Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[a6,c4 1,9tdi, 90KM,Krak.]Silnik samoczynnie wszedł na max.

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
pietro
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[a6,c4 1,9tdi, 90KM,Krak.]Silnik samoczynnie wszedł na max.

Post autor: pietro » 25 lut 2010, 14:15

Witam serdecznie :lol: W mojej A6 1,9tdi 90KM,silnik Z1 padla mi turbina,po zamontowaniu zregenerowanej silnik odpalil bez większych problemów i ładnie pracował na wolnych obrotach na biegu jalowym aby rozgrzał sie do temp.70stopni,po uplywie okolo 45min.chciałem ruszyć i dodłem leko gazu,nagle silnik samoczynnie wszedl na maxymalne obroty i strasznie zaczoł dymić na siwo,chcialem go zaraz szybko zgasić,lecz po wyłączeniu zapłonu silnik nadal wył na maxymalnych obrotach i kopcił tak jakbydostał samozapłonu :shock:gdy juz zgasł to mialem bardzo duze ciśnienie w zbiorniku wyrównawczym plynu chlodniczego.Dzisiaj wyjołem turbine,gdyż podejrzewalem jej awarie.Turbina sucha i wygląda na OK :lol: Jest natomiast zalane olejem kolanko przy kolektorze ssącym da którym zamontowany jest zawór EGR :cry: Czy ktoś miał już podobny przypadeki i co moglo pójść :?: Pozdrawiam wszystkich klubowiczów i prosze o szybką i trafną pomoc,za co z góry bardzo dziękuje :!: :lol:

filo90
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: filo90 » 27 lut 2010, 21:24

Prawdopodobnie olej w interculerze został i go wessało po dodaniu gazu dlatego tak sie wkręcił na obroty, całe szczęście ze silnik sie nie zatarł... Trzeba przeczyścić cały układ dolotowy, a zwłaszcza intercooler. Ciśnienie w zbiorniku to efekt wysokiej temperatury płynu chłodniczego.

filo90
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: filo90 » 28 lut 2010, 12:30

Ja bym na początek odkręcił korek od zbiorniczka a jeszcze lepiej od chłodnicy na zimnym silniku i zobaczył czy po dodaniu gazu nie zrobi nam się "fontanna" Jeżeli silnik wkręca sie na obroty wyższe niż maksymalne to temperatura jest tak wysoka że może bez problemu zagotować płyn chłodniczy.

pietro
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[a\6,c4 1,9tdi,90KM, kraków]

Post autor: pietro » 28 lut 2010, 13:02

witam :!: tak macie racje,po totalnej rozsypce starej turbiny bardzo duzo starego oleju pozostalo w ukladzie ssącym i wydechowym :-( w intercolerze bylo okolo 1 litra starego oleju który po zalożeniu nowej turbiny odpaleniu silnika i dodaniu gazu zassalo do kolektora ssącego i stąd ten samozapłon i szalone obroty silnika :!: na tych maxymalnych obrotach stary olej zalegający w ukladzie wydwchowym wyrzuciło końcówką wydechu,a intercoler musialem wykręcić i dokladnie wyczyścić :oops: mysle,ze przez ten krótki czas pracy silnika na maxymalnych obrotach nic poważnego w silniku się nie stalo :?: Narazie silnik pali dobrze ;-) Mysle,ze wszystko będzie OK :-D Dziekuje za pomoc i pozdrawiam wszystkich klubowiczów :!: Pietro

Awatar użytkownika
golob
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: golob » 01 mar 2010, 20:52

Kolego w takiej sytuacji trzeba zdławić silnik wysokim biegiem (4-5 bieg). Miałeś szczęście że auta nie spaliłeś, na youtubie jest masa filmików jak auta idą z dymem.

Przy samozapłonie zgaszenie kluczykiem nic nie da, jedynie próba zdławienia go, a jak sie rozkreci na dobre to tylko mozna uciekac...

pawelp1806
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pawelp1806 » 08 kwie 2011, 18:45

Normalna rzecz po tym jak nie wyczyści się dolotu, zassało olej z IC. U mojego znajomego pogięło korbowody w 1.9 TDI

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja