[a6,c4 1,9tdi, 90KM,Krak.]Silnik samoczynnie wszedł na max.
[a6,c4 1,9tdi, 90KM,Krak.]Silnik samoczynnie wszedł na max.
Witam serdecznie :lol: W mojej A6 1,9tdi 90KM,silnik Z1 padla mi turbina,po zamontowaniu zregenerowanej silnik odpalil bez większych problemów i ładnie pracował na wolnych obrotach na biegu jalowym aby rozgrzał sie do temp.70stopni,po uplywie okolo 45min.chciałem ruszyć i dodłem leko gazu,nagle silnik samoczynnie wszedl na maxymalne obroty i strasznie zaczoł dymić na siwo,chcialem go zaraz szybko zgasić,lecz po wyłączeniu zapłonu silnik nadal wył na maxymalnych obrotach i kopcił tak jakbydostał samozapłonu :shock:gdy juz zgasł to mialem bardzo duze ciśnienie w zbiorniku wyrównawczym plynu chlodniczego.Dzisiaj wyjołem turbine,gdyż podejrzewalem jej awarie.Turbina sucha i wygląda na OK :lol: Jest natomiast zalane olejem kolanko przy kolektorze ssącym da którym zamontowany jest zawór EGR
Czy ktoś miał już podobny przypadeki i co moglo pójść :?: Pozdrawiam wszystkich klubowiczów i prosze o szybką i trafną pomoc,za co z góry bardzo dziękuje :!: :lol:
[a\6,c4 1,9tdi,90KM, kraków]
witam :!: tak macie racje,po totalnej rozsypce starej turbiny bardzo duzo starego oleju pozostalo w ukladzie ssącym i wydechowym
w intercolerze bylo okolo 1 litra starego oleju który po zalożeniu nowej turbiny odpaleniu silnika i dodaniu gazu zassalo do kolektora ssącego i stąd ten samozapłon i szalone obroty silnika :!: na tych maxymalnych obrotach stary olej zalegający w ukladzie wydwchowym wyrzuciło końcówką wydechu,a intercoler musialem wykręcić i dokladnie wyczyścić :oops: mysle,ze przez ten krótki czas pracy silnika na maxymalnych obrotach nic poważnego w silniku się nie stalo :?: Narazie silnik pali dobrze
Mysle,ze wszystko będzie OK :-D Dziekuje za pomoc i pozdrawiam wszystkich klubowiczów :!: Pietro

Kolego w takiej sytuacji trzeba zdławić silnik wysokim biegiem (4-5 bieg). Miałeś szczęście że auta nie spaliłeś, na youtubie jest masa filmików jak auta idą z dymem.
Przy samozapłonie zgaszenie kluczykiem nic nie da, jedynie próba zdławienia go, a jak sie rozkreci na dobre to tylko mozna uciekac...
Przy samozapłonie zgaszenie kluczykiem nic nie da, jedynie próba zdławienia go, a jak sie rozkreci na dobre to tylko mozna uciekac...
-
- Forum Audi A6 / A7