[ A6 C6 ] tylne lampy sedan
-
- Forum Audi A6 / A7
[ A6 C6 ] tylne lampy sedan
Witam. Od dwóch miesięcy po opadach deszczu lub po myciu samochodu tylne lampy nabierają niewielką ilość wody co w następstwie dochodzi do zaparowania od środka. wiem że jest nieszczelność ale gdzie i z jakiego powodu to następuje nie mam pojęcia. Proszę o wszelkie sugestie za które będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Artur
- Rocznik: 1992
- Moje auto: 100 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0TDI 204KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Gdzieś czytałem, że niby pomoże wyjęcie całej lampy, następnie całkowite jej wysuszenie np. suszarką do włosów, ale... Ja bym się czymś takim nie przejmował. Lampy niby powinny być szczelne, ale w każdym aucie zawsze w jakiejś pojawiało się zaparowanie (nawet w autach kupowanych nowych w salonie). Nigdy nie bawiłem się w osuszani, gdyż nie sądzę by załatwiło to problem, tym bardziej, że nie jest on jakoś szczególnie dotkliwy...
-
- Forum Audi A6 / A7
- Rabel3
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Rafał
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Diesel
Moja gwiazda tez dostała lekkiej wilgoci w prawej lampce :mrgreen: i troche mnie to wkurza bo kropelki :lol: wody wystepuja w miejscu gdzie jest żarówka od kierunkoskazu oraz w prawej części lampy też są krople jak popukam w klosz to spadaja ale sopro zostaje ,widac jak cholera :shock:ZelvaBOi pisze:Oj wystepuje, wystepuje. Mi sie zapocila lampa prawa tylna po tych ostrych mrozach - jak odwilz przyszla. Na szczescie odparowalo to po ok. 10 dniach. Calkiem szczelnej lampy sie zrobic nie da - poza tym czesto tez paruja halogeny przeciwmgielne. Nie tylko w Audi.Marek.max pisze:Parowanie lamp tylnych w tych modelach to norma, mnie na szczęście to ominęło, chyba, że w awantach to nie występuje
Słuchajcie jak się ściąga tylnią lampę w Avancie ?
Zróciłem uwagę iż jak ją dociskam do nadwozia, to klosz tak jak by się lekko ruszał, z drugiej strony sprawdzłem to jest nieruchomo, może to jest jakis powód że sie dostała wilgoć
Będę wdzięczny za jakąś podpowiedź :-D
Pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam ponownie. Proszę o informację w jaki sposób wymienić żarówki w tych lampach np kierunkowskazach w sedanie. Od strony bagażnika brak dojścia, jest bezpośrednio przy lampach czarny plastik od wewnątrz przy uszczelce bagaznika chyba go trzeba zdjąć ale nie jestem pewien, można sporo połamać jak się nie wie co i jak. Pozdrawiam.
Witammaniek60 pisze:Witam ponownie. Proszę o informację w jaki sposób wymienić żarówki w tych lampach np kierunkowskazach w sedanie. Od strony bagażnika brak dojścia, jest bezpośrednio przy lampach czarny plastik od wewnątrz przy uszczelce bagaznika chyba go trzeba zdjąć ale nie jestem pewien, można sporo połamać jak się nie wie co i jak. Pozdrawiam.
ÂŻeby wymienić obojętnie którą żarówkę w tylnych lampach w sedanie wystarczy otworzyć w bagażniku osłone tapicerki tam gdzie jest podnośnik i z tyłu jest taka plastikowa śrubka.
Odkręcamy ją i cała lampa wychodzi, potem tylko odpinasz zatrzaski i ściągasz sam klosz i wszystkie żarówki są dostępne.
Ta plastikowa osłonka koło uszczelki to trzeba ją odpiąć przy wyciąganiu lampy.
W instrukcji pisze jak wymieniać żarówki w tylnych lampach
pozdrawiam
Nice
Uploaded with ImageShack.us
Witambonsai pisze:Czy ta instrukcja tyczy się także lamp z ledowymi żarówkami (sedan)? Byłem w autoryzowanym serwisie Audi i powiedzieli mi tam, że żarówek nie da się wymienić. Trzeba kupić nową całą lampę :shock:
Mi też paruje w sedanie prawy tył. Nie wiem jak się do niego dobrać.
Masz racje LEDów nie wymienisz i tak pisze w instrukcji.
Jednak do innych żarówek powinieneś się dostać, choć ręki nie dam uciąć bo nie rozbierałem lamp ledowych.
No ale w końcu jak Ci się spali tylni kierunek to chyba też Audi nie każe wymienić całej lampy, więc prawdopodobnie możesz ją rozebrać i wymienić resztę żarówek oprócz LED świateł hamowania.
A co do parowania to wg instrukcji Audi to rzecz normalna
pzdr
Nice
WitamZelvaBOi pisze:LEDy sie naprawia - na allegro naprawiaja fronty to i tylne tez pewnie ktos przelutowuje. Z powodu diody za 50 gr wymieniac lampe za kilka tysia? Porazka.jakos78 pisze:Da się wymienić każdą żarówkę oprócz LED
Wiesz moze kto sie takim czyms zajmuje,mozna wogole rozebrac tylna lampe,mialem wode w lampie,osuszylem ,zkleilem silikonem a i tak to sie zle zakonczylo.
Tylko nie rozumien dlaczego jeszcze sie tam cos lekko swieci,tak jakby za malo napiecia bylo.
Pozdrawiam
T4 2.5 TDI 88 PS
A6 2.7 TDI 207PS 450 Nm
Szukam goscia co podnosi ceny paliwa
A6 2.7 TDI 207PS 450 Nm
.. po dwoch tygodniach goglowanie chyba sklonie sie w kierunku kupna nowej lampy.qubas pisze:mam dokldanie ten sam problem i te same diody przepalone.
Znalazlem na ebay sama platyne z diodami ale co z tego jak kosza -nie idzie rozebrac?
T4 2.5 TDI 88 PS
A6 2.7 TDI 207PS 450 Nm
A6 2.7 TDI 207PS 450 Nm