[All TDI] Jaki olej do TDi
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam
mam pytanie jaki najlepiej wlewać olej do tego silnika
- AUDI A6 3.0 TDI i aby nadawał się on do filtra cząstek stałych
spotkałem się z różnymi opiniami :
- najlepiej ten co był zawsze wlewany ( w tym wypadku CASTROL EDGE )
- MOTUL
itp
Pytam gdyż czeka mnie przegląd ,za parę dni i wole sam kupić olej ( 8 L )
Pozdrawiam
http://www.allegro.pl/item918731171_mobil_1_esp_formula_5w30_5w_30_5l_niemiecki.html
DOBRA OFERTA
i olej
mam pytanie jaki najlepiej wlewać olej do tego silnika

spotkałem się z różnymi opiniami :
- najlepiej ten co był zawsze wlewany ( w tym wypadku CASTROL EDGE )
- MOTUL
itp
Pytam gdyż czeka mnie przegląd ,za parę dni i wole sam kupić olej ( 8 L )
Pozdrawiam
http://www.allegro.pl/item918731171_mobil_1_esp_formula_5w30_5w_30_5l_niemiecki.html
DOBRA OFERTA

- Cancer
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wiesław
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0TDI 140KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Ja mam A6 C6 2.0 TDI, pompowtryski i z filtrem cząstek stałych. W instrukcji auta podane są specyfikacje olejów jakie mogą być stosowane. Jeżeli olej Long life, to musi spełniać normę 507.00. Szukałem takiego oleju i wypadło na Castrol Edge 5W30.
Specyfikacje: SAE 5W-30;
ACEA A3/B3, A3/B4, C3;
BMW Longlife-04;
VW 504 00/ 507 00;
MB-Approval 229.51;
Spełnia wymagania specyfikacji VW 503 01.
Olej zalecany przez Audi/VW do silników z pompowtryskami i filtrem cząstek stałych. Nic dodać, nic ująć, spełnia wszystkie wymagania dla tego silnika.
Leję go, ale nie jeżdżę 30 tys. km, lecz 15 tys. km ze względu na paliwo i warunki na naszych drogach.
Podobne właściwości posiada Mobil 1 ESP Formula 5W-30. Sądzę, że można je stosować zamiennie.
Pozdrawiam
Specyfikacje: SAE 5W-30;
ACEA A3/B3, A3/B4, C3;
BMW Longlife-04;
VW 504 00/ 507 00;
MB-Approval 229.51;
Spełnia wymagania specyfikacji VW 503 01.
Olej zalecany przez Audi/VW do silników z pompowtryskami i filtrem cząstek stałych. Nic dodać, nic ująć, spełnia wszystkie wymagania dla tego silnika.
Leję go, ale nie jeżdżę 30 tys. km, lecz 15 tys. km ze względu na paliwo i warunki na naszych drogach.
Podobne właściwości posiada Mobil 1 ESP Formula 5W-30. Sądzę, że można je stosować zamiennie.
Pozdrawiam
Witam dyskutantów
. Moja opinia i porównanie castrol edge i motul specific, 1-0 dla motula
. Kupiony od kolegi o którym mowa kilka postów wyzej.Zero sciemy i obawy o podróbke, ktorych na alle.... pełno. Moj PD na motulu chodzi o wiele ciszej, trzyma lepszą temp oleju, no i to jest prawdziwy FULL syntetyk w przeciwieństwie do castrola. Pomijam już fakt ogólnie znany ze castrol to najczęsciej podrabiany u nas olej. Polecam MOTUL-a, oczywiscie w specyfikacji odpowiedniej do twojego motoru.

----- 1.9 TDI ... 160 KM i 370 Nm------
Kurcze....dokładnie nie pamietam szczegółów, ale kiedys natknąłem sie na test olej w szanującym sie bezstronniczym angielskim piśmie i okazało sie po testach laboratoryjnych ze oleje prawdziwe full syntetyk produkuje TYLKO Mobil1, liquid molly i motul. Reszta, w tym castrol to oleje HC.... nie zagłebiałem sie zbytnio w temat ale wyjasnione pokrotce bylo ze tylko baza jest full...czyli cos jakby semi z uszlachetniaczami. Pewnie w necie moznaby natknąc sie na wyjasnienie tematu. albo moj angielski jest nie do konca hallo :lol: :lol:
----- 1.9 TDI ... 160 KM i 370 Nm------
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... 40189,1718Skłonni jesteśmy zapłacić dużo więcej za oleje syntetyczne, które jak wiadomo mają lepsze własności niż oleje mineralne. Niestety bardzo często w butelce z napisem "olej syntetyczny" otrzymujemy produkt, który ma pochodzenie mineralne. Taka sytuacja jest zgodna z prawem od 1999 roku, kiedy to amerykański sąd rozwiązując spór pomiędzy Mobilem a Castrolem orzekł, że dozwolone jest nazywanie wysokorafinowanych olejów mineralnych syntetycznymi.
Część producentów nazywa takie oleje "hydrosyntetykami", inni stosują hasło "technologia syntetyczna", jednak są też tacy, którzy stosują po prostu nazwę "syntetyczny". W rzeczywistości jednak prawdziwymi syntetykami są oleje będące mieszaninami PAO (polialfaolefin), bądź estrów. Te jednak z racji kosztownej technologii produkcji są dość drogie. Warto też zwrócić uwagę, że oleje nazywane półsyntetykami (często mają napis "semisynthetic") w rzeczywistości zawierają zwykle nie więcej niż kilkanaście procent syntetyku, reszta to olej mineralny. Teoretycznie prawdziwy syntetyk może mieć napis typu "fully synthetic" jednak i to nie zawsze musi być regułą. Tu wszystkie chwyty są dozwolone.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2010, 16:03 przez boe, łącznie zmieniany 2 razy.
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
-
- Forum Audi A6 / A7
to sam już nie wiem
Mobil ESP Formula 5W-30 / 40 / 50
proszę o pomoc w wyborze
i czy ktoś zna sklep / osobę co ma oleje na 100% oryginalne
Pozdrawiam
http://www.mobil.com/Poland-Polish/LCW/Products_Services/Auto_Synthetics.asp
Mobil ESP Formula 5W-30 / 40 / 50

i czy ktoś zna sklep / osobę co ma oleje na 100% oryginalne

Pozdrawiam
http://www.mobil.com/Poland-Polish/LCW/Products_Services/Auto_Synthetics.asp
Ostatnio zmieniony 03 mar 2010, 13:20 przez Salah Ad-Din, łącznie zmieniany 1 raz.