Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] ślady po ptasim g...

Nadwozie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
piotrekkawa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] ślady po ptasim g...

Post autor: piotrekkawa » 10 gru 2009, 12:36

Witam. Moje autko stało pod chmurką sporo czasu niejeżdżone i niemyte. Dziś byłem na myjce i o zgrozo po myciu na masce i dachu zostały odbarwienia po ptasich kleksach. Nie ma co prawda wżerów,tyle tylko że te ślady zostały i są widoczne. Czym to usunąć? Czy wystarczy przelecieć lakier jakimś mleczkiem,czy czeka mnie polerka?

Jurek85
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jurek
Rocznik: 2002
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 ACK 193KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: Jurek85 » 10 gru 2009, 12:45

Wiesz co tego to raczej niczym się nie da usunąć. :-x
"ptasie kleksy" to najgorsze co może spotkać lakier. Miałeś wcześniej woskowane auto?? To może po mleczku coś się poprawi, ale od razu musisz całe auto załatwić, żeby kolor był równomierny. Lepiej zacznij od mleczka - bo to mniej niszczy lakier. Polerka usuwa jakąś tam drobną warstwe lakieru, ja bym to odłożył na ostateczność.

Równie szkodliwe co kleksy ptasie są liście zalegające na karoserii - o to też trzeba dbać. Tylko liście nie uszkadzają lakieru, tylko go "farbują" i kilka myć pomaga.

Pozdro - życzę powodzenia i trzymam kciuki.

Awatar użytkownika
piotrekkawa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: piotrekkawa » 10 gru 2009, 13:04

Odkąd myjka automatyczna pozrywała mi listwy boczne na drzwiach w moim poprzednim aucie-omega B,jeżdżę tylko na ręczną i zawsze wybieram hydrowosk. Przed chwilą byłem na podwórku i palcem na ślinę potraktowałem jedną plamkę. O dziwo schodzi :-D . Myślę,że po mleczku znikną te plamy.

sawik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2014
Moje auto: Allroad C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TDI 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: sawik » 10 gru 2009, 19:42

To i tak masz szczęście - ja mam wżery! Masakra, załamka! :evil:

Awatar użytkownika
pan42
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Rocznik: 2022
Moje auto: Q5
Nadwozie: SUV
Silnik: 2.0TDI 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: pan42 » 10 gru 2009, 21:53

Będąc latem w ÂŁebie odpoczywałem na całego, a ichniejsze muchy polubiły czarny kolor i pięknie obsrały mi maskę, szyby i dach. Po powrocie dokładnie umyłem autko i oniemiałem - pod pewnym kątem widać, że maska i dach ma pełno kropek. Patrzę z bliska i są to wżery. Oczywiście próbowałem to lekko spolerować, ale się nie da. Pozostały gniazda kropek, i to widocznych.

Awatar użytkownika
piotrekkawa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: piotrekkawa » 11 gru 2009, 11:41

Będę robił polerke całego auta. Zrobi mi to znajomy lakiernik przy okazji malowania zderzaka bo mnie ktoś przerysował. Obejrzał to i powiedział że nie ma tragedii. Powiedział też,że dobrze że wcześnie zareagowałem,bo jakbym to zostawił to dopiero miałbym problem.

[ Dodano: 2009-12-31, 17:51 ]
No i zrobione <ok> . Autko nie ma najmniejszych śladów po kleksach a błyszczy się jak nówka. Nawet sąsiad pytał czym myłem sprzęta że tak lśni. Dobrze zrobiona polerka robi swoje. Polecam zrobić taki zabieg chociaż raz w roku. Naprawdę duuuuża różnica.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja