Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C6 2.0] 2007 - problem z akumulatorem.

Elektryka
ODPOWIEDZ
plska
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C6 2.0] 2007 - problem z akumulatorem.

Post autor: plska » 11 mar 2010, 14:10

Na poczatku pozwolcie ze sie przywitam, to moj pierwszy list na forum
Od 3 lat jestem posiadaczem A6 C6 rocznik 2007 i jak do tej pory nie narzekam. Przeszedlem przez wiekszosc email na forum odnosnie problemow z bateria i niestety nie znalazlem odpowiedzi na moj problem. Jakis rok temu zauwazylem ze czujnik MMI pokazuje60% naladowania baterii. Poziom nastepnie spadl do 10% - pojechalem do serwisu niestety nic nie znalezli, powiedzieli ze prawdopodobnie jezdze krotkie odciniki i mi dali nowa baterie. Wszystko bylo ok do jakiegos miesiaca temu. Wtedy odkrylem ze mmi znow jest na 60% postanowilem podladowac baterie. Do dzis bylo 100% , jakis stalem sie wyczulony na kontrolowanie poziomu baterii. Przed dzisiejsza podroza podjechalem do domu po walizki , wlozylem je do auta , przekrecam kluczyk i slysze tylko cykanie zegarow. Potem bateria na wyswietlaczu sie pokazuje i piszczy. Auto nie kreci. Nie obeszlo sie bez pomocy kolegi ktory mial kable, odpalilem auto przy jego pomocy i pojchalem w podroz 2h i znow jest 100%. Wniosek : Przestalem ufac MMI , chcialbym tylko dodac ze sam nigdy przy baterii nie grzebalem wszsytko bylo robione w serisie audi. Jednakze teraz za kazdym razem nim przekrece kluczyk czuje dreszczyk emocji :) Odpali czy tez nie?
Moze ktos s was spotkal sie z podobnym problemem?

Nie wiem czy to ma znaczenie ale rano zanim podjechalem do domu auto zapiszczalo i pokazalo "brakes" na wysietlaczu, wydaje mi sie ze czas wymienic klocki :)

Z gory dzieki za odpowiedz
plska
Ostatnio zmieniony 11 mar 2010, 14:56 przez plska, łącznie zmieniany 2 razy.

tmr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2007
Moje auto: S6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Multitronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: tmr » 12 mar 2010, 05:23

powodów takiego stanu rzeczy może być kilka:
- wadliwa bateria (mało prawdopodobne)
- wadliwy, lub źle/nie zaprogramowany moduł baterii (to bardziej)
- dziki pobór prądu przez coś w aucie (prawdopodobne)
- sparszywiały któryś z przewodów masowych, zwłaszcza przewód rozrusznika (prawdopodobne)
- wpływ ufo, lub anomalii magnetycznej ( zupełnie nieprawdopodobne :) )

reasumując: stary, weź auto na jakąś diagnostykę. Jeśli bateria była wymieniana rok temu w aso audi - to tam się kulnij... ;-) (chyba że masz vaga i jakiś miernik uniwersalny - to można się pobawić samemu i niekiedy wychodzi to lepiej niż w aso 8-) )
Wykonane mody :) :
C6:
- lustreko fotochrom
- bixenony (+AFS) z poziomowaniem i zmywaniem, LED
- MMI High, Navi, BT, TV, DVD, AMI
- elektryczne stołki
- parktronic plus
- ogrzewanie postojowe
- ori kamerka cofania
- TPMS

C7:
- ori kamerka, ori hak