[A6 C4] Zacinające się klapy sterowania nawiewu
[A6 C4] Zacinające się klapy sterowania nawiewu
Witam
Mam problem z klapami od nawiewu. Mianowicie dmucha mi tylko z przednich kratek. Mimo przełączania na climatroniku, nic sie nie zmienia. Awaria nastąpiła nagle. Nie słychac nawet zeby silniczki próbowały coś kombinowac. Panele na climatronicu działają bez zastrzeżeń. Wsztstkiie funkcje są wyświetlane, czyli chyba wykluczam awarię samego climatronica. Gdzie dalej szuka problemu. Czekam na propozycje dalszej diagnozy.
Mam problem z klapami od nawiewu. Mianowicie dmucha mi tylko z przednich kratek. Mimo przełączania na climatroniku, nic sie nie zmienia. Awaria nastąpiła nagle. Nie słychac nawet zeby silniczki próbowały coś kombinowac. Panele na climatronicu działają bez zastrzeżeń. Wsztstkiie funkcje są wyświetlane, czyli chyba wykluczam awarię samego climatronica. Gdzie dalej szuka problemu. Czekam na propozycje dalszej diagnozy.
- mastacrx
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Maciek
- Rocznik: 1995
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.2 230KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Ostatnio miałem podobny problem ale silniczki było słychać, natomiast nadmuch niezależnie od ustawienia skierowany był na kratki. Problemem okazuje się tzw. "jabuszko" którym steruje cięgło i przestawia klapy, owe jabuszko jest wyrobione(plastik) i cięgło spada co uniemożliwia zmianę ustawienia klap. Poniżej zamieszczam schemat z ETKI.
![Obrazek]()
Moja była: Audi 100 C4 Avant 2.8 AAH Quattro.
Zapraszam na forum Audi A7 .
- mastacrx
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Maciek
- Rocznik: 1995
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.2 230KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
tego Ci niestety nie powiem bo mechanik mi to rozbrajał
Moja była: Audi 100 C4 Avant 2.8 AAH Quattro.
u mnie miesiąc temu też się coś zacięło i dmuchało tylko na nogi i szybę, rozebrałem całe nawiewy (przy okazji wymieniłem nagrzewnicę), przeczyściłem silniczki i przez jakiś czas było git. od kilku dni znów lipka bo błędy się pojawiają przy vag'owaniu i nadmuch się nie przestawiam, na szczęście teraz dmucha na środkowe kratki. nie pociesza mnie perspektywa ponownego rozbierania wszystkiego 

Audi A6 C4 2,5 AEL '96 Sedan Quattro - 14-
Audi A6 C4 2.8 30V ACK '97 Avant Quattro - 11-14
Audi A6 C4 2.5 AEL '97 Avant Quattro - 09-10
VW Golf MK3 2.0 8V ADY '95 - 07-09
VW Golf MK2 1.8 8V RP '89 - 04-06
Audi A6 C4 2.8 30V ACK '97 Avant Quattro - 11-14
Audi A6 C4 2.5 AEL '97 Avant Quattro - 09-10
VW Golf MK3 2.0 8V ADY '95 - 07-09
VW Golf MK2 1.8 8V RP '89 - 04-06