Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C6 ] tylne lampy sedan

Elektryka
maniek60
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C6 ] tylne lampy sedan

Post autor: maniek60 » 21 kwie 2010, 13:02

Witam. Od dwóch miesięcy po opadach deszczu lub po myciu samochodu tylne lampy nabierają niewielką ilość wody co w następstwie dochodzi do zaparowania od środka. wiem że jest nieszczelność ale gdzie i z jakiego powodu to następuje nie mam pojęcia. Proszę o wszelkie sugestie za które będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.

Aron
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Artur
Rocznik: 1992
Moje auto: 100 C4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0TDI 204KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Aron » 21 kwie 2010, 13:12

Gdzieś czytałem, że niby pomoże wyjęcie całej lampy, następnie całkowite jej wysuszenie np. suszarką do włosów, ale... Ja bym się czymś takim nie przejmował. Lampy niby powinny być szczelne, ale w każdym aucie zawsze w jakiejś pojawiało się zaparowanie (nawet w autach kupowanych nowych w salonie). Nigdy nie bawiłem się w osuszani, gdyż nie sądzę by załatwiło to problem, tym bardziej, że nie jest on jakoś szczególnie dotkliwy...

KMS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Hubert
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Silnik: 2.4 165KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: KMS » 21 kwie 2010, 15:05

Miałem ten problem w Audi 80, zrobiłem otwór 1,5mm w najniższym punkcie lampy i jak do tej pory (16 lat) mam spokój.

Awatar użytkownika
Marek.max
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Marek.max » 21 kwie 2010, 16:03

Parowanie lamp tylnych w tych modelach to norma, mnie na szczęście to ominęło, chyba, że w awantach to nie występuje :)

ciamajdowaty
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ciamajdowaty » 21 kwie 2010, 21:46

Mam sedana i takowego problemu brak. Tak jak KMS pisze, dziurka w najniższym punkcie lamy i powinien byc spokój, aczkolwiek na szrocie za miernie pieniądze znajdziesz nieparujące z pewnością :) bo bawic się w rozklejanie i puszczanie nowego silikonu to chyba nieszczególnie dobry pomysł.

Awatar użytkownika
qubas
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: qubas » 21 kwie 2010, 23:18

w avancie jedna skrajnie prawa mi paruje i przez to juz mi dwie diody nie dzialaja :(

Awatar użytkownika
Rabel3
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Rafał
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Multitronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Rabel3 » 22 kwie 2010, 21:53

ZelvaBOi pisze:
Marek.max pisze:Parowanie lamp tylnych w tych modelach to norma, mnie na szczęście to ominęło, chyba, że w awantach to nie występuje :)
Oj wystepuje, wystepuje. Mi sie zapocila lampa prawa tylna po tych ostrych mrozach - jak odwilz przyszla. Na szczescie odparowalo to po ok. 10 dniach. Calkiem szczelnej lampy sie zrobic nie da - poza tym czesto tez paruja halogeny przeciwmgielne. Nie tylko w Audi.
Moja gwiazda tez dostała lekkiej wilgoci w prawej lampce :mrgreen: i troche mnie to wkurza bo kropelki :lol: wody wystepuja w miejscu gdzie jest żarówka od kierunkoskazu oraz w prawej części lampy też są krople jak popukam w klosz to spadaja ale sopro zostaje ,widac jak cholera :shock:
Słuchajcie jak się ściąga tylnią lampę w Avancie ?
Zróciłem uwagę iż jak ją dociskam do nadwozia, to klosz tak jak by się lekko ruszał, z drugiej strony sprawdzłem to jest nieruchomo, może to jest jakis powód że sie dostała wilgoć

Będę wdzięczny za jakąś podpowiedź :-D
Pozdrawiam

maniek60
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: maniek60 » 23 kwie 2010, 11:17

Witam ponownie. Proszę o informację w jaki sposób wymienić żarówki w tych lampach np kierunkowskazach w sedanie. Od strony bagażnika brak dojścia, jest bezpośrednio przy lampach czarny plastik od wewnątrz przy uszczelce bagaznika chyba go trzeba zdjąć ale nie jestem pewien, można sporo połamać jak się nie wie co i jak. Pozdrawiam.

Nice_bb
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Nice_bb » 23 kwie 2010, 14:10

maniek60 pisze:Witam ponownie. Proszę o informację w jaki sposób wymienić żarówki w tych lampach np kierunkowskazach w sedanie. Od strony bagażnika brak dojścia, jest bezpośrednio przy lampach czarny plastik od wewnątrz przy uszczelce bagaznika chyba go trzeba zdjąć ale nie jestem pewien, można sporo połamać jak się nie wie co i jak. Pozdrawiam.
Witam

ÂŻeby wymienić obojętnie którą żarówkę w tylnych lampach w sedanie wystarczy otworzyć w bagażniku osłone tapicerki tam gdzie jest podnośnik i z tyłu jest taka plastikowa śrubka.
Odkręcamy ją i cała lampa wychodzi, potem tylko odpinasz zatrzaski i ściągasz sam klosz i wszystkie żarówki są dostępne.
Ta plastikowa osłonka koło uszczelki to trzeba ją odpiąć przy wyciąganiu lampy.
W instrukcji pisze jak wymieniać żarówki w tylnych lampach

pozdrawiam

Nice

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

bonsai
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bonsai » 27 kwie 2010, 14:07

Czy ta instrukcja tyczy się także lamp z ledowymi żarówkami (sedan)? Byłem w autoryzowanym serwisie Audi i powiedzieli mi tam, że żarówek nie da się wymienić. Trzeba kupić nową całą lampę :shock:

Mi też paruje w sedanie prawy tył. Nie wiem jak się do niego dobrać.

Nice_bb
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Nice_bb » 28 kwie 2010, 01:16

bonsai pisze:Czy ta instrukcja tyczy się także lamp z ledowymi żarówkami (sedan)? Byłem w autoryzowanym serwisie Audi i powiedzieli mi tam, że żarówek nie da się wymienić. Trzeba kupić nową całą lampę :shock:

Mi też paruje w sedanie prawy tył. Nie wiem jak się do niego dobrać.
Witam

Masz racje LEDów nie wymienisz i tak pisze w instrukcji.
Jednak do innych żarówek powinieneś się dostać, choć ręki nie dam uciąć bo nie rozbierałem lamp ledowych.
No ale w końcu jak Ci się spali tylni kierunek to chyba też Audi nie każe wymienić całej lampy, więc prawdopodobnie możesz ją rozebrać i wymienić resztę żarówek oprócz LED świateł hamowania.
A co do parowania to wg instrukcji Audi to rzecz normalna

Obrazek

pzdr

Nice

bonsai
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bonsai » 03 maja 2010, 15:55

Czy wyjmował już ktoś z was tylną lampę? Niby jest opisane wyżej jak to zrobić, wszystko wykręciłem jak trzeba, a lampa nadal ciasno siedzi. Ruszam ją lekko na boki ale boję się żeby czegoś nie urwać lub wyszczerbić narożnik lampy. Może ktoś w was ma już sprawdzony patent?

Awatar użytkownika
gobi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gobi » 03 maja 2010, 23:17

ZelvaBOi pisze:
jakos78 pisze:Da się wymienić każdą żarówkę oprócz LED ;-)
LEDy sie naprawia - na allegro naprawiaja fronty to i tylne tez pewnie ktos przelutowuje. Z powodu diody za 50 gr wymieniac lampe za kilka tysia? Porazka.
Witam
Wiesz moze kto sie takim czyms zajmuje,mozna wogole rozebrac tylna lampe,mialem wode w lampie,osuszylem ,zkleilem silikonem a i tak to sie zle zakonczylo.
Tylko nie rozumien dlaczego jeszcze sie tam cos lekko swieci,tak jakby za malo napiecia bylo.
Pozdrawiam
Obrazek
T4 2.5 TDI 88 PS
A6 2.7 TDI 207PS 450 Nm
Szukam goscia co podnosi ceny paliwa

Awatar użytkownika
qubas
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: qubas » 04 maja 2010, 16:10

mam dokldanie ten sam problem i te same diody przepalone.

Awatar użytkownika
gobi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gobi » 05 maja 2010, 18:04

qubas pisze:mam dokldanie ten sam problem i te same diody przepalone.
.. po dwoch tygodniach goglowanie chyba sklonie sie w kierunku kupna nowej lampy.
Znalazlem na ebay sama platyne z diodami ale co z tego jak kosza -nie idzie rozebrac?
T4 2.5 TDI 88 PS
A6 2.7 TDI 207PS 450 Nm
Szukam goscia co podnosi ceny paliwa

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja