Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Problem z ABS-em po zamianie sterowników

Zawieszenie
ODPOWIEDZ
jelonpan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] Problem z ABS-em po zamianie sterowników

Post autor: jelonpan » 20 gru 2009, 13:32

Witam
Moja historie zaczne od tego ze jakis miesiac temu sprowadzilem moje audi i odrazu chcialem zrobic to co bylo zle a wiec rozrzad, sprzego, olej itp. Mechanik sprawdzil mi czujniki i hamulce i powiedzial ze ok a na fisie kontrolka ABS i ((!)) i sygnaly dzwiekowe. Wiec vag a tu brak komunikacji z niczym :-( wiec poszukalem i znalazlem ze to wina sterownika i da sie naprawic :mrgreen: podzwonilem i powiedziano mi ze 250 zl u mnie w miescie od reki. Wymontowalem :evil: i zawiozlem. Przyjechalem po godzinie a on ze nie da sie naprawic bo jakis procesor chyba poszedl dodam ze sprawdzil na stole przy mnie czy sie laczy z wagiem a tu brak łącznosci wiec muka <beczy>. Stwierdzil zebym przyjechal autem bo ma sterownik naprawiony z pasata i rozni sie tylko jedna ostatnia cyferka i sie sprawdzi czy bedzie dzialac. Zamontowal i ciach dziala !! zmienił tylko jeden kabelek bo iny sie roznily na czujniku lewego tylnego kola ale to mala rzecz. Porozmawial z kolega i stwierdzili ze tez jest roznica w kodowaniu ale przeciez moze bedzie dzialac dobrze powiedzial i sie przejechal Kawalek. Wyszedl i mowi ze wszystko ok i nie bedzie przekodowywal bo czulosc jest dobra. A skasowal mnie na 350 zl i oddal mi ten stary sterownik.

I tu mam problem bo mi sie zdaje ze dziala tylko na przednie kola. Moze to moje uczucie chyba ze tak moze byc. I tu prozba do was moze ktos mi powie czy tak moze byc i na jakim kanale w vagu to sprawdzic. Bo z tego co wiem to chyba jest mozliwosc sprawdzenia mocy hamowania na wszystkich kołach ale gdzie.

I jesli wie ktos jak i czy mozna przekodowac taki sterownik zeby dobrze dzialal to bede wdzieczny.

Pozdrawiam i z gory dziekuje

Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: goly191 » 20 gru 2009, 14:10

jelonpan pisze:I tu mam problem bo mi sie zdaje ze dziala tylko na przednie kola. Moze to moje uczucie chyba ze tak moze byc
jeżeli nie jesteś pewnien, to zahamuj na śniegu, wyjdź z auta i zobacz czy został ślad bieżnika, czy gładko jak bez ABSu

jelonpan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jelonpan » 20 gru 2009, 20:15

Tak wlanie myslalem ze zrobie ale zona wsiadla i powiedzialem zeby zahamowala mocno i tak mi sie zdaje wlasnie ze lapia tylko przednie hamulce. ale moze dokladnie nie zwrocilem uwagi juz sam nie wiem moze ktos powie czy jest taka mozliwosc wogole zeby ABS dzialal na przodzie a na tyle juz nie z powodu sterownika I jak to zmienic
Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-12-21, 19:24 ]
nikt nie ma pojecia jak dokodowac sterownik AbS i czy wogole mozna :?: a i zeby nie zasmiecac to moze ktos ma pomysl dlaczego wiatrak od nawiewu raz dziala a raz nie :roll: raz nie dzialal to zdzielilem w deske i zadzialal a innym razem nic nie dalo ale pozniej sam sie wlaczyl

[ Dodano: 2009-12-24, 14:31 ]
ta to logi z vaga
przed wymiana
Control Module Part Number: 8E0 614 111 A

Component and/or Version: ABS/EDS 5.3 QUATTRO D00

Software Coding: 0273004284

Work Shop Code: BB 24334

1 Fault Found:

01203 - Electrical Connection between ABS and Instrument Cluster

03-10 - No Signal - Intermittent

powymianie
Address 03 -------------------------------------------------------