Witam serdecznie. Przeglądałem forum ale nie znalazłem dokładnie tego czego się chciałem dowiedzieć, wiec postanowiłem opisać swój problem.
W ubiegłym roku we wrześniu nabyłem a6 w 2.5tdi 155km z 2002roku do stycznia tego roku śmigał bez żadnego wkłądu finansowego, jednak w styczniu nagle coś się stało że stracił moc i zaczął strasznie kopcić po odpaleniu na szaro błekitno. Po licznych diagnozach okazało sie ze to pompa. Po wymianie pompy myślałem że wszystko będzie ok ale jednak nie. nie raz jest tak że auto idzie tak jak należy i wszystko jest ok,a nie raz jest tak że po przejechaniu kilku( kilkunastu) kilometrów coś się zacina i silnik przestaje ciągnąć. rozpędza się bardzo powoli i to maks do 2200 obrotów, jednak i podczas takieog powolnego rozpędzania potrafi nie raz ożyć i pociągnąć lepiej, a nie raz jest tak że jadąć 150 potrafi sie zaciąc i dalej nie iść a nawet zejsc z prędkości do niższej. Będąc w warsztacie gdzie wymieniałem pompe, koleś powiedział żę to nie wina pompy lecz zaworu n75, jednak na vagu nie pokazuje żadnych błedów. Jest jeszcze to że podczas wolnego rozpędzania silnik jakoś inny dźwięk wydaje taki dziwnie klekoczący. Po zgaszeniu i odpaleniu po chwili auta chwilowo jest dobrze, ale potem objawy wracają. Przepraszam za takie mozolne rozpisanie ale starałem się dokłądnie przedstawić problem
P.S ÂŚwiecą mi się jeszcze kontroli abs i esp ale to pobono wina pompy absu bo zmiana kodowania u mechanika nic nie pomagałą.
[a6 c5 2.5tdi] problemy z rozpędzaniem w audi a6 2.5 tdi
-
- Forum Audi A6 / A7
[a6 c5 2.5tdi] problemy z rozpędzaniem w audi a6 2.5 tdi
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2010, 12:04 przez Tomasz1980, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzycho0110
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- krzycho0110
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Czarek
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
m4ciek58,
Nie rób czsami logów dynamicznych :!: :!:
Spisz ewentualne błędy i zamieść je na forum.
Jak dasz radę to zrób logi statyczne i zamieść je na forum. Koledzy napewno ci pomogą w ocenie i naprowadzą na ewentualne miejsce usterki.
Problemm może być wspomniany zaworek N75, turbina, sterowanie (membrana) gruszką turbiny, a nawet błahostka typu brak sygnału/napięcia na zaworek.
Pozdrawiam
Nie rób czsami logów dynamicznych :!: :!:
Spisz ewentualne błędy i zamieść je na forum.
Jak dasz radę to zrób logi statyczne i zamieść je na forum. Koledzy napewno ci pomogą w ocenie i naprowadzą na ewentualne miejsce usterki.
Problemm może być wspomniany zaworek N75, turbina, sterowanie (membrana) gruszką turbiny, a nawet błahostka typu brak sygnału/napięcia na zaworek.
Pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
witam
niestety nie udało mi sie podpiac vaga dziś bo mechanik u którego naprawiam swoje autko dziś nie miał czasu. A ja sam do mechaniki wole sie nie dotykać bo prędzej coś popsuje niż naprawie ze względu na ogólny brak czasu.
Mam do was prośbe o polecenie jakiegoś dobrego warsztaciku w okolicach warszawy-płońska-płocka gdzei by sprawdzili dokłądnie moje autko i wiedzieli co w nim nie tak.Bo ten mój to ostatnio coś wogóle czasu nie ma
niestety nie udało mi sie podpiac vaga dziś bo mechanik u którego naprawiam swoje autko dziś nie miał czasu. A ja sam do mechaniki wole sie nie dotykać bo prędzej coś popsuje niż naprawie ze względu na ogólny brak czasu.
Mam do was prośbe o polecenie jakiegoś dobrego warsztaciku w okolicach warszawy-płońska-płocka gdzei by sprawdzili dokłądnie moje autko i wiedzieli co w nim nie tak.Bo ten mój to ostatnio coś wogóle czasu nie ma