[Audi A6 C6] Światło stopu w klapie bagażnika Avant
- KrzyszTTof
- Forum Audi A6 / A7
[Audi A6 C6] Światło stopu w klapie bagażnika Avant
Witam,
Od czasu do czasu zapala mi się informacja na FIS-ie, że jest niesprawne środkowe światło stopu w klapie bagażnika, więc zacząłem się mu uważnie przyglądać i testować. Czasami zachowuję się tak jakby prąd nie dochodził, czyli świeci pulsacyjnie z różnym natężeniem. Parę sekund tak się zastanawia i albo jej przechodzi i świeci dalej jak należy albo całkowicie gaśnie i wtedy wywala informacja na FIS-ie.
I mam pytanie, czym to może być spowodowane, kończącą się lampą czy przerwą w układzie i jeśli to jest układ to gdzie najpierw szukać przyczyny jak tam się dostać?
Z góry dzięki z pomoc
pozdrawiam
Od czasu do czasu zapala mi się informacja na FIS-ie, że jest niesprawne środkowe światło stopu w klapie bagażnika, więc zacząłem się mu uważnie przyglądać i testować. Czasami zachowuję się tak jakby prąd nie dochodził, czyli świeci pulsacyjnie z różnym natężeniem. Parę sekund tak się zastanawia i albo jej przechodzi i świeci dalej jak należy albo całkowicie gaśnie i wtedy wywala informacja na FIS-ie.
I mam pytanie, czym to może być spowodowane, kończącą się lampą czy przerwą w układzie i jeśli to jest układ to gdzie najpierw szukać przyczyny jak tam się dostać?
Z góry dzięki z pomoc
pozdrawiam
nie jeździmy szybko tylko wolno latamy 

- spinacz2100
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Szubert
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
- KrzyszTTof
- Forum Audi A6 / A7
A macie schemat jak rozebrać osłony w klapie bagażnika tak, aby niczego nie połamać szukałem na forum i nic nie udało mi się znaleźć. Konkretnie chodzi mi o ten plastik u dołu szyby, który przykrywa silniczek wycieraczki, z której strony należy się do niego dobierać?

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Radosław
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Skrzynia: Multitronic
witam
ten sam problem pojawił sie kilka dni temu, światło słabo miga jakby słaby styk
po chwili gaśnie i błąd na fisie, sprawdzałem bezpośrednio przed lampą i nie ma prądu
gdzie może być najblizsza kostka? - kabel brązowy i fioletowo-czerwony (chyba)
Address 46: Central Conv. Labels: 4F0-910-289.LBL
Part No SW: 4F0 910 289 B HW: 4F0 907 289 B
Component: Komfortgeraet H18 0130
Coding: 3547781
Shop #: WSC 02335
1 Fault Found:
01503 - Bulb for 3rd Brake Light (M25)
009 - Open or Short to Ground
Freeze Frame:
Fault Status: 01101001
Fault Priority: 3
Fault Frequency: 17
Reset counter: 84
Mileage: 130910 km
Time Indication: 0
Date: 2010.01.10
Time: 14:37:14
[ Dodano: 2010-01-14, 14:17 ]
-otwierasz klapke na trójkąt tam są śruby w otworach 2 szt
-potem śruby wzdłuż plastiku we wnęce 4 szt
-wyciągasz i odłaczasz 2 lapki oświetlenia z dołu klapy aby nie pozrywac instalacji
-wyciągasz i odlaczasz przycisk zamykania klapy (jesli masz elektryczną)
-reszta jest na zatrzaskach więc trzeba szarpnąć zeby odeszla od klapy...
[ Dodano: 2010-01-14, 14:24 ]
teraz dopiero znalazłem to
a6-c6-avant-trzecie-swiatlo-stopu-vt11594.htm
ten sam problem pojawił sie kilka dni temu, światło słabo miga jakby słaby styk
po chwili gaśnie i błąd na fisie, sprawdzałem bezpośrednio przed lampą i nie ma prądu
gdzie może być najblizsza kostka? - kabel brązowy i fioletowo-czerwony (chyba)
Address 46: Central Conv. Labels: 4F0-910-289.LBL
Part No SW: 4F0 910 289 B HW: 4F0 907 289 B
Component: Komfortgeraet H18 0130
Coding: 3547781
Shop #: WSC 02335
1 Fault Found:
01503 - Bulb for 3rd Brake Light (M25)
009 - Open or Short to Ground
Freeze Frame:
Fault Status: 01101001
Fault Priority: 3
Fault Frequency: 17
Reset counter: 84
Mileage: 130910 km
Time Indication: 0
Date: 2010.01.10
Time: 14:37:14
[ Dodano: 2010-01-14, 14:17 ]
tam jest jeden cały element w całości i osobno tylko plastik który idzie wokół szybyKrzyszTTof pisze:A macie schemat jak rozebrać osłony w klapie bagażnika tak, aby niczego nie połamać szukałem na forum i nic nie udało mi się znaleźć. Konkretnie chodzi mi o ten plastik u dołu szyby, który przykrywa silniczek wycieraczki, z której strony należy się do niego dobierać?
-otwierasz klapke na trójkąt tam są śruby w otworach 2 szt
-potem śruby wzdłuż plastiku we wnęce 4 szt
-wyciągasz i odłaczasz 2 lapki oświetlenia z dołu klapy aby nie pozrywac instalacji
-wyciągasz i odlaczasz przycisk zamykania klapy (jesli masz elektryczną)
-reszta jest na zatrzaskach więc trzeba szarpnąć zeby odeszla od klapy...

[ Dodano: 2010-01-14, 14:24 ]
teraz dopiero znalazłem to
a6-c6-avant-trzecie-swiatlo-stopu-vt11594.htm
- KrzyszTTof
- Forum Audi A6 / A7
Trochę poczytałem na temat tych lamp i się dowiedziałem, że lubią się łamać przewody w miejscu wchodzenia do auta przy zawiasach, ponieważ tam cały czas pracują. Wiązka idzie w prawym zawiasie, więc zdjąłem plastikową obudowe poruszałem kablami i potraktowałem dawką WD-40 i jak na razie dwa tygodnie mam spokój obym nie zapeszył :-D , ale pewnie wcześniej czy później problem pewnie powróci trzeba będzie wyjąc wiązkę i się jej dokładnie przyjrzeć
[ Dodano: 2010-01-17, 11:59 ]
Niestety problem powrócił rozebrałem tylny słupek popatrzyłem na przewody i według mnie wszystko jest ok., więc wziąłem się za klapę. Zdjąłem całą tapicerkę i poległem na świetle stopu, nie mam zielonego pojęcia jak się go wyjmuje a nie chciałem nic na siłę śrubokrętem podwadzać żeby czegoś nie ułamać. Wie może ktoś jak wyjąć trzecie światło stopu w klapie w Avancie albo może ktoś z was miał podobny problem i się już z nim uporał.
Bardzo proszę o sugestię, bo ten dźwięk i błąd na FISie jest ostro wpieniający.
[ Dodano: 2010-01-17, 11:59 ]
Niestety problem powrócił rozebrałem tylny słupek popatrzyłem na przewody i według mnie wszystko jest ok., więc wziąłem się za klapę. Zdjąłem całą tapicerkę i poległem na świetle stopu, nie mam zielonego pojęcia jak się go wyjmuje a nie chciałem nic na siłę śrubokrętem podwadzać żeby czegoś nie ułamać. Wie może ktoś jak wyjąć trzecie światło stopu w klapie w Avancie albo może ktoś z was miał podobny problem i się już z nim uporał.
Bardzo proszę o sugestię, bo ten dźwięk i błąd na FISie jest ostro wpieniający.

- KrzyszTTof
- Forum Audi A6 / A7
Udało mi się dojść do kolesia, który pracuję w serwisie i powiedział, że jest to typowy objaw i jeśli lampka ma nastroje to znaczy, że jest do wymiany podobno straszny szajs tam wsadzili, więc dziś w ASO kupiłem nową lampkę i kostkę, ponieważ również jest zalecana wymiana. Koszt 250 zł jutro wymienię to napiszę czy jest ok.

- KrzyszTTof
- Forum Audi A6 / A7
U mnie ten sam przypadek. Czyszczenie wtyczki i gniazda lampy stopu nie dało efektu. Po wymianie wszystko ok. W serwisie lampa 209zł bez zniżki.
Tu zdjęcia jakie zrobiłem przy rozbieraniu klapy:
http://img21.imageshack.us/gal.php?g=p6 ... ozmiar.jpg
Po zdjęciu pierwszej części, odkręcić 2 śrubki w drugim elemencie (zaznaczone na zdjęciu strzałką). Zostaje szarpnięcie bo element trzyma się na zatrzaskach.
![Obrazek]()
Lampka zamontowana jest na 4 zatrzaski (blaszki) i nie wiedziałem jak je odgiąć żeby ściągnąć. W dolnej części lampki jest czarny element plastikowy i przesunąłem go śrubokrętem chyba w prawo i lampa rozłożyła się na części pierwsze. Wtedy wyciągnąłem ją i złożyłem.
Aby założyć ją trzeba wcisnąć i zatrzaśnie się.
Powodzenia:)
Tu zdjęcia jakie zrobiłem przy rozbieraniu klapy:
http://img21.imageshack.us/gal.php?g=p6 ... ozmiar.jpg
Po zdjęciu pierwszej części, odkręcić 2 śrubki w drugim elemencie (zaznaczone na zdjęciu strzałką). Zostaje szarpnięcie bo element trzyma się na zatrzaskach.
Lampka zamontowana jest na 4 zatrzaski (blaszki) i nie wiedziałem jak je odgiąć żeby ściągnąć. W dolnej części lampki jest czarny element plastikowy i przesunąłem go śrubokrętem chyba w prawo i lampa rozłożyła się na części pierwsze. Wtedy wyciągnąłem ją i złożyłem.
Aby założyć ją trzeba wcisnąć i zatrzaśnie się.
Powodzenia:)
- pama
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Tomasz
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 220KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
carlos666,
nie wiem, jak te LEDy w STOPie sa powsadzane, ale jesli nie sa zatopione.... ot moze poprzekladaj wszystkie tak, ze dwa miejsca po przepalonych zostawsz na krancach listwy .
tym sposobem nie bedziesz mial dziury w listwie, a jedynie.. krotszy-wezsze swiatlo stopu
tak mysle na szybkiego, bo nie mam pojecia, jak te LEDy sa tam zamonotowane- zatopione czy w gniezdzie siedza
nie wiem, jak te LEDy w STOPie sa powsadzane, ale jesli nie sa zatopione.... ot moze poprzekladaj wszystkie tak, ze dwa miejsca po przepalonych zostawsz na krancach listwy .
tym sposobem nie bedziesz mial dziury w listwie, a jedynie.. krotszy-wezsze swiatlo stopu
tak mysle na szybkiego, bo nie mam pojecia, jak te LEDy sa tam zamonotowane- zatopione czy w gniezdzie siedza