Witam! Mam problem ze swoją A6 C6, rocznik 2005, mianowicie ... trzeszczy mi kierownica. Podczas jazdy, kręcąc kierownicą przy bardzo małych prędkościach (np. podczas ruszania) słychać jakieś skrzypienie z okolic koła kierownicy. Orientujecie się co to takiego może być?
Pozdrawiam!
[Audi A6 C6] Trzeszcząca kierownica
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
mały56, nie mogę oczywiście byc pewien czy opisane przez Ciebie skrzypienie jest tym z czym walczylem juz w kilku autach (Octavia, Passat, Audi A6C5) - bo jak opisać słyszany odgłos ?
Skrzypienie, które mnie drażniło pochodziło z mechanizmu kolumny kierownicy, tzn z tego czegoś co jednym końcem jest połączone z kierownicą a drugim z przekładnią kierowniczą
Próbowałem temu zaradzic bez rozbierania, popsikując tu i tam róznymi preparatami smarującymi az wreszcie w akcie desperacji wymontowałem kolumnę i przesmarowalem wszystkie elementy ruchome. Wydaje mi się że skrzypiały elementy gumowe. Pomogło. Na okres ok. roku. Potem wrócilo :evil: , jednak mniej intensywnie.
Skrzypi okresowo, tzn. np. zimą (mróz) bardziej, po nagrzaniu auta przestaje.
Nie chce mi się juz z tym walczyć
Taki urok aut z koncernu VAG :shock:
Oczywiście upewnij się najpierw czy to skrzypienie jest produkowane wewnątrz auta, tak jak u mnie, bo wiele juz było na ten temat na tym forum, na forum Passata itp i niektórzy łączyli to z maglownicą lub zatartymi elementami układu kierowniczego (np. końcówki drążków) czy zawieszenia

Skrzypienie, które mnie drażniło pochodziło z mechanizmu kolumny kierownicy, tzn z tego czegoś co jednym końcem jest połączone z kierownicą a drugim z przekładnią kierowniczą

Próbowałem temu zaradzic bez rozbierania, popsikując tu i tam róznymi preparatami smarującymi az wreszcie w akcie desperacji wymontowałem kolumnę i przesmarowalem wszystkie elementy ruchome. Wydaje mi się że skrzypiały elementy gumowe. Pomogło. Na okres ok. roku. Potem wrócilo :evil: , jednak mniej intensywnie.
Skrzypi okresowo, tzn. np. zimą (mróz) bardziej, po nagrzaniu auta przestaje.
Nie chce mi się juz z tym walczyć

Oczywiście upewnij się najpierw czy to skrzypienie jest produkowane wewnątrz auta, tak jak u mnie, bo wiele juz było na ten temat na tym forum, na forum Passata itp i niektórzy łączyli to z maglownicą lub zatartymi elementami układu kierowniczego (np. końcówki drążków) czy zawieszenia

Części samochodowe online - Motostacja pl
- progressowy
- Forum Audi A6 / A7