Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl


felgi - sklep internetowy ucando.pl

[All]Jak podłaczyć wzmacniacz bose do nie orginalnego radia?

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radioodtwarzacze, wzmacniacze, zwrotnice głośnikowe, kondensatory itd.
Zablokowany
michuthebest
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 26
Rejestracja: 08 lut 2010, 23:23
Lokalizacja: Klesno

[All]Jak podłaczyć wzmacniacz bose do nie orginalnego radia?

Post autor: michuthebest » 09 lut 2010, 22:50

Witam mam zestaw bose plus wzmacniacz i suba i teraz tak radyjko zmieniłem na nie orginalnie iteraz mnie interesuje jedna sprawa podlaczam ze wzmacniacza kable ida do glosnikow a do radiia idzie tylko sygnal wraz z masa i sterowaniem. i mam to podlaczyc w ta gorna czesc radia bo z tyłu sa 3 kostki do wsadzenia i w ta najwyzsza najdluzsza tak? dziekuje i pozdrawiam.

[ Dodano: 2010-02-09, 23:31 ]
I czy nie musze podpinac z radia zasilanie pod glosniki?? wystarczy ze podlacze ze wzmacniacza tak? a z radia puszcze sam sygnal na glosniki do wzmachola dobrze rozumiem?? bo ktos instalacje tak nawalil w mojej audi ze szok:<
Ostatnio zmieniony 10 lut 2010, 12:45 przez michuthebest, łącznie zmieniany 2 razy.

cichykk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 133
Rejestracja: 04 cze 2009, 08:34
Imię: Piotr
Moje auto: A6 C6
Rocznik: 2009
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Lokalizacja: Grójec

Post autor: cichykk » 10 lut 2010, 05:41

Napisz jakie radio włożyłeś. Radio jakie ma wejście 2 X ISO (kostki po 8 pinów)?? Instalacje audio w aucie masz oryginalną czy przerabianą już? Jeśli instalacja jest oryginalna to kup przejściówkę z 2xISO na 2xISO+ zasilanie głośników i sub (występują 2 rodzaje i różnią się kolorami) Znajdziesz na
http://www.allegro.pl/67158_kostki_iso_zlaczki.html
wpisz audi i wyskoczy spora lista ;-)

michuthebest
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 26
Rejestracja: 08 lut 2010, 23:23
Lokalizacja: Klesno

Czesc

Post autor: michuthebest » 10 lut 2010, 11:39

Już się przywitałem i zmieniłem nazwę tematu.
A wiec tak mam takie radio iKasu oto link do niego:
http://www.fascin8.co.uk/f8/ikasu/car-s ... -30q-73353
z tylu wejscie jest tylko jedno cienkie podlozne oraz 6x wyjsc czincza.... i jak to podlaczyc???

michuthebest
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 26
Rejestracja: 08 lut 2010, 23:23
Lokalizacja: Klesno

Post autor: michuthebest » 10 lut 2010, 14:42

I mam problem jeszcze jeden jak mam podłaczyć sygnał ze wzmacniacza do radia jesli tam w kostkce iso jest tyllko wyjscie na glosniki (4) i druga czesc to sa 4. 4. Podtrzymanie 5. Sterowanie anteną automatyczną 6. Podświetlenie (+12 V) 7. Zasilanie (+12 V) 8. Masa (-) ....
a gdzie jest sygnał który mam podpiąć pod radio?? pod ktore to?? podłaczyc pod czincza czy jak???? nie rozumiem tego prosze o pomoc.

arekjask
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 469
Rejestracja: 21 sie 2009, 22:31
Imię: Grzegorz
Moje auto: A6 C6
Rocznik: 2007
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 ALF 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: arekjask » 10 lut 2010, 19:21

ÂŻeby podłączyć nieoryginalne radio w Audi, musisz kupić specjalną przejściówkę. Na alledrogo wpisz w wyszukiwarce "Audi BOSE" i znajdziesz te przejściówki.
To nie jest zwykła przejściówka z wtyczki na wtyczkę. Ta przejściówka dostosowuje sygnał z głośników na sygnał dla wzmacniacza w Audi (są tam jakieś transformatorki i rezystorki). Ta przejściówka ma zestaw wtyczek, które podłącza się do Audi i do swojego radia.

Ja miałem z tym jednak mały problem - wtyczek było za dużo i nie mieściły się we wnęce radia, więc musiałem obciąć wtyczki i polutować przewody, ale to polegało tylko na eliminacji wtyczek, a nie na kombinowaniu, jak podłączyć radio.
Kogel-mogel FB :/
Fora to jest biwak. :)

michuthebest
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 26
Rejestracja: 08 lut 2010, 23:23
Lokalizacja: Klesno

Post autor: michuthebest » 10 lut 2010, 19:49

No okej to jezeli ktos ma dobre kable a nie jak ja obciete od wzmacniacza:/ i od radia kostki... wiec tak radio zasilne normlanie bo wiem jak i pociagne czincze do wzmacniacza a do wzmacniacza podlacze sam pociagne kable do 4 glosnikow i czincze do radia i powinno grac tak?? no zasilanie oczywiscie i sterowanie ze jak przekrece kluczyc to zalacze wzmachola.... tak?? dobrze mysle? mozna w ogole tak zrobic? jest mozliwosc podlaczenia w innny sposob niz przez ten adapter moge sygnal pociagnac czinczami do wzmachola i tam podpiac sie??

arekjask
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 469
Rejestracja: 21 sie 2009, 22:31
Imię: Grzegorz
Moje auto: A6 C6
Rocznik: 2007
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 ALF 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: arekjask » 11 lut 2010, 10:39

Piszesz dość chaotycznie, nie bardzo rozumiem, w czym jest problem.

Miałeś ori radio, ale masz obcięte wtyczki? To jak to ori radio było podpięte?

Nie wiem, jak to było w modelach z 1998r, ale w nowszych (z 2004r) w samochodzie są 2 wtyczki ISO (duże, 8-pinowe) - jedna od zasilania, druga od głośników i jedna wtyczka miniISO (ma dużo małych pinów) - ta służy właśnie do doprowadzenia sygnału do wzmacniacza.

Jeżeli masz ori wzmacniacz to obawiam się, że bez tego konwertera się nie obejdzie. Ja próbowałem podłączyć do wzmacniacza sygnał głośnikowy z radia - nie działa, sygnał z wyjścia liniowego (małej mocy) z radia - tez nie działa. Wejście wzmacniacza w Audi ma jakieś specyficzne parametry.

Ja nie mam co prawda BOSE, ale głośniki z tyłu i subwoofer mam podłączone przez wzmacniacz (w BOSE wszystkie głośniki idą przez wewnętrzny wzmacniacz, w "nie-BOSE" głośniki przód podłącza się do radia, a głośniki tył idą przez wzmacniacz).

Trzeba zacząć od początku: jakie masz wtyczki/gniazda w samochodzie, a jakie w radiu? Gdzie masz obcięte wtyczki?
Kogel-mogel FB :/
Fora to jest biwak. :)

michuthebest
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 26
Rejestracja: 08 lut 2010, 23:23
Lokalizacja: Klesno

Post autor: michuthebest » 11 lut 2010, 11:07

Widze ze ktos w koncu zechaciał mi pomuc:) a wiec tak orginalnego radia nie mialem mialem jakis tanie radio na kasety i byla podpieta tak jak mowisz po kostke duza iso 2 x 8 pinow jedne zasilanie a drugie do glosnikow a tej wtyczki mini iso nie ma:/ i skad mam ja wzziasc? i dokad ta kostka mini iso prowadziła tylko do wzmacniacza podajac sygnal tak?? to rozumiem ze przez czincza nie podlacze sie do wzmacniacza?:/ nie dobrze myslalem ze cos z tego bedzie... wiec teraz pomoz mi prosze stworzyc ta kostke mini iso a ja juz zamawiam adapter... pozdrawiam.

arekjask
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 469
Rejestracja: 21 sie 2009, 22:31
Imię: Grzegorz
Moje auto: A6 C6
Rocznik: 2007
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 ALF 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: arekjask » 11 lut 2010, 11:25

Moment, moment.

Kostki ISO mają po 8 pinów. Więc masz dwie kostki ISO, albo jedną podwójną 2 x 8. W jednej kostce wykorzystanych jest maks. 5 pinów, w drugiej 8. Ta z 8-mioma prowadzi do głośników.

Miałeś podłączone "nie ori" radio i grało?
O jakim wzmacniaczu mówisz? Gdzie masz wyprowadzenia tego wzmacniacza? W wnęce radia?
Kogel-mogel FB :/
Fora to jest biwak. :)

michuthebest
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 26
Rejestracja: 08 lut 2010, 23:23
Lokalizacja: Klesno

Post autor: michuthebest » 11 lut 2010, 12:13

tak mam kostke iso po 8 pinow x 2 jedne 8 pinow prowadza do glosnikow zas ta druga kostka na zasilanie i nie wiem ile jest pinow ale chyba 5... wzmacniacza w ogole nie mialem mialem. Zasilanie szlo z radia teraz wsadzilem sobie wzmacniacz BOSe wraz z subwooferem BOse. Mam schemat pinow prowadzacych od wzmacniacza do glosnikow i tak poprowadzilem no i zasilanie i masa tez podlaczone ale jak teraz ze wzmacniacza pociagnac sygnal do radia zeby dzialal sub i te glosniki bo tylko tego teraz brakuje dobrze mysle?? i jak zrobic zeby sygnal puscic do wzmacniacza zeby graly i glosniki i sub... jesli mowisz ze przez czincza nie da rady a mam wyjsce w radiu z tylu az 6 ich i 2 sa na wyjscie sygnalu dwa zolte sa pod sub ale i jeszcze jakies dwa nie wiem od czego.. Mi brakuje teraz tylko sygnal zeby puscic z radia do wzmacniacza i jak go podlaczyc?? bo z tego co w schemacie pinow wzmacniacza mam pisze ze sa wyjscia sygnalu na 4 glosniki i do nich jedna wspolna masa ale jak to podlaczyc i pod ktore kable sie podpiac? dziekuje arekjask ze odpisujesz na moje posty.

[ Dodano: 2010-02-11, 16:33 ]
podlaczylem dzisiaj wzmacniacz tak jak pisałem ze wzmacniacza pociaglem nowe kable pod glosniki oraz podlaczylem wyjscia sygnalow pod aux ale cisz:/ nic nie gra:< wiec kupie ta przejsciowke phonocar i wtedy podlacze to pod radio na iso i z tej koostki mini iso pociagne sygnal do wzmacniacza... mam nadzieje ze zadziala....

[ Dodano: 2010-02-11, 17:15 ]
Panowie takie cos mam zamiar kupic i teraz potrzebuje waszej pomocy.... ta kostka na samej gorze idzie do radia bo to zasilanie tak?? ta pod nia to jest kostka na glosniki i tez ja sie podpina pod radio natomiast ta czerwona na samym dole to jest sygnal dla wzmacniacza i to mam poprowadzic do wzmacniacza tak?? jezeli mam kable po obcinane i chce poprowadzic nowe dobrze pisze? prosil bym o napisanie schematu tej czerwonej kostki ostaniej jak powinna byc podlaczona pod wzmacniacz. Dziekuje z góry, Obrazek

[ Dodano: 2010-02-11, 23:48 ]
dziekuje wszystkim ktorzy mi pomogli. Sam sobie poradziłem juz:)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Zablokowany

Wróć do „Car Audio”


opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl
Prilo.com - Transport międzynarodowy samochodów
Tooles.pl - Sklep z elektronarzędziami
Aeratory do trawnika marki Stiga