Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 2,4Q lpg] Problem z wysiekiem oleju do świec

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
jelonpan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 2,4Q lpg] Problem z wysiekiem oleju do świec

Post autor: jelonpan » 26 sie 2010, 16:54

Witam

Zwracam sie z proźbą podpowiedzią gdyż ostatnio chciałem (zrobiłem to) wymienić świece w moim aucie zabrałem sie do tego i pierwsze dwie od strony kierowcy zaczynając od tyłu podpisane 6 i 5 białe no to mówie nic strasznego ale zabiore sie mowie za następną i ty nie miła niespodzianka wyciągając przewód tak jakby zassało cos wyciągam świece a ty cała zaczynając od góry po dół w olej mówie no to lepiej założyłem nową wyczyściłem troche i zabrałem sie za drugą stronę i prawie taka sama sytuacja 1 dobra a 2 następne bliżej korka zalane. Dadać muszę ze uszczelka od wlewu oleju mam sparciałą i chyba troche mi tamtą stroną wylewa sie :( tylko to moze być przyczyną oleju z jednej strony a co moze być przyczyną z drugiej ??

Po wymianie przepaliło olej (dymu aż miło na bialo) a później już spokój. Nie dymi korek od oleju jest bez żadnego śluzu wiec zdaje mi sie ze ok ale dlaczego było tyle oleju w tych świecach ? Widać było jakiś wyciek obok świec ale nie wiem skąd bo zaczeła sie pokrywa silnika.

Samochód ma przyspieszenie i pali normalnie Vag nie pokazuje błędów wiec jestem już bardzo głupi co może sie dziać z nim a chciałbym wiedzieć bo w 2 połowie września chce wyjechać nim do chorwacji.

Dziwi mnie też lekkie szarpanie odczasu do czasu na gazie !!

Pozdrawiam

tomciar
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2003
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: tomciar » 26 sie 2010, 20:11

jelonpan, u mnie powodem oleju koło świec były padnięte uszczelki pod deklami, wtedy olej wycieka i zbiera się w gniazdach świec. W poprzednim samochodzie to powodowało również szarpanie na gazie.

jelonpan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jelonpan » 28 sie 2010, 10:58

Bardzo dziekuje za podpowiedz. A wiesz moze jak to sprawdzić i jaki jest koszt zrobienia takiej wady ??

pozdrawiam i dziekuje sprawdze to sie odezwe <ok>

robsonb73
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: robsonb73 » 28 sie 2010, 22:05

jelonpan, to na pewno będą uszczelki pod pokrywami zaworów jak pisze tomciar,
Koszt uszczelek to o ile pamiętam ok 200zł plus robocizna
Uszczelki kupuj tylko Elring (chyba nie pomyliłem nazwy)
U mnie mechanik zamówił inne, bo akurat Elringa nie było w hurtowni, i musiał robić jeszcze raz za free. W ramach współpracy podzieliliśmy koszt nowych uszczelek na połowę między sobą. Na rogach dla pewności dali trochę silikonu i już kilka m-cy jest ok
Z tym, że u mnie powodem wymiany było wyciekanie oleju na kolektor wydechowy i smród spalonego oleju w aucie. Obrazek
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !

Fontesen

Post autor: Fontesen » 30 sie 2010, 14:02

dokłądnie u mnei było to samo. Kiedy chciałem wymienić swiece, okazało się że 4 z nich są w oleju. Od razu ściagnąłem dekle i powymieniałem te uszczelki (dokładnie te ze zdjecia) potem masa dymu z rur, ale już jest ok. Teraz świece mam suchutkie. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja