audi 2.5 tdi pęknięte dźwigienki
audi 2.5 tdi pęknięte dźwigienki
Witam . jechałem na kazdym biegu tak do około 3tys i przerzucałem na nastepny bieg aż do 4 i na nim dociągło mi do 2500 i dalej niechciało ciągnąć , auto troche zwolniło i wrzuciłem na 3 i pociągłem do około 3000 obrotów i nagle coś pukło i zgasł mi silnik, rozebrałem pokrywy zaworów i okazało sie ze na jednej głowicy są pekniete 3 dźwigienki a na drugiej 6 . wałki są dobre krzywki nie wytarte, co mogło byc przyczyna tego?
Opis wskazuje na ewidentna kolizje tlokow z zaworami. Zazwyczaj takie sa skutki przeskoczenia paska rozrzadu o kilka zabkow. w innej wersji moglo nastapic zablokowanie jednego zawora (np. gdyby dzwignia zaworowa dostala sie miedzy zwoje sprezyny zaworowej). Skutki zawsze oplakane ... . Wspolczucia !
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Smotek
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 155KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Witam mam pytanko czy pod czas gdy sypie się hydraulika tzn pękają hydro popychacze i spadają krzywki to jest możliwość uszkodzenia zaworów ssących i wydechowych w głowicy. Pytam ponieważ miałem taki przypadek ostatnio i po wymianie hydrauliki całej i po złożeniu gdy mechanik odpalił auto nie miałem ciśnienia na dwóch cylindrach, no i niestety znów trzeba było rozbierać głowicę. Mechanik powiedział że lekko wygięły się zaworki.
Moje pytanie czy to mógł być skutek wcześniejszej awarii hydrauliki czy błąd mechanika podczas składania rozrządu???? W skutek czego przeskoczył rozrząd na przykład a mechanik twierdzi że to od hydrauliki
??
Dodam że mechanik twierdził od początku że rozrząd jest ok że to tylko hydraulika i teraz nie wiem czy jest taka możliwość że od hydro popychaczy gną się zaworki!!!!
Moje pytanie czy to mógł być skutek wcześniejszej awarii hydrauliki czy błąd mechanika podczas składania rozrządu???? W skutek czego przeskoczył rozrząd na przykład a mechanik twierdzi że to od hydrauliki

Dodam że mechanik twierdził od początku że rozrząd jest ok że to tylko hydraulika i teraz nie wiem czy jest taka możliwość że od hydro popychaczy gną się zaworki!!!!
zamiast krwi benzyna, zamiast serca turbina:-)
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel