[A6 C5]quattro
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 ACK 193KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
[A6 C5]quattro
witam kolegow mam pytanie mialem problem ze wskaznikiem paliwa nie pokazywal calego baku teraz usterka niby zostala naprawiona (byly jakies walki w kablach) wiec juz pokazuje caly bak ,przed wizyta u serwisanta zatankowalem do pelna i po prawidlowym podlaczeniu kabelkow na czujnikach wskaznik pokazal full,ale do rzeczy przejechalem od tego momentu ok 145 km i na razie wskaznik nadal pokazuje full ,czy moze jeszcze ruszyc ?, bo zaczynam sie juz troche martwic , po przejechaniu jakiego dystansu rusza sie w waszych autkach zaznaczam ze mam quattro i ze wzgledu na specyficzny ksztalt baku sa chyba 3 czujniki nie wiem czy to ma jakies znaczenie kiedy sie ruszy wskazowka ,ale moze..
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam no wlasnie byc moze ten typ tak ma ,wczoraj po przejechaniu 220km od zatankowania na full wskazowka zaczela opadac tzn.ruszyla sie juz troche w dol i tez nie wiem czy to normalny objaw.że drgnela dopiero po przejechaniu 220km. ,ciekawe jak bedzie dalej.prosze jeszcze o opinie innych użytkowników
monapiastoof pisze:ja osobiscie zauwazylam ze czujniki "łapią" średnio. Zrobilam nieraz ponad 100km i byl w tym samym miejscu :D moze akurat nie na full, ale to raczej moze nie miec nic do rzeczy. Za to pozniej po jakimś czasie spadał o wiele wiecej odrazu. Chyba ze ja tez mam cos nie tak?
-
- Forum Audi A6 / A7
tankowalem do odbicia pistoletu takze nie tloczylem tak na maksa
monapiastoof pisze:z drugiej strony jak zatankowales na full, to moze byc powyzej wskaznika. w sensie ze np w baku masz teoretycznie 80litrow, a zatankowales wiecej bo dopychales ile mogles :D i moze cos tam spalal, ale z tego co jest powyzej fularokob33 pisze:Witam no wlasnie byc moze ten typ tak ma ,wczoraj po przejechaniu 220km od zatankowania na full wskazowka zaczela opadac tzn.ruszyla sie juz troche w dol i tez nie wiem czy to normalny objaw.że drgnela dopiero po przejechaniu 220km. ,ciekawe jak bedzie dalej.prosze jeszcze o opinie innych użytkowników
Temperatura otoczenia ma wpływ ale nie na to ,że się paliwo rozszerza, tylko dlatego ze czujniki działają na zasadzie oporu elektrycznego a im bardziej temperatura się rożni tym bardziej może się różnic odczyt z czujnika.
U mnie tak mniej-więcej wskaźnik zaczyna opadać przy przejechani ok. 100-130 km.
U mnie tak mniej-więcej wskaźnik zaczyna opadać przy przejechani ok. 100-130 km.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Paliwo: Benzyna+LPG
Wydaje mi się, że tak. Wskazówka pokazuje orientacyjny poziom paliwa w baku i nie zawsze zgodny z prawdą. Zwróć uwagę na to co napisała censored - jak mocniej depniesz to rzeczywiście wskazówka troszkę opadnie, a później wróci na miejsce. I występuje to chyba we wszystkich samochodach, niezależnie od tego czy napędzane są benzyną, ropą czy gazem. :mrgreen:
Warunki atmosferyczne są ostatnio też mało sprzyjające - okropne upały nie dają żyć człowiekowi, którego układ termoregulacji jest stale udoskonalany od kilku milionów lat - pozwólmy też nowoczesnej elektronice na drobne błędy.
Oczywiście troszkę żartuję, ale myślę, że tak jak napisali poprzednicy - póki co nie przejmuj się. Zacznij się martwić, jeżeli problem nie będzie ustępował/będzie się nasilał. Być może po następnym tankowaniu, przy innej pogodzie, będzie już lepiej.
Uszy do góry. 
Warunki atmosferyczne są ostatnio też mało sprzyjające - okropne upały nie dają żyć człowiekowi, którego układ termoregulacji jest stale udoskonalany od kilku milionów lat - pozwólmy też nowoczesnej elektronice na drobne błędy.

-
- Forum Audi A6 / A7
Dzieki bardzo wszystkim za opinie :-D
Funosek pisze:Wydaje mi się, że tak. Wskazówka pokazuje orientacyjny poziom paliwa w baku i nie zawsze zgodny z prawdą. Zwróć uwagę na to co napisała censored - jak mocniej depniesz to rzeczywiście wskazówka troszkę opadnie, a później wróci na miejsce. I występuje to chyba we wszystkich samochodach, niezależnie od tego czy napędzane są benzyną, ropą czy gazem. :mrgreen:
Warunki atmosferyczne są ostatnio też mało sprzyjające - okropne upały nie dają żyć człowiekowi, którego układ termoregulacji jest stale udoskonalany od kilku milionów lat - pozwólmy też nowoczesnej elektronice na drobne błędy.Oczywiście troszkę żartuję, ale myślę, że tak jak napisali poprzednicy - póki co nie przejmuj się. Zacznij się martwić, jeżeli problem nie będzie ustępował/będzie się nasilał. Być może po następnym tankowaniu, przy innej pogodzie, będzie już lepiej.
Uszy do góry.