Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Parktronik, co zrobić, żeby go mieć?

Elektryka
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maverick87
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] Parktronik, co zrobić, żeby go mieć?

Post autor: maverick87 » 04 paź 2010, 08:45

Witam, mam nadzieję, że nie ma już takiego tematu, bynajmniej ja owego nie znalazłem.

W temacie chciałbym, abyscie odpowiedzieli mi na kilka pytań związanych z parktronikiem do audi a6 C5.

Moje Audi nie ma takiego bajeru, a przy takim samochodzie dochodzę do wniosku, że jest to przydatna rzecz. W związku z tym chciałbym uposażyć moje auto w Parktronik, ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.

- Wiecie, gdzie można kupić takie urządzenie, chodzi mi o parktronik przód - tył?
Szukałem w internecie, ale nic ciekawego nie ma. Dla sprecyzowania powiem, że szukam parktronika przód - tył, 4x czujnik na każdym ze zderzaków.

- Czy aby zalożyć takowe urzadzenie, wystarczy standardowy zestaw zderzaków, czy trzeba kupować nowe zderzaki z otworami seryjnymi do czujników.

- Jeśli ktos z was zakładał sobie parktronik, to proszę o podanie średnich kosztów, ile ich to wyniosło oraz co musieli zrobić.

Dla sprostowania, fachowca mam, brakuje mi tylko urządzenia i troche informacji na ten temat.
Będę bardzo wdzięczny jesli wysłalibyscie mi przykładowe str. z mozliwościom zakupu Parktronika i własna ocena ,tego urzadzenia.

- Jak ktoś juz będzie, aż tak mądry to proszę jeszcze o jakies porady co trzeba wziąść pod uwagę kupujac takie urzadzenie.

Mam nadzieje, że nie tylko ja skorzystam z tych informacji dlatego temat jest jaki jest.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam :)

Nazywaj poprawnie tematy zgodnie z Regulaminem stosując tagi!
Poprawiłem!
Ostatnio zmieniony 06 paź 2010, 18:08 przez maverick87, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Seravok
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Seravok » 04 paź 2010, 09:43

Nie odpowiem ci na żadne z pytań ale podpowiem żebyś nie oszczędzał na cenie parktronika.Musi być porządny. Miałem kiedyś Renault Megane z fabrycznym parktronikiem.Francuzi musieli włożyć coś taniego bo gdy zbliżałem się do przeszkody urządzenie PRZEWAÂŻNIE ostrzegało mnie.Kluczowe jest słowo PRZEWAÂŻNIE bo czasami nie ostrzegało mimo że przeszkoda była większa niż samochód.Przy takim działaniu nigdy nie ufałem megance i zachowywałem się tak jak by parktronika nie było.
W audi jeszcze się nie zawiodłem,jak narazie bez zarzutu.Do tego stopnia że jak jadę autem żony który nie ma tego systemu łapię się na tym że cofam bez zbytniego patrzenia w lusterko i dopiero jak sobie uświadomie że to nie audi szybko hamuję i dopiero się rozglądam

Awatar użytkownika
Arrni
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Arni
Rocznik: 2007
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Arrni » 04 paź 2010, 14:26

allegro nie boli :) wpisz sobie czujnik parkowania i moze cos znajdziesz dla siebie ciekawego :)

Awatar użytkownika
maverick87
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: maverick87 » 04 paź 2010, 16:58

Szukałem na allegro, ebay i google :?... Nie ma nic konkretnego

Awatar użytkownika
vipkwiecien
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: vipkwiecien » 05 paź 2010, 12:30

maverick87 pisze:Szukałem na allegro, ebay i google :?... Nie ma nic konkretnego
tam akurat jest ofert bez liku. Do wyboru do koloru.
Zakup czujników z samym pikaniem odradzan na sam poczatek, te czujniki z wyswietlaczew w formie linijki także.
2 lata temu kupiłem taki link i działa rewelacyjnie w vectrze B, upał nie upał mróz nie mróz działa idealnie.
Zderzaka nie musisz kupowac - w komplecie jest wietrło z otwornica która dziury wiercisz w zderzaku. Z robocizna tez nie jest ciezko ( w oplu nawet zderzaka nie zdejmowałem) W audichyba trzeba bedzie zdiac. Podłączenie jest proste - jeden kabel od zasilania wedruje pod żarówke swiatła cofania, reszte podpinasz do centralki i działa.
Na temat fabrycznego systemu cofania nie wypowiem sie bo niewiem. Moze ktos kto ma taki bajer wypowie sie jak to działa czy jest jakis wyswietlacz czy tylko piszczałka.
A co do kosztów to ja zamknąłe koszta w 90zł na sam tył.
Przod to raczej mniej potrzebny jest bo widoczność jest dobra.
Tył przydaje sie szczegolnie podczas parowania tyłem w ciasnych miejscach ( z kabiny wydaje ci sie ze jestes juz blisko np sciany wychodzisz z auta atu jeszcze 1,5m do sciany:)
prędkość była dobra tylko zakręt za ciasny

Awatar użytkownika
maverick87
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: maverick87 » 06 paź 2010, 11:14

Super dzieki wielki chyba się skusze na ten typ który mi podałeś w linku.

Powiedzcie mi tylko jeszcze dlaczego nie polecacie czujników parkowania z takim wyswietlaczem: http://moto.allegro.pl/czujniki-parkowa ... 82117.html

Z całym szacunkiem, ale wydaje mi się on wystarczajacy i bardziej estetyczny niż te z duzym wyswietlaczem.
Może są wadliwe?
Ostatnio zmieniony 06 paź 2010, 14:09 przez maverick87, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
vipkwiecien
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: vipkwiecien » 06 paź 2010, 12:10

ja jak bede miec troche wolnej gotówki to tez kupie jeszcze raz takie urzadzonko:)
Widziałem jeszcze tego typu z kolorowymi wyswietlaczami to tez mi sie podobaja.
A co do czujników na przód to raczej nie warto wchodzic w koszta dodtakowe i problemy bo parkowaniem raczej nie ma problemów - tył jest gorszy

Ale pomimo tych czujników nalezy pamietac o jednej najwazniejszej zasadzie - cofac powoli. Raz zbyt szybko ruszyłem i było bum... W ostatniej chwili usłyszałem piiikanie i zaczałem hamowac tylko zbyt późno i zagiąłem gościowi nadkole. Ale jak bym nie miał czujnika straty były by wieksze:) U mnie minimalny odprysk lakieru na krawedzi zderzaka a gosc zagiety błotnik
prędkość była dobra tylko zakręt za ciasny

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja