[A6 C4] Klimatyzacja duży opór sprężarki
- Forum A6 C4
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 C4 Forum
- Rocznik: 1994
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
u mnie jak obroty stoja nad kreska poniżej tysiąca, to po załączeniu klimy spadaja poniżej tej kreski. Jednak po wymianie chłodnicy jest to mniej odczuwalne. Dopiero przy temp oscylujących w okolicach 30stopni, czuc większy opór...
brak czynnika w układzie.Mario69 pisze:po zalaczeniu na panelu pojawia sie ikona uruchomienia sprezarki, ta jednak sie nie zalacza, wiecie moze od czego zaczasc sprawdznie...
- prezes10318
- Forum Audi A6 / A7
Witam wszystkich. Podłączę się do tematu, bo mam taki problem, że przy włączonej klimie, kiedy dojeżdżam do skrzyżowania i wciskam sprzęgło, obroty silnika tak spadają że silnik aż gaśnie. Czy można to jakoś wyregulować, albo jak wyeliminować ten problem. Zdaża się to nie za każdym razem, ale zawsze obroty spadają aż silnik się zatrzęsie i po chwili wraca do normalnej pracy. Dodam, że klima chłodzi dobrze. Proszę o pomoc.
- Forum A6 C4
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 C4 Forum
- Rocznik: 1994
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 177KM
- Hincó
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2009
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
- Kontakt:
U mnie pod maską jest 650g + ileś tam oleju. Nabite jest chyba 700 bo tak automat zaproponował...
Ilość czynnika dobrana w fabryce to kompromis między niską temperaturą a dużą wydajnością. Mi pierwszy raz gość nabił 800g na oko i sobie musiałem upuścić bo nie chłodziło najlepiej... U mnie naklejka jest przy zawiasie
Czy wszystkim tak spadają obroty? Czy komuś jeszcze wyje sprężarka że słychać ją przy pewnym zakrese obrotów ?
Ilość czynnika dobrana w fabryce to kompromis między niską temperaturą a dużą wydajnością. Mi pierwszy raz gość nabił 800g na oko i sobie musiałem upuścić bo nie chłodziło najlepiej... U mnie naklejka jest przy zawiasie

Czy wszystkim tak spadają obroty? Czy komuś jeszcze wyje sprężarka że słychać ją przy pewnym zakrese obrotów ?
- Hincó
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2009
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
- Kontakt:
Sprężarka, po wyłączeniu przechodzi, wentylator silnika przy 1800obr by nie zagłuszył. Na wolnych obrotach słabo chłodzi i czasami sie włączy sprężarka jak auto jest nagrzane...elmi_k pisze:moze masz lozysko walniete? i to napewno sprezarka? moze wiatrak...Hincó pisze:Czy komuś jeszcze wyje sprężarka że słychać ją przy pewnym zakrese obrotów ?
Chyba trzeba dojeździć sezon i zregenerować... Czy jak oddam auto do naprawy z tym problemem to naliczą też opłate za spusczenie/nabicie klimy?