[A6 C5 2,5TDI] Czujnik cisnienia klimatyzacji a chłodnica...
[A6 C5 2,5TDI] Czujnik cisnienia klimatyzacji a chłodnica...
Witam. Czy po odkręceniu czujnika ciśnienia płynu chłodzącego,który znajduje się na króćcu chłodnicy klimatyzacji powinien wylecieć płyn chłodzacy. Pytam,bo odkręciłem ten czyjnik a byłem pewny,że w króćcu jest jakiś wentylek i co najwyżej gaz tylko "psytnie". Dodam,że odrręciłem ten czyjnik bo słabo mi włącza wentylator klimy tzn. długo po włączeniu sprężarki i co chwila go wyłącza na długie przerwy. Tak na marginesie to teraz zupełnie nic nie wiem bo gazu już też nie mam. Faktycznie to dwa watki podjąlem w tym temacie ale liczę na Wasza pomoc
jacekh
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Re: [A6 C5 2,5TDI] Czujnik cisnienia klimatyzacji a chłodnic
1. Co do tego, czy powinien tam być tzw. zawór serwisowy (czyli ten "wentylek") to nie wiem, trzeba by zerknąć do auta lub do Etki, w tej chwili nie mam dostepu do obujacekh pisze:Witam. Czy po odkręceniu czujnika ciśnienia płynu chłodzącego,który znajduje się na króćcu chłodnicy klimatyzacji powinien wylecieć płyn chłodzacy. Pytam,bo odkręciłem ten czyjnik a byłem pewny,że w króćcu jest jakiś wentylek i co najwyżej gaz tylko "psytnie". Dodam,że odrręciłem ten czyjnik bo słabo mi włącza wentylator klimy tzn. długo po włączeniu sprężarki i co chwila go wyłącza na długie przerwy. Tak na marginesie to teraz zupełnie nic nie wiem bo gazu już też nie mam. Faktycznie to dwa watki podjąlem w tym temacie ale liczę na Wasza pomoc

2. Nie wiem, czy właściwie interpretujesz wzajemne relacje między czujnikiem, załączaniem sprężarki i załączaniem wentylatora.
We wszystkich autach grupy VAG, ktore dotychczas eksploatowałem było tak, że wentylator startował natychmiast po wciśnieciu przycisku klimy (tu przycisk AUTO klimatronika). Zawór zaś sterował sprężarką, tzn. głównie ją zabezpieczał, czyli nie dopuszczał do załączenia przy braku ciśnienia lub wyłączał w sytuacjach awaryjnych.
Nie będę tu dawał tu głowy, ani żadnej innej części ciała czy w/w wywody sa prawdziwe w 100 % (dawno juz nic sie u mnie z klimą nie działo i tfu tfu niech tak zostanie :lol: ),
ale tak "z pamięci" to mi się nasunęło

Części samochodowe online - Motostacja pl
Witam,
Podepnę i ja się może do tematu a mianowicie zauważyłem że podczas takich długotrwałych opadów wariuje mi klima - samoczynnie przełącza mi się na ECON i tyle. Podjechałem do mechaniora i okazało się że mam za mało czynnika (przy okazji zwrócił mi uwagę że mi się wentylator kończy bo się wiesza i dopiero puknięcie młotkiem go wzbudzało - zamówiłem nowy i będzie wymiana). Po uzupełnieniu klima załączyła się może ze dwa razy i znowu strajkowała przez kilka dni dziś na natomiast się znowu włączyła kilka razy rano ale już po południu znowu ECON. Zauważyłem że czasami jak wyłączę silnik i za chwilę ponownie go odpalam to klima na jakiś czas mi się załącza ale później przechodzi w ECON i klapa. Co może być tego winą - już kiedyś tak miałem może z jakieś 3 miesiące temu tez podczas takich długotrwałych deszczy ale później jak się zrobiło ciepło to działała bez problemowo.
z góry dzięki za wszelkie sugestie
pozdrawiam
Podepnę i ja się może do tematu a mianowicie zauważyłem że podczas takich długotrwałych opadów wariuje mi klima - samoczynnie przełącza mi się na ECON i tyle. Podjechałem do mechaniora i okazało się że mam za mało czynnika (przy okazji zwrócił mi uwagę że mi się wentylator kończy bo się wiesza i dopiero puknięcie młotkiem go wzbudzało - zamówiłem nowy i będzie wymiana). Po uzupełnieniu klima załączyła się może ze dwa razy i znowu strajkowała przez kilka dni dziś na natomiast się znowu włączyła kilka razy rano ale już po południu znowu ECON. Zauważyłem że czasami jak wyłączę silnik i za chwilę ponownie go odpalam to klima na jakiś czas mi się załącza ale później przechodzi w ECON i klapa. Co może być tego winą - już kiedyś tak miałem może z jakieś 3 miesiące temu tez podczas takich długotrwałych deszczy ale później jak się zrobiło ciepło to działała bez problemowo.
z góry dzięki za wszelkie sugestie
pozdrawiam
Kameleon
- bartosch
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.5TDI 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
mam podobny problem, jakis czas temu klima zaczela wariowac raz chlodzila a raz nie. Teraz w ogóle nie swieci jak dam na auto to swieci tylko kontrolka auto (bez econ) ale nie chlodzi. Nie zalacza ani sprezarki ani wiatraka. co moze byc przyczyna?? pomozcie bo goraco a mam jechac na wesele ponad 800 km