Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[All]Jak podłaczyć wzmacniacz bose do nie orginalnego radia?

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radioodtwarzacze, wzmacniacze, zwrotnice głośnikowe, kondensatory itd.
Zablokowany
michuthebest
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.9TDI 110KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

[All]Jak podłaczyć wzmacniacz bose do nie orginalnego radia?

Post autor: michuthebest » 09 lut 2010, 22:50

Witam mam zestaw bose plus wzmacniacz i suba i teraz tak radyjko zmieniłem na nie orginalnie iteraz mnie interesuje jedna sprawa podlaczam ze wzmacniacza kable ida do glosnikow a do radiia idzie tylko sygnal wraz z masa i sterowaniem. i mam to podlaczyc w ta gorna czesc radia bo z tyłu sa 3 kostki do wsadzenia i w ta najwyzsza najdluzsza tak? dziekuje i pozdrawiam.

[ Dodano: 2010-02-09, 23:31 ]
I czy nie musze podpinac z radia zasilanie pod glosniki?? wystarczy ze podlacze ze wzmacniacza tak? a z radia puszcze sam sygnal na glosniki do wzmachola dobrze rozumiem?? bo ktos instalacje tak nawalil w mojej audi ze szok:<
Ostatnio zmieniony 10 lut 2010, 12:45 przez michuthebest, łącznie zmieniany 2 razy.

cichykk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Silnik: 3.0 220KM
Napęd: Quattro

Post autor: cichykk » 10 lut 2010, 05:41

Napisz jakie radio włożyłeś. Radio jakie ma wejście 2 X ISO (kostki po 8 pinów)?? Instalacje audio w aucie masz oryginalną czy przerabianą już? Jeśli instalacja jest oryginalna to kup przejściówkę z 2xISO na 2xISO+ zasilanie głośników i sub (występują 2 rodzaje i różnią się kolorami) Znajdziesz na
http://www.allegro.pl/67158_kostki_iso_zlaczki.html
wpisz audi i wyskoczy spora lista ;-)

michuthebest
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Czesc

Post autor: michuthebest » 10 lut 2010, 11:39

Już się przywitałem i zmieniłem nazwę tematu.
A wiec tak mam takie radio iKasu oto link do niego:
http://www.fascin8.co.uk/f8/ikasu/car-s ... -30q-73353
z tylu wejscie jest tylko jedno cienkie podlozne oraz 6x wyjsc czincza.... i jak to podlaczyc???

michuthebest
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: michuthebest » 10 lut 2010, 14:42

I mam problem jeszcze jeden jak mam podłaczyć sygnał ze wzmacniacza do radia jesli tam w kostkce iso jest tyllko wyjscie na glosniki (4) i druga czesc to sa 4. 4. Podtrzymanie 5. Sterowanie anteną automatyczną 6. Podświetlenie (+12 V) 7. Zasilanie (+12 V) 8. Masa (-) ....
a gdzie jest sygnał który mam podpiąć pod radio?? pod ktore to?? podłaczyc pod czincza czy jak???? nie rozumiem tego prosze o pomoc.

arekjask
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 2006
Silnik: 2.4 ALF 165KM
Paliwo: Benzyna

Post autor: arekjask » 10 lut 2010, 19:21

ÂŻeby podłączyć nieoryginalne radio w Audi, musisz kupić specjalną przejściówkę. Na alledrogo wpisz w wyszukiwarce "Audi BOSE" i znajdziesz te przejściówki.
To nie jest zwykła przejściówka z wtyczki na wtyczkę. Ta przejściówka dostosowuje sygnał z głośników na sygnał dla wzmacniacza w Audi (są tam jakieś transformatorki i rezystorki). Ta przejściówka ma zestaw wtyczek, które podłącza się do Audi i do swojego radia.

Ja miałem z tym jednak mały problem - wtyczek było za dużo i nie mieściły się we wnęce radia, więc musiałem obciąć wtyczki i polutować przewody, ale to polegało tylko na eliminacji wtyczek, a nie na kombinowaniu, jak podłączyć radio.
Kogel-mogel FB :/
Fora to jest biwak. :)

michuthebest
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: michuthebest » 10 lut 2010, 19:49

No okej to jezeli ktos ma dobre kable a nie jak ja obciete od wzmacniacza:/ i od radia kostki... wiec tak radio zasilne normlanie bo wiem jak i pociagne czincze do wzmacniacza a do wzmacniacza podlacze sam pociagne kable do 4 glosnikow i czincze do radia i powinno grac tak?? no zasilanie oczywiscie i sterowanie ze jak przekrece kluczyc to zalacze wzmachola.... tak?? dobrze mysle? mozna w ogole tak zrobic? jest mozliwosc podlaczenia w innny sposob niz przez ten adapter moge sygnal pociagnac czinczami do wzmachola i tam podpiac sie??

arekjask
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arekjask » 11 lut 2010, 10:39

Piszesz dość chaotycznie, nie bardzo rozumiem, w czym jest problem.

Miałeś ori radio, ale masz obcięte wtyczki? To jak to ori radio było podpięte?

Nie wiem, jak to było w modelach z 1998r, ale w nowszych (z 2004r) w samochodzie są 2 wtyczki ISO (duże, 8-pinowe) - jedna od zasilania, druga od głośników i jedna wtyczka miniISO (ma dużo małych pinów) - ta służy właśnie do doprowadzenia sygnału do wzmacniacza.

Jeżeli masz ori wzmacniacz to obawiam się, że bez tego konwertera się nie obejdzie. Ja próbowałem podłączyć do wzmacniacza sygnał głośnikowy z radia - nie działa, sygnał z wyjścia liniowego (małej mocy) z radia - tez nie działa. Wejście wzmacniacza w Audi ma jakieś specyficzne parametry.

Ja nie mam co prawda BOSE, ale głośniki z tyłu i subwoofer mam podłączone przez wzmacniacz (w BOSE wszystkie głośniki idą przez wewnętrzny wzmacniacz, w "nie-BOSE" głośniki przód podłącza się do radia, a głośniki tył idą przez wzmacniacz).

Trzeba zacząć od początku: jakie masz wtyczki/gniazda w samochodzie, a jakie w radiu? Gdzie masz obcięte wtyczki?

michuthebest
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: michuthebest » 11 lut 2010, 11:07

Widze ze ktos w koncu zechaciał mi pomuc:) a wiec tak orginalnego radia nie mialem mialem jakis tanie radio na kasety i byla podpieta tak jak mowisz po kostke duza iso 2 x 8 pinow jedne zasilanie a drugie do glosnikow a tej wtyczki mini iso nie ma:/ i skad mam ja wzziasc? i dokad ta kostka mini iso prowadziła tylko do wzmacniacza podajac sygnal tak?? to rozumiem ze przez czincza nie podlacze sie do wzmacniacza?:/ nie dobrze myslalem ze cos z tego bedzie... wiec teraz pomoz mi prosze stworzyc ta kostke mini iso a ja juz zamawiam adapter... pozdrawiam.

arekjask
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arekjask » 11 lut 2010, 11:25

Moment, moment.

Kostki ISO mają po 8 pinów. Więc masz dwie kostki ISO, albo jedną podwójną 2 x 8. W jednej kostce wykorzystanych jest maks. 5 pinów, w drugiej 8. Ta z 8-mioma prowadzi do głośników.

Miałeś podłączone "nie ori" radio i grało?
O jakim wzmacniaczu mówisz? Gdzie masz wyprowadzenia tego wzmacniacza? W wnęce radia?

michuthebest
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: michuthebest » 11 lut 2010, 12:13

tak mam kostke iso po 8 pinow x 2 jedne 8 pinow prowadza do glosnikow zas ta druga kostka na zasilanie i nie wiem ile jest pinow ale chyba 5... wzmacniacza w ogole nie mialem mialem. Zasilanie szlo z radia teraz wsadzilem sobie wzmacniacz BOSe wraz z subwooferem BOse. Mam schemat pinow prowadzacych od wzmacniacza do glosnikow i tak poprowadzilem no i zasilanie i masa tez podlaczone ale jak teraz ze wzmacniacza pociagnac sygnal do radia zeby dzialal sub i te glosniki bo tylko tego teraz brakuje dobrze mysle?? i jak zrobic zeby sygnal puscic do wzmacniacza zeby graly i glosniki i sub... jesli mowisz ze przez czincza nie da rady a mam wyjsce w radiu z tylu az 6 ich i 2 sa na wyjscie sygnalu dwa zolte sa pod sub ale i jeszcze jakies dwa nie wiem od czego.. Mi brakuje teraz tylko sygnal zeby puscic z radia do wzmacniacza i jak go podlaczyc?? bo z tego co w schemacie pinow wzmacniacza mam pisze ze sa wyjscia sygnalu na 4 glosniki i do nich jedna wspolna masa ale jak to podlaczyc i pod ktore kable sie podpiac? dziekuje arekjask ze odpisujesz na moje posty.

[ Dodano: 2010-02-11, 16:33 ]
podlaczylem dzisiaj wzmacniacz tak jak pisałem ze wzmacniacza pociaglem nowe kable pod glosniki oraz podlaczylem wyjscia sygnalow pod aux ale cisz:/ nic nie gra:< wiec kupie ta przejsciowke phonocar i wtedy podlacze to pod radio na iso i z tej koostki mini iso pociagne sygnal do wzmacniacza... mam nadzieje ze zadziala....

[ Dodano: 2010-02-11, 17:15 ]
Panowie takie cos mam zamiar kupic i teraz potrzebuje waszej pomocy.... ta kostka na samej gorze idzie do radia bo to zasilanie tak?? ta pod nia to jest kostka na glosniki i tez ja sie podpina pod radio natomiast ta czerwona na samym dole to jest sygnal dla wzmacniacza i to mam poprowadzic do wzmacniacza tak?? jezeli mam kable po obcinane i chce poprowadzic nowe dobrze pisze? prosil bym o napisanie schematu tej czerwonej kostki ostaniej jak powinna byc podlaczona pod wzmacniacz. Dziekuje z góry, Obrazek

[ Dodano: 2010-02-11, 23:48 ]
dziekuje wszystkim ktorzy mi pomogli. Sam sobie poradziłem juz:)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Zablokowany

Wróć do „Car Audio”

opony samochodowe opony samochodowe opony samochodowe
hamulce części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl
części samochodowe motostacja