[2.5 tdi afb] objaw zatkanej odmy
-
- Forum Audi A6 / A7
[2.5 tdi afb] objaw zatkanej odmy
witam. powiedzcie mi koledzy jakie są objawy zatkanej odmy. Głównie chodzi mi tu o dym jakiego będzie koloru.pozdr
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Czarek
- Moje auto: A6 C5
- Rocznik: 2001
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Szarawy...nie taki jak w przypadku mrozów (wysokiej kondensacji pary wodnej) białawy, poprostu ciemny.Stanlejo pisze:Głównie chodzi mi tu o dym jakiego będzie koloru.pozdr
Niebieski raczej nie bo to są inne oznaki.
Następnie ..mocne dymienie po otwarciu korka wlewu oleju jak i jego podskakiwanie.
Skutek niedziałającej odmy.....katastrofalny dla hydrauliki zaworowej. :lol:
:roll:
-
- Forum Audi A6 / A7
może mocnego dymienia spod korka nie bierz pod uwagę za bardzo, ponieważ ja niepotrzebne wydatki poniosłem przez taki właśnie opis niedrożności odmy. Podczas wymiany okazało się że odma jest roczna a po wymianie na nową dymienie i tak nie ustąpiło.
Myślę że jeżeli chodzi o korek wlewu oleju to jedynym objawem niedrożnej odmy miarodajnym będzie charakterystyczne pssssyt po jego odkręceniu lub przy przyłożeniu ręki, bądź profesjonalnie przekroczona wartość ciśnienia w skrzyni korbowej.
Myślę że jeżeli chodzi o korek wlewu oleju to jedynym objawem niedrożnej odmy miarodajnym będzie charakterystyczne pssssyt po jego odkręceniu lub przy przyłożeniu ręki, bądź profesjonalnie przekroczona wartość ciśnienia w skrzyni korbowej.