Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[C6 3.0 tdi ]Jak zadbać o auto?

Nadwozie
Ataman70
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Ataman70 » 15 sie 2010, 23:09

wracajac do tematu - proponuje zdemontowac listwy pod drzwiami i sprawdzic ewentualne ogniska korozji. można się zdziwić :lol:

gość_

Post autor: gość_ » 16 sie 2010, 12:10

Nie wiem czym to jest spowodowane ale ostatnio w aucie zapanował w końcu świeży zapach. Może po prostu po odgrzybianiu klimy musiała ona popracować jakiś czas by wydmuchać cały smrodek?
Od kilku dni brak brzydkiego zapachu. Trzeba się cieszyć :)

Ataman70
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Ataman70 » 16 sie 2010, 12:42

listwy na dolnej krawedzi platow drzwiowych
dwie srubki od wewnetrznej krawedzi trzeba odkrecic - z przodu i z tylu drzwi, a potem trzeba wysunac listwy do tylu. same listwy sa plastikowe, ale to co pod nimi znalazlem....

Ataman70
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Ataman70 » 16 sie 2010, 15:29

zdjecia nie robilem, bo opadlem z sil jak to zobaczylem. tam sa trzy wystajace bolce i trzy otwory na prowadnice. potencjalnie wokol kazdego z tych miejsc moze pojawic sie korozja.
ja juz sytuacje opanowalem, ale za 10 lat nie byloby polowy drzwi, gdybym teraz tam nie zajrzal.
sprawanie do pomyslenia w c4 i w c5 :shock:

ciekaw jestem, czy tylko ja mam egzemplarz z cienkim ocynkiem i cienkim lakierem :?:
czy tez potwierdza sie teza, ze im nowszy, tym mniej trwaly :-?

Ataman70
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Ataman70 » 16 sie 2010, 15:57

srubokret plaski - zdrapalem pecherze lakieru znad korozji,
drobny papier scierny - doczyscilem do czystej blachy z rudej,
rozpuszczalnik - odtluscilem przed malowaniem
pedzelek i lakier - kupiony wczesniej na drobne zaprawki - dobrany wedlug numeru koloru z naklejki w samochodzie -kupiony w sklepie z lakierami samochodowymi
8-)

Awatar użytkownika
luki89
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: luki89 » 18 paź 2010, 23:07

Ja tez miałem problem z zapachem okazało się ze nie wielka ilość wody dostawała się pod dywan tak ze nie było jej czuć z zewnątrz a tam jest dość gruba gąbka ..

Gala1985

Post autor: Gala1985 » 21 maja 2013, 19:08

Ataman70 pisze:zdjecia nie robilem, bo opadlem z sil jak to zobaczylem. tam sa trzy wystajace bolce i trzy otwory na prowadnice. potencjalnie wokol kazdego z tych miejsc moze pojawic sie korozja.
ja juz sytuacje opanowalem, ale za 10 lat nie byloby polowy drzwi, gdybym teraz tam nie zajrzal.
sprawanie do pomyslenia w c4 i w c5 :shock:

ciekaw jestem, czy tylko ja mam egzemplarz z cienkim ocynkiem i cienkim lakierem :?:
czy tez potwierdza sie teza, ze im nowszy, tym mniej trwaly :-?
. Tez mam podobny problem,tyle ze u mnie na progach.Spod plastikowej listwy na progach z jednej jak i 2 strony wyłaza mi pecheze <wnerw> na drzwiach podobnie.Sory jak dla mnie to takie coś w takim aucie nie ma prawa miejsca <wnerw> Nie orientujecie sie czy moze w Audi nie byla prowadzona jakaś akcja serwisowania w tym temacie?i czy ktoś tez ma podobny problem?Pozdrawiam

Ataman70
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Ataman70 » 21 maja 2013, 20:43

No to mamy ten sam problem. Ja myśle, szukając dodatnich plusów, że taka sytuacja informuje nas o tym, ze mamy oryginalny lakier na aucie, bo samochody odmalowane juz nie maja z tym problemów. Ale jak czas pokazał ja sobie sam nie poradziłem, pomimo mojego odtłuszczania, malowania podkladem i zaprawkowym - w tych samych miejscach dalej rdzewieje.

Gala1985

Post autor: Gala1985 » 21 maja 2013, 21:55

A nie jest to przypadkiem świadectwem ze auto było bite lub coś takiego?Rece opadaja!

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl