Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5 1.9 AVF] nie załącza sprężarki

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
dodi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: ustaw twoje auto
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 BMK 224KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

[A6 C5 1.9 AVF] nie załącza sprężarki

Post autor: dodi » 29 mar 2010, 09:27

Witam.

na początku miałem błąd 00819 związany z czujnikiem (G65) - wysokiego ciśnienia, okazało się ze jest mało gazu w układzie i dlatego pojawiał się ten błąd, oczywiście klima nie chciała sie włączac i samoczynnie przechodziła w tryb ECON. Po napełnieniu klimy czynnikiem R134a, wentylator klimy załącza się prawidłowo lecz sama sprężarka nie startuje. Po sprawdzeniu spręzarki "na krótko" słyszalne jest pyknięcie w tym zaworze co znajduje sie w sprężarce ( zaznaczam ze ma juz nową sprężarkę bez sprzegiełka), lecz nawet na krótko spręzarka nie rusza. Po tym wszystkim podłaczyłem pod kompa i wywaliło mi błąd 01232 (N280) - 31-10 przerwa lub zwarcie z masą...mysle ze to od tego ten błąd ze podłaczałem na krótko, no ale moze ktos miał ten sam problem dlaczego spręzarka nie chciła ruczyc??? wentylator załącza sie prawidłowo...

Dylu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Dylu » 29 mar 2010, 12:55

Witam ja tez mam podobny problem tylko u mnie wentylator startuje ale kompresor nie chce i klima nie działa. Koles od klimy sprawdził zawory wszystko ok gaz jest pełen podłączył sie kompem pod climatronic i tez działa. Podlaczyl na krotko prad zasilajacy i kompresor wystartowal, mowi ze sygnal o starcie od climatronica wychodzi ale nie dochodzi do kompresora, hmm moze jakis przekaznik albo kabelek jest zwalony , a bledow zadnych nie ma na kompie. W środe bede u goscia walczył to napisze co i jak wyszło.. Ale moze ktos ma jakies pomysły co to moze byc?

dodi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dodi » 29 mar 2010, 14:48

czytałem

pet1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pet1 » 29 mar 2010, 17:16

dziś zwalczyłem podobne objawy przy pomocy fachowca z katowic.
powodem był wyciągnięty kabel z czujnika klimy-fachowiec od rozrządu zapomniał podpiąć....
a ustrojstwo to jest pod prawym nadkolem- dojscie przez zaslepke zderzaka- koło przeciwmgłowego....
350 tyś bez awarii- tylko w audi

sojkis
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sojkis » 02 kwie 2010, 08:08

witam
Podłączę się do prośby. Mam problemy z climatronikiem w audi a6 c5 avant 2,5tdi tiptronic 1999r., a dokładnie z sprężarka, która się nie załącza. VAG-COM nie łączy się wyskakują błędy o zbyt dużej liczbie błędów, a kody zamieszczone na tym forum nie pasują to co mi wyświetla klimatronik bo jest dwustrefowy, a tam opis jest chyba do normalnego. Po wejściu w ukryte funkcje pokazuje po lewej stronie:17 i 8, a po prawej 04 i 06 kody te zmieniają się cyklicznie. Na pierwszym kanale 1c pokazuje się po lewej stronie 1, a po prawej 59. Wentylator działa i gwiazdka się świeci ale sprężarka nie działa.

Moje pytania:
1)dlaczego nie można połączyć się z klimatronikiem przez VAG-COM (inne systemy działają)
2)jak sprawdzić czy ilość gazu jest wystarczająca (chodzi mi o mostek na czujniki, które przewody i gdzie go szukać)
3)czy to jest normalne że po wejść w ukryte funkcje migają te cyferki
4)co oznacza ten błąd 59 (tak mi się wydaje że jest to błąd bo wszystkie systemy raczej mają na pierwszym kanale informację o błędzie, ale dlaczego nie ma kropki)

Dylu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Dylu » 02 kwie 2010, 10:14

Witam jezeli chodzi o moj problem ktory opisalem powyzej to przyczyna byl przepalony przekazniczek ale nie znajdowal sie pod kierownica tylko pod maska z prawej strony. pozdrawiam

dodi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dodi » 06 kwie 2010, 11:55

sojkis pisze:
Moje pytania:
1)dlaczego nie można połączyć się z klimatronikiem przez VAG-COM (inne systemy działają)
kolego ja miałem to samo, wejdz w ustawienia i zrob TEST interfejsu, u mnie to pomagało za kazdym razem...

problem juz rozwiązany... zaraz po wyjeciu sprezarki okazalo sie ze poszło sprzegiełko na kole pasowym sprezarki, to jest nowy typ sprezarki i ona chodzi cały czas a elektrozawór puszcza tylko gaz sprezarka/cały obieg, u mnie kreciło sie tylko kołko a srodek stał. teraz szukam czesci a dokładnie takiej jak na obrazku...

[ Dodano: 2010-04-19, 09:29 ]
kółko zakupione na allegro, z załozeniem nie było zadnego problemu jeszcze dodatkowo dostałem nowe łożsko, które oczywiscie tez wymieniłem... teraz klima chodzi i chłodzi bardzo dobrze:) 3 stopnie C na wylocie z kratek:) na LO
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
M0NEER
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 FSI 220KM
Skrzynia: S-tronic

Post autor: M0NEER » 21 maja 2010, 20:58

Dylu pisze:przyczyna byl przepalony przekazniczek ale nie znajdowal sie pod kierownica tylko pod maska z prawej strony.
kolego możesz go jakos bardziej szczegółowo opisać i gdzie ten przekaźniczek jest? mówisz z prawej str. jak stoisz przed otwartą maską, czy z prawej str. auta?
U mnie jest błąd 01232 (N280) - 31-10 przerwa lub zwarcie z masą-wentylator załącza sie prawidłowo tylko sprężarka "śpi" jak u kolegi dodi

Aktualizacja z dzisiaj 05.08.2010:
Ten od klimy jest oznaczony nr 267 -gdzieś na zachodnich forach przeczytałem. Wydaje mi się, że w moim modelu nie ma przekaźnika do klimy, bo szukałem w różnych miejscach i nei ma. Mogę się mylić, ale chyba elektrozawór w klime zastępuje ten przekaźnik...

U mnie problemem okazał się zerwany kabelek do elektrozaworka. Kabelki polutowane i po wcześniejszym nabiciu klima już śmiga :-)

bodie89
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bodie89 » 22 kwie 2013, 21:40

Witam mam problem byłem dziś nabić czynnik do klimatyzacji i mechanik oznajmił mi że klimatronik nie załącza się i podłączył pod kompa znalazł usterkę min( zawór elektromagnetyczny regulowanej sprężarki A/C zwarcie lub obwód przerwany)
Co z tym zrobić czy muszę wymienić zawór czy coś nie łączy ?
Czy jestem w stanie to zrobić sam ?
Gdzie znajdę ten zawór ?
czy jest dostęp do niego czy trzeba odjeżdżać przodem? <zalamka>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl