[A6 C6] Slaba bateria, akumulator ?
- wojciech_A6_C6
- Forum Audi A6 / A7
[A6 C6] Slaba bateria, akumulator ?
Witam!
Od pewnego czasu borykam się z takim problemem. Latem kiedy na postoju słuchałem muzyki (przy wyłączonym silniku) po pewnym czasie na komputerze wyświetlał się komunikat, że za 3 minuty wyłączy się elektryka, chyba że się silnik odpali. Nadeszła zima, komunikat się powtarzał, po nocy spędzonej na mrozie, aż w końcu dzisiaj musiałem odpalać przez kable.
1. Czy chodzi o akumulator ?
2. Jaki akumulator polecacie ?
3. Czy odłączenie akumulatora wiąże się z jakimiś konsekwencjami ? Reset komputera itp ?
proszę o rady
pzdr wOJCIECh
Od pewnego czasu borykam się z takim problemem. Latem kiedy na postoju słuchałem muzyki (przy wyłączonym silniku) po pewnym czasie na komputerze wyświetlał się komunikat, że za 3 minuty wyłączy się elektryka, chyba że się silnik odpali. Nadeszła zima, komunikat się powtarzał, po nocy spędzonej na mrozie, aż w końcu dzisiaj musiałem odpalać przez kable.
1. Czy chodzi o akumulator ?
3. Czy odłączenie akumulatora wiąże się z jakimiś konsekwencjami ? Reset komputera itp ?
proszę o rady
pzdr wOJCIECh
Mam dokładnie ten sam problem, ale muszę doładować akum prostownikiem i tez się zastanawiam czy nie popiepszy sie coś w aucie jak go odepne,
po zapaleniu jeszcze wyskakuje mi jakas kontrolka swiatel i strzalka do goru i na dół i jakiś komunikat ale to już nie wiem od czego, jak było ciepło to tego nie było.
po zapaleniu jeszcze wyskakuje mi jakas kontrolka swiatel i strzalka do goru i na dół i jakiś komunikat ale to już nie wiem od czego, jak było ciepło to tego nie było.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Moje auto: S6 C6
- Rocznik: 2008
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Vartagoly191 pisze:a jaki macie ori aku w C6
chodzi najprawdopodobniej o uszkodzony system zasięgu światełvold pisze:po zapaleniu jeszcze wyskakuje mi jakas kontrolka swiatel i strzalka do goru i na dół i jakiś komunikat ale to już nie wiem od czego, jak było ciepło to tego nie było
1 takwojciech_A6_C6 pisze:1. Czy chodzi o akumulator ?
2 varta
3 raczej nie :D
Wykonane mody :
C6:
- lustreko fotochrom
- bixenony (+AFS) z poziomowaniem i zmywaniem, LED
- MMI High, Navi, BT, TV, DVD, AMI
- elektryczne stołki
- parktronic plus
- ogrzewanie postojowe
- ori kamerka cofania
- TPMS
C7:
- ori kamerka, ori hak
C6:
- lustreko fotochrom
- bixenony (+AFS) z poziomowaniem i zmywaniem, LED
- MMI High, Navi, BT, TV, DVD, AMI
- elektryczne stołki
- parktronic plus
- ogrzewanie postojowe
- ori kamerka cofania
- TPMS
C7:
- ori kamerka, ori hak
witam
własnie po zmianie aku z varta na bosch ale to bez znaczenia ...
tez nie wiedziałem , czy odłączenie ma jakies konsekwencje i zmienili aku z podtrzymywaczem ,końcówka w zapaslnmiczkę bądź w bagazniku w gniazdo z zasileaniem 'ASO mówił , że radio może sie rozkodaować ; każdy praktycznie warsztat z aku to ma... ale jak widzę nie było potrzeby... aku varta odpalał ale kręcił jakby miał zaraz paść :lol: :lol:
pzdr
własnie po zmianie aku z varta na bosch ale to bez znaczenia ...
tez nie wiedziałem , czy odłączenie ma jakies konsekwencje i zmienili aku z podtrzymywaczem ,końcówka w zapaslnmiczkę bądź w bagazniku w gniazdo z zasileaniem 'ASO mówił , że radio może sie rozkodaować ; każdy praktycznie warsztat z aku to ma... ale jak widzę nie było potrzeby... aku varta odpalał ale kręcił jakby miał zaraz paść :lol: :lol:
pzdr
GPW
- goly191
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Moje auto: A6 C5
- Rocznik: 2001
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
faktycznie porażka jak widaćslavi16 pisze:Teraz firmy nastawiają się na ilość, a nie na jakość sprzedawanych baterii :evil:
widziałem na alledrogo jest trochę aku firmy Moll, tej której wspomniałem co w C5 (moim) szedł na pierwszy montaż, teraz wymieniłem na Centrę Futurę, ale barrrrrdzo wątpię, aby potrzymała tyle co ten Moll, zaciekawił mnie napis na aukcji " Jedna z niewielu marek produkowana jeszcze w Niemczech"
w sumie już żałuję tej Futury bo przy obecnych mrozach (-17) słabo idzie to kręcenie no ale może mnie zaskoczy, tylko (prawdopodobnie) autka nie będę miał, chyba że padnie za rok :lol:
- wojciech_A6_C6
- Forum Audi A6 / A7
Witam Panowie , u mnie jest tak samo rozładowuje sie akumulator po postoju jakieś 2 dni . Aku mam oryginalny , naładowałem i odłączyłem klemę stał tak 4 dni po podłączeniu klemy samochód pali , więc pozamykałem wszystkie drzwi , wszystko powyłączałem i zmierzyłem pobór prądu 1,4A i teraz sie nie dziwie że aku nie daje rady, tylko teraz nie mogę zlokalizować co kradnie tyle prądu może macie jakiś pomysł??
Właśnie nie chce go ładować ani odkręcać klemy, jak napisał kolega goly191 to jest nie dopuszczalne taka klasa auta i takie rzeczy w drugim aucie które stoi po chmurką pasacie odpalam po tygodniu postoju a ten samochód wyprzedza znacznie myślą techniczną paska , narazie zdejmuję klemę ale chcę rozwiązać ten problem , nie wyobrażam sobie żebym miał robić to cąły czas zreszta po odłączeniu aku nie działa radio i MMI nie czepiam się tego problemu jak to uruchomić z powrotem bo podejrzewam że po kazdym odłaczeniu bedzie sie tam cos blokowało , może jeszcze jakieś pomysły ?
- pan42
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Moje auto: A6 C7
- Rocznik: 2013
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0TDI CGLD 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Tylko nowy akumulator - jedna z teorii głosi, że z gówna bata nie ukrecisz :mrgreen:lukaGD pisze:Właśnie nie chce go ładować ani odkręcać klemy, jak napisał kolega goly191 to jest nie dopuszczalne taka klasa auta i takie rzeczy w drugim aucie które stoi po chmurką pasacie odpalam po tygodniu postoju a ten samochód wyprzedza znacznie myślą techniczną paska , narazie zdejmuję klemę ale chcę rozwiązać ten problem , nie wyobrażam sobie żebym miał robić to cąły czas zreszta po odłączeniu aku nie działa radio i MMI nie czepiam się tego problemu jak to uruchomić z powrotem bo podejrzewam że po kazdym odłaczeniu bedzie sie tam cos blokowało , może jeszcze jakieś pomysły ?