Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 AVANT] Fotostory, Wymiana uszkodzonej anteny FM

Car Audio
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bartek123438
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 AVANT] Fotostory, Wymiana uszkodzonej anteny FM

Post autor: bartek123438 » 11 mar 2010, 18:08

Witam, ostatnio zapomniałem odkręcić antenki na myjni automatycznej szczotkowej i niestety ułamała się :mrgreen: Dlatego zastanawiałem się nad nową :-? na allegro jest tego od groma, różne modele z różnych źródeł ;-) Ale do rzeczy, udałem się do sklepu car-audio, ceny od 14zł, zakupiłem podobno lepszy model za 59zł ze zmaczniaczem FM, a że była ładna pogoda postanowiłem to od ręki zrobić :idea: .

1) :arrow: Zdejmujemy plastikową głowiczkę aby dostać się do nakrętki, odkręcamy ją kluczem nr.17

Obrazek

2) :arrow: Ukazuje się naszym oczom urwany gwint w głowicy anteny.

Obrazek

3) :arrow: Otwieramy pokrywę bagażnika i zabieramy się za demontaż oświetlenia bagażnika, delikatnie podwadzamy płaskim wkrętakiem obudowę, a następnie odpinamy kostkę zasilającą.

Obrazek

4) :arrow: Odpinamy dwa kable antenowe ze starej uszkodzonej metalowej obudowy (nie chciały współpracować, trochę się pomęczyłem), WAÂŻNE lewy przewód idzie bezpośrednio do radia, można go wykorzystać przerabiając wtyczkę, nie trzeba wtedy puszczać nowego przewodu przez całe auto.

Obrazek

5) :arrow: Nowa antena jest troszkę inna od oryginalnej, głowicę musiałem zamontować od góry

Obrazek

Obrazek

6) :arrow: Dokręcamy nakrętkę tym razem od spodu dachu

Obrazek

7) :arrow: Pozostają nam dwa przewody wiszące z nowej anteny, pierwszy antenowy łączymy z wypiętym z lewej strony obudowy starej anteny, drugi cienki podpinamy zasilanie aby antena miała jeszcze lepszy sygnał, osobiście wykorzystałem przewód który miałem w zestawie z nową anteną i przeciągnięty został do zapalniczki, która znajduje się w bagażniku, ale można zasilanie podłączyć w dowolny sposób w jaki ma się ochotę. :roll:

Obrazek

I to by było na tyle :!: Czas pracy dla sprawnych manualnie 20-30min <ok>

:arrow: A co do anteny warto było dołożyć parę złotych i mieć czysty i ładny odbiór ulubionych stacji, przestrzegam nad najtańszą chińszczyzną :mrgreen:

Awatar użytkownika
banan1993
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: banan1993 » 09 maja 2010, 16:31

Spoko fotostory. Mam pytanie a w orginalne antenie nie ma tego 2 kabelka ??? A jak go nie podłączę to co się w tedy stanie ??? Bo niezbyt wiem jak i co nie chce ciągnąc jestsz kabli dodatkowych. w C4 tak samo jest z demontażem antenki ???
I LOVE <quattro>

Forum Audi A6 .

Post autor: Forum Audi A6 . » 11 maja 2010, 10:21

banan1993, demontaz jest taki sam.ten dodatkowy kabel to chyba separator antenowy fachowo chyab tak to sie nazywa.spokojnie u ciebie ten kabelek jest bo musi byc.jak nie bedzie poszukaj pod podsufitka moze ktos go odpial i podlozyl z boku.jednyan roznica ktora zauwazylem to wtyk antenowy tu jest iso czy tez din a ty w c4 bedziesz mial skrecany.a wogole to jesli znajde to wysle ci ori antene ja osadzilem duplexa z cb zintegrowana

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja