[A6 C5 1.8T] Ile oleju pobieracie ?
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2005
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
mariusz888, masz rację
Ja pisałem tylko o rzeczach które warto sprawdzić aby ustalić gdzie ten olej znika
A gdyby dało się to w miarę prosto i tanio naprawić (uszczelka etc) to bym to zrobil. Jeśli te 260 kkm to prawdziwy przebieg to nie powinno byc takiego brania oleju z powodu zużycia silnika. Chyba, że cos awaryjnie pierdyknęło, tfu, tfu <hmm>
Ja pisałem tylko o rzeczach które warto sprawdzić aby ustalić gdzie ten olej znika
A gdyby dało się to w miarę prosto i tanio naprawić (uszczelka etc) to bym to zrobil. Jeśli te 260 kkm to prawdziwy przebieg to nie powinno byc takiego brania oleju z powodu zużycia silnika. Chyba, że cos awaryjnie pierdyknęło, tfu, tfu <hmm>
Części samochodowe online - Motostacja pl
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2006
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
Dokładnie... wszystko jest ok.mariusz888 pisze:Doc,
jesli ci nie dymi ,nigdzie nie wycieka,a wylot rury wydechowej nie jest tlusty z oleju to daj sobie spokuj
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.
troche sie dolacze....nie martw sie twoje 180km nie pali najwiecej w polsce. moje audi pali najwiecej na swiecie
od kupna zrobilem jakiec 800 km moze wiecej... a dolalem juz 4 litry i wkorrr...em sie kupilem mineral za grosze bo mi na trasie braklo a nie mialem kasy.... takze namieszalem w tym silniku ladnie... co sie dzieje :evil: :?: :?: :?: (aha nic nie kapie nic nie dymi pali ok zbiera sie tez dorze) moze moje audi potrzebuje paliwo jak do komarka???<mieszanke> :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
od kupna zrobilem jakiec 800 km moze wiecej... a dolalem juz 4 litry i wkorrr...em sie kupilem mineral za grosze bo mi na trasie braklo a nie mialem kasy.... takze namieszalem w tym silniku ladnie... co sie dzieje :evil: :?: :?: :?: (aha nic nie kapie nic nie dymi pali ok zbiera sie tez dorze) moze moje audi potrzebuje paliwo jak do komarka???<mieszanke> :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
- Doc
- Administrator
- Kontakt:
Czerwiec 2010r, poszliśmy w Austrii (Wiedeń).
Warszawa - Wiedeń - Warszawa , 1500 km.
Miałem już Audi A6 C5 1.8T 180KM. Przyszliśmy do domu, zobaczyłem na olej i ... elegancko. 1500 km / 0.1 litr.
Teraz sierpień 2010r cały czas w Warszawie (korki + klima) i... 1900 km / 0.5 - 0.6 litr oleju.
Warszawa - Wiedeń - Warszawa , 1500 km.
Miałem już Audi A6 C5 1.8T 180KM. Przyszliśmy do domu, zobaczyłem na olej i ... elegancko. 1500 km / 0.1 litr.
Teraz sierpień 2010r cały czas w Warszawie (korki + klima) i... 1900 km / 0.5 - 0.6 litr oleju.
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.
:shock:a6goole pisze:troche sie dolacze....nie martw sie twoje 180km nie pali najwiecej w polsce. moje audi pali najwiecej na swiecie
Panowie moja 1.8T APU bierze strasznie duzo oleju od niedawna - litr na 1.5-2 miesiecy przy srednim uzytkowaniu atua. W tygodniu jezdze tylko do robty - 2km w jedna strone i po miescie a w weekend tak ze 150-200km. Czy to juz turbina? nie mam zadnych wyciekow z silnika i nie zauwazylem zeby auto kopiclo - przebieg 148000km
- Doc
- Administrator
- Kontakt:
bicker83, to może być: turbina lub pierścienie tłokowe.
bicker83, chyba musimy zregenerować turbosprezarkę
Ja miałem to samo. Wszystko było OK, ale musiałem usunąć katalizator (zamiennik) i zauważyłem że lekko kopcibicker83 pisze: Czy to juz turbina? nie mam zadnych wyciekow z silnika i nie zauwazylem zeby auto kopiclo
bicker83, chyba musimy zregenerować turbosprezarkę
[A6 C5] Olej Elf 5W40
Mam zalany olej Elf 5W40. 2.8 jest olejożerne więc chciał bym sobie kupić olej żeby mieć na ewentualną dolewkę. I tu pojawia się pytanie ponieważ tych olejów Elf 5W40 są dwa rodzaje: NF i LDX. Dzwonić do ludzi co wymieniali olej i pytać się jaki jest zalany czy można je w razie czego pomieszać i wystarczy że jest 5W40?
z góry dzięki za odpowiedź
z góry dzięki za odpowiedź