zaskoczony jestem faktem że panel działa silniczek też a nie ma żadnej reakcji. Co może być nie tak. Próbuje zapytać was zanim zabiorę się za demontaż połowy deski rozdzielczej albo oddania samochodu po elektronika.

zbyszek_be2
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: zbyszek_be2 » 04 paź 2010, 14:30

a czy kolega szanowny sprawdził zawór na zasilaniu płynu chłodzącego do nagrzewnicy oraz elektrozawór podciśnienia który steruje dopływem do w/w zaworu ? to jeżeli chodzi o ogrzewanie
a czy ten podmieniony panel napewno jest OK ?

KKKamilw
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: KKKamilw » 04 paź 2010, 17:03

Panel jest OK wyjąłem go ze sprawnego samochodu numery seryjne wszystkie takie same.

Czy mógł bym dostać jakiś (namiar) na te zawory i jak sprawdzić ich działanie.

Ale czy te zawory miały by wpływ na brak możliwości zmiany położenia nawiewu ?

zbyszek_be2
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: zbyszek_be2 » 05 paź 2010, 09:59

czytaj na forum zawór jest na wężu przy nagrzewnicy pod pokrywą w grodzi silnika ( lew strona auta ) a zawór sterujący podłączony jest przewodem podciśnieniowym
lecz bez podłączenia waga nic nie zrobisz,
w większości przypadków gdy pada sterowanie klapami to problem tkwi w sterowniku klimy przy sprawnej instalacji elektrycznej
moja rada to wag i zasilani ( bezpieczniki i połączenia )

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja