Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Montaż xenonów HID (slim) soczewki H1 / by eldo

Warsztat
Awatar użytkownika
Hincó
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2009
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Hincó » 22 lut 2010, 23:21

W C4 też były soczewki ;) W S4 i TDi z końca produkcji ;)
Obrazek
W C4 można to inaczej obejść.. Tzn jedziemy na hidach, policjant nas cap. Wyłączamy auto i światła. A jak poprosi o zaświecenie to włączemy halogen który jest pare cm niżej. Też mozę przejść ;p Szkło nie jest przeźroczyste, spryskiwacze można dołożyc, a poziomowanie.. no cóż, w oryginale w S6+ na ksenonach nie bylo samopoziomowania-nie ta epoka ;) Mnie przeciwko hidom trzyma jedna sprawa. Czołówka nie z mej winy+zorientowany gość i po ptakach. Znam to na przykładzie kolegi jak miał czołówke bo facetowi merol troche 'wyjechał' przy włączaniu się do ruchu z przeciwnej strony... : :-?
Obrazek TDI +

Awatar użytkownika
eldo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Rocznik: 1993
Moje auto: A6 C4
Silnik: 2.2 137KM
Kontakt:

Post autor: eldo » 23 lut 2010, 17:07

Zrobilo sie +10st wiec przyszła pora na montaż silniczków od regulacji poziomu. Faktycznie, wszystko weszło bez najmniejszych problemów ;-)

Z racji ze sporo osob pyta mnie na PW o demontaż lamp i położenie palnika w odbłysku odpisuje tutaj.

Lampe zarówno L jak i P wyjmujemy po wczesniejszym odkręceniu 3 srob TORX. 2 znajdują sie w widocznym miejscu na gorze natomiast 3-cia odkrecamy przez otwór w nadkolu tym samym kluczem + przedlużka gietka. Mocowanie (przy chlodnicy) nie stanowi zadnego problemu przy wyciagnieciu lampy.
Palnik tak u mnie jak i w kazdym przypadku da sie załozyc tylko w jednej pozycji (wyciecie w obudowie tak samo jak w zarowce H1) precik skierowany jest ku gorze.
Nizej zamieszczam foto jak to wyglada w realu :

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Była: A6/C4 - A6/C5 2,5TDI 150ps Quattro 1999r https://a6klub.pl
Jest: VW Passat B6 Hightline 2,0TDI 192ps 410nm DSG MOCCA Dynaudio MFD2 DVD . . .

sylvesterrrrrr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sylvesterrrrrr » 23 lut 2010, 22:03

kolego eldo jeszcze raz dzięki za pomoc - tym razem publicznie :mrgreen: ten post wyjaśnił wszystko nad czym się zastanawiałem <ok> jak tylko będę miał trochę wolnego w pracy to zabieram sie do roboty.
a i poruszę temat spryskiwaczy lamp. czy ktoś orientuje się czy może montowali je np. na zamówienie bez ori xenonów :?: w mojej adeli mam spryski i zwykłe lampy z żarówkami h1 i zastanawiam się czy nie było robione coś z przodem(jakaś stłuczka i wymiana lamp a w celu zaoszczędzenia paru pln-ów zwykłych lamp). :-x niby nie widać żadnych śladów robótek blacharskich czy lakierniczych ale kto wie?
pozdrawiam wszystkich!
"na zawsze i na wieczność" :)

robsonb73
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Kontakt:

Post autor: robsonb73 » 24 lut 2010, 18:52

sylvesterrrrrr pisze:poruszę temat spryskiwaczy lamp. czy ktoś orientuje się czy może montowali je np. na zamówienie bez ori xenonów :?: w mojej adeli mam spryski i zwykłe lampy z żarówkami h1 i zastanawiam się czy nie było robione
Pewnie tak jak mówisz. W moim też nie ma ori ksenonów i sprysków ale jest samopoziomowanie i druga pompka w zbiorniczku z płynem. Ma zaślepiony tylko wężyk i odłączony kabel zasilający. Raczej więc w Twoim i w moim aucie był robiony przód, tylko u mnie wymieniono jeszcze zderzak.
PS. Rozumiem, że samopoziom. też masz ??
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !

Awatar użytkownika
eldo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: eldo » 24 lut 2010, 19:05

robsonb73 pisze: W moim też nie ma ori ksenonów i sprysków ale jest samopoziomowanie i druga pompka w zbiorniczku z płynem. Ma zaślepiony tylko wężyk i odłączony kabel zasilający
koledzy, macie moze foto jak to wyglada na realu ?
Jest: VW Passat B6 Hightline 2,0TDI 192ps 410nm DSG MOCCA Dynaudio MFD2 DVD . . .

robsonb73
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Kontakt:

Post autor: robsonb73 » 24 lut 2010, 21:47

Niestety nie. Odkryliśmy to jak miałem robiony rozrząd i cały przód wyjechał.
Wcześniej myślałem, że samopoziom był opcjonalnie dołożony w fabryce :-P jako osobny układ.
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !

Awatar użytkownika
Forum A6 C4
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 C4 Forum
Rocznik: 1994
Silnik: 2.4 177KM

Post autor: Forum A6 C4 » 24 lut 2010, 22:24

eldo pisze:silniczków od regulacji poziomu
auto czy ręczne
jak auto to czy ori czy może zestaw z allegro ;-)

djbroda80
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: djbroda80 » 25 lut 2010, 00:05

Witam, nic nie da zamontowanie tych wszystkich urządzonek to jest poziomowania oraz czyszczenia, gdyż lampki do których to montujecie mają oznaczenia HCR lub HC i HR znaczy halogenowe mijania i halogenowe drogowe (mówimy tu o homologacji) a żeby te ksenonki mogły śmigac bez obawy na zatrzymanie dowodów rejestracyjnych lampka musi miec homologację DCR lub DC i DR.

Awatar użytkownika
eldo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: eldo » 25 lut 2010, 07:15

syper pisze:auto czy ręczne
jak auto to czy ori czy może zestaw z allegro
reczne, chodzi o ta regulacje poziomu po lewej stronie obok pokrętła zał/wył nie miałem silniczków przy montażu palników bo jak juz wczesniej wspomnialem kolo wymieniał lampy (ori były wypalone - auto z Włoch) a ze złomu nie zbieram to zostawilem na pamiatke gościowi... wraz z silniczkami :-P

A silniczki ori kupiłem od kolegi z forum, pozdrawiam kolege i w sumie mogę potwierdzic ze wszystko smiga elegandzko <ok>

sylvesterrrrrr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sylvesterrrrrr » 25 lut 2010, 08:03

robsonb73 pisze: PS. Rozumiem, że samopoziom. też masz ??
właśnie samopoziomu chyba też nie ma. nawet nie wiem jak to wygląda. jakiś dziwny przypadek z tego mojego auta. cały ten temat zaciekawił mnie bo postanowiłem zamontować zestaw HID i wtedy zauważyłem że w lewej i prawej lampie są różne tylne obudowy(mam na myśli ten element w którym kolega eldo zamontował przetwornice).

robsonb73 podpowiedz gdzie szukać tego urządzenia od samopoziomu. może jednak mam tylko po prostu nie działa. a może lepiej nie drążyć dalej bo jeszcze znajdę jakiś ubytek i zacznę wyrywać sobie włosy z głowy :-(

ja narazie nie mam żadnych fotek. przybieram się do wyciągnięcia lamp i zawsze coś mi wypada. to wzywają do pracy to jakiś wyjazd. jeśli w końcu uda mi się to zrobić to wtedy cyknę co nieco bo będzie lepszy dostęp i pokaże jak to u mnie wygląda.
pozdrawiam!!!

Awatar użytkownika
eldo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: eldo » 25 lut 2010, 10:28

sylvesterrrrrr pisze:wtedy zauważyłem że w lewej i prawej lampie są różne tylne obudowy
kolego jak masz mozliwość porównaj z moimi z foto i napisz czym sie roznią. Przypominam ze moje są wymienione na nowe Hella ale pewnie budowa dekli i reszta jest idento jak w ori.

Obrazek

Obrazek

p.s. aparat trzeba mieć "zawsze" przy sobie <ok>

Awatar użytkownika
Forum A6 C4
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 C4 Forum
Rocznik: 1994
Silnik: 2.4 177KM

Post autor: Forum A6 C4 » 25 lut 2010, 12:07

djbroda80, a jakie ma oznaczenie lampa ori xsenon w A6C4 raczej to będzie wersja S bo lampa jest identyczna ale na oznaczenia kiedyś nie zwróciłem uwagi :oops:

chcę zobaczyć foty :-P

sylvesterrrrrr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sylvesterrrrrr » 25 lut 2010, 14:23

dzięki eldo za fotki. no i właśnie prawy dekiel mam taki sam jak u Ciebie, taki bardziej płaski, a lewy jest zupełnie inny. w żaden sposób nie wejdzie do niego przetwornica. ale to już najmniejszy problem. zastanawiam sie teraz czy zmieniony jest tylko dekiel czy cała lampa. będzie trzeba przyłożyć do siebie oba dekle i porównać. niby z zewnątrz lampy nie różnią się, są w miare czyste i nie sprawiają wrażenia, że są z różnych samochodów. dokładnie wszystko obadam dopiero jak wyjmę lampy a narazie nie mam za dużo czasu. w przyszłym tygodniu prawdopodobnie uda mi się do nich dobrać.
p.s. tak w ogóle to dzięki za zainteresowanie. w kupie siła :mrgreen: razem raczej uda się wyciągnąć konkretne wnioski <piwo>

Awatar użytkownika
kolega26
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kolega26 » 25 lut 2010, 16:49

Co to znaczy ze wersja slim?
Bo w życiu nie te chwile w których oddychamy są najważniejsze, lecz te w których dzięki ccco zapiera nam dech w piersiach...

Myślmy...

Awatar użytkownika
Żółty
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Żółty » 25 lut 2010, 18:26

kolega26 pisze:Co to znaczy ze wersja slim?
Kolego wersja slim oznacza że przetwornica jest mała, o połowę mniejsza od normalnej. Wersja slim można bez problemu zamontować w obudowie lampy, a normalną niestety nie. :-P

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja