98Y,
oba indeksy sa wazne

Ty wiesz, ja wiem.. i inni wiedza.
Niestety, czesc widzi tylko oszczcednosci (pozorne) :roll:
Kazde C6 ma te same parametry dot. opon i indeksowZelvaBOi pisze:Opony z indeksami Y zawsze sa wzmocnione - zwykly kapec nie wytrzymalby hamowania z takiej predkosci - poprostu zmienilby sie w placek.
Nie wiem jak 2.7 ale 3.0 w/g producenta musi miec 98Y i basta - kupowanie czegokolwiek innego to brak odpowiedzialnosci wobec siebie i innych uzytkownikow drogi.
Ciezko sie nie zgodzic, ale: sa dwa sposoby oszczedzania:Niech mi nikt nie mowi, ze stac go na auto za 80-100 tys. PLN a chce na oponach oszczedzic 300-400 PLN na komplecie z nizszym indeksem predkosci i nosnosci?!
no, tych powodow to jest wiele wiecej.. ale, co do opon:)tmr pisze:
btw: ludzie giną na drogach sami, bądź zabijają innych z 3 generalnie powodów: są głupi i głupio jadą, są pijani, mają pecha.
Jak ktoś jeżdzi "szybko i agresywnie" i sądzi że chronią go gumy za 1k pln od sztuki - to istnieje spora szansa że któregoś dnia uszczęśliwi kilka osób czekających na przeszczepy...
Też tak myślę... plustmr pisze: btw: ludzie giną na drogach sami, bądź zabijają innych z 3 generalnie powodów: są głupi i głupio jadą, są pijani, mają pecha.
Jak ktoś jeżdzi "szybko i agresywnie" i sądzi że chronią go gumy za 1k pln od sztuki - to istnieje spora szansa że któregoś dnia uszczęśliwi kilka osób czekających na przeszczepy...
jak na razie opony przejechały z 5k km i jeżdżą hm... dobrze. Piszę o tym bo sam jestem lekko zdziwiony jakością777equity pisze:TMR daj zanka jak sie spisuja w uzytkowaniu (zabkowanie itp) i przy wiekszych predkosciach bo Audika nie jedzi wolno, przynajmniej moja
na jedno co zwrocilem uwage, teraz po Twoim poscie:Na mokrej drodze - też ok. No i nie rozgrzewają się jakoś straszliwie na gorącym asfalcie.
zastanawia mnie te 94... nie za mala nosnosc..Masta pisze:Opony kupione.
Potenza 225/50/17 94Y
Zobaczymy jak się będą spisywać.. w trasie do PL![]()
A ciepło było za oknem ?pama pisze:to byla tak bardzo nagrzana, zeby nie powiedziec, ze parzyla
hehe to nie ma co się dziwić że opony gorące, asfalt pewnie wtedy miał około 50/60 stopni.pama pisze:a na zewnatrz bylo.. hmm.. tyle co wszedzie w te upaly...32-35st, samo poludnie, trasa >400km, pelne auto
drogi kolego: Ty i inni forumowiczeMasta pisze:94 - 670 kg / na oponę
670 x 4 wychodzi 2680kg a c6 dopuszczalną masę ładowności ma około 2300kg (chyba)
Tak że wystarczy![]()
A tak z ciekawości.. ile moje autko waży :-P ? zz 1800kg?