[A6 C4 AEL] Klima co chwilę się wyłącza
-
- Forum Audi A6 / A7
[A6 C4 AEL] Klima co chwilę się wyłącza
Witam,
Problem z klimą jest taki, iż np dziś przy temperaturze zewnętrznej +17 i dużym słońcu po włączeniu Climatronica na Auto i niską temp widać po obrotomierzu, że klima się raz włącza i po chwili wyłącza, potem za chwilę znów się włącza i wyłącza, etc. Załączenie i wyłączenie widać po obrotach i słychać. Oczywiście z nawiewów wieje powietrze z zewnątrz, a nie oziębione, takie jak powinno wiać. Robiłem serwis Klimy na maszynie Bosch w listopadzie i było ok, potem przez zimę nie używałem.
Jak sądzicie, co może powodować te krótkotrwałe załączenia?
Pozdrawiam
Problem z klimą jest taki, iż np dziś przy temperaturze zewnętrznej +17 i dużym słońcu po włączeniu Climatronica na Auto i niską temp widać po obrotomierzu, że klima się raz włącza i po chwili wyłącza, potem za chwilę znów się włącza i wyłącza, etc. Załączenie i wyłączenie widać po obrotach i słychać. Oczywiście z nawiewów wieje powietrze z zewnątrz, a nie oziębione, takie jak powinno wiać. Robiłem serwis Klimy na maszynie Bosch w listopadzie i było ok, potem przez zimę nie używałem.
Jak sądzicie, co może powodować te krótkotrwałe załączenia?
Pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojtek
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 TDI 136KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
-
- Forum Audi A6 / A7
Mój problem poniekąd rozwiązał się sam:
Po sprawdzeniu szczelności UV oraz sprawdzeniu czujnika na podszybiu sytuacja wyglądała bez zmian, czyli klima nie działała. Przy okazji poszukiwania przeze mnie pewnego obwodu, wyciągałem po kolei wszystkie bezpieczniki i wkładałem je z powrotem.
Po tym zabiegu, gdzie również bezpiecznik od klimy też został na chwile wyjęty, klima działa jak nowa i pięknie chłodzi -
Zatem RESTART pomógł
(i polecam to rozwiązanie zanim zaczniecie coś rozkręcać lub szukać po maską)
pozdro
Po sprawdzeniu szczelności UV oraz sprawdzeniu czujnika na podszybiu sytuacja wyglądała bez zmian, czyli klima nie działała. Przy okazji poszukiwania przeze mnie pewnego obwodu, wyciągałem po kolei wszystkie bezpieczniki i wkładałem je z powrotem.
Po tym zabiegu, gdzie również bezpiecznik od klimy też został na chwile wyjęty, klima działa jak nowa i pięknie chłodzi -
Zatem RESTART pomógł
(i polecam to rozwiązanie zanim zaczniecie coś rozkręcać lub szukać po maską)
pozdro
witam witam wszystkich tez mam to samo wylacza mi pompe i wlacza jak jest na jednej kresece to jest ok ale jak dam na palera to czuje ze az silnik sie zatrzesie i mysle ze to jest przekaznik od klimy bo slysze tykanie jego tóz pod kierownica albo moze byc ze malo gazu juz ( bo spotkalem sie z przypadkiem ze jak klima byla pusta to palil mu sie ECON nie dalo sie wogole go wylaczyc nabilismy klime i bylo wszystko ok tylko to audi a4 2004r) wiec nie wiem co robic bo jestem narazie w bxl a tu taka impreza bedzie kosztowala z 180EURO
no
u mnie wczoraj pojawił się identyczny "problem" po tym jak auto stało w słońcu - napisałem "problem", bo to częsty objaw przy obecnych upałach - ciśnienie czynnika w układzie pod wpływem temperatury wzrasta do takiej granicy, że czujnik (presostat) wyłącza sprężarkę zabezpieczając przed rozsadzeniem systemu. wentylator nie daje rady schłodzić chłodniczki, ale wystarczy kawałek przejechać autem, trochę wiatru i już wszystko wraca do normy.Lechu pisze:Ja się podepnę, gdyż mam ten sam problem. Klima się załącza potem wyłącza. Ale podczas jazdy czas włączenia klimy się wydłużał aż w końcu gwiazdka na klimatroniku nie gasła. Byłem na nabiciu klimy jakieś 2 miesiące temu.
Audi A6 C4 2,5 AEL '96 Sedan Quattro - 14-
Audi A6 C4 2.8 30V ACK '97 Avant Quattro - 11-14
Audi A6 C4 2.5 AEL '97 Avant Quattro - 09-10
VW Golf MK3 2.0 8V ADY '95 - 07-09
VW Golf MK2 1.8 8V RP '89 - 04-06
Audi A6 C4 2.8 30V ACK '97 Avant Quattro - 11-14
Audi A6 C4 2.5 AEL '97 Avant Quattro - 09-10
VW Golf MK3 2.0 8V ADY '95 - 07-09
VW Golf MK2 1.8 8V RP '89 - 04-06