Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] jaki uzyc bieg.?

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
byggdavid
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] jaki uzyc bieg.?

Post autor: byggdavid » 26 wrz 2010, 14:23

Witam mam w sumie 2 pytania..
posiadam multi ..
jesli podjezdzamy do swiateł,zapala sie akurat czerwone,czy przez ten czas oczekiwania czekamy na hamulcu na "d"czy przeskakujemy na N a moze na P..?
co jest najlepiej uzywac w takich momentach...
a drugie pytanko..
podjezdzamy zima pod góre,i powiedzmy ze auto zaczyna nam sie staczec w dół na biegu D ,czy to moze uszkodzic skrzynie..?
jak to wyglada...?

Camel-
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamel
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.3 133KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Camel- » 26 wrz 2010, 17:12

Dla skrzyni bedzie żywotniejsze, jeśli postoi chwilę na D niż ciągła zmiana N-D. Jeśli wiesz, zę będziesz stał dłużej jak minutę to zrzucaj na P/N - mimo wszystko na D temperatura oleju będzie rosła szybciej. Automat jest tak wymyślonym urządzeniem, żebyś używał D do zakończenia jazdy. Pamiętaj - nigdy nie gaś auta na biegu.
Co do zjeżdzania - nie ma problemu nic sie nie stanie, jednak na wszelki wypadek unikałbym takich sytuacji.

Społeczność Audi A6

Post autor: Społeczność Audi A6 » 26 wrz 2010, 18:02

Nie wiem jak jest w c5 ale w c6 jezdzi sie caly czas na D, gdy podjezdzamy do swiatelm to albo trzymamy na D i dusimy pedal hamluca i po chwili ruszamy, albo trzymamy na D i wlaczamy reczny i w momencie gdy zapali sie zielone naduszamy gaz i reczny sam puszcza, albo podjezdzamy do swiatel na D i po chwili wlaczamy P. N slozy zazywczaj do holowania, a na swiatlach nie stoi sie nie wiaodmo ile aby przelaczac biegiem na P. WIaodmo czasami sie podjedzie do przejazdu kolejowego wtedy wlaczamy P. Ale tak to tylko D :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja