Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5]slabo pali

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marko685
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5]slabo pali

Post autor: marko685 » 23 cze 2008, 21:30

mam problem z odpalaniem audi a6 2.4 v6.rano pali troche ciezko musze krecic rozrusznikiem kolo5-10 sekund.jak juz zapali jest ok. zgasze go i zapala od razu ale jak postoi dluzej to pojawia sie ten sam problem.aby nie meczyc rozrusznika krece go na dwa razy najpierw raz krotko a potem drugi raz i zapala od razu . :!: images/smiles/icon_exclaim.gif
images/smiles/icon_exclaim.gif

przywitaj się w dziale"powitania" i nazywaj poprawnie tematy
Ostatnio zmieniony 23 cze 2008, 21:43 przez marko685, łącznie zmieniany 1 raz.

macieja910

Post autor: macieja910 » 23 cze 2008, 23:38

marko685 wydaje mi sie ze to rozrusznik. Paweł pisal ze mial cos takiego w golfie. Okazalo sie ze rozrusznik nie mial odpowiedniego momentu obrotowego. Pomogla mu regeneracja ;-) Pzdr

Awatar użytkownika
marko685
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: marko685 » 24 cze 2008, 12:28

rozrusznik niedawno wymieniłem na nowy i bez zmian :?:

macieja910

Post autor: macieja910 » 24 cze 2008, 17:29

marko685 dobrze by bylo podlaczyc go pod VAGa moze pokaze jakies bledy. A jak tam z filtrami????

@krawczyk@

Post autor: @krawczyk@ » 17 lut 2011, 15:41

Witam skoro mowa o problemie z odpalaniem to mam takie pytanko co może być nie tak, gdy autko jest zimne to po odpaleniu słychać jakiś dziwny odgłos jak by coś się ślizgnęło nie wiem czy to błąd rozrusznika czy to coś innego dodam że po zakupie auta tego nie było a gdy odebrałem audi od mechanika po wymianie rozrządu oleju itp pojawił się taki problem....

Awatar użytkownika
fishmanr11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Filip
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.8 174KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: fishmanr11 » 17 lut 2011, 18:57

Mialem identyczny problem. Po wymianie świec przechodzilo na troche lub wcale kable też zmienilem na BREMI . W koncu wymieniłem cewkę na oryginał BREMI bo wcześniej mialem jakąś z allegro za 300 zł i niby byla ok ale po zmianie cewki odpala. Paliwo dochodzi do wtrysków więc tego układu sie nie czepiaj. ja sprawdzalem . Za drugim razem pyk i pali za pierwszym kręcenie. A świece już są zalane po sekundzie kręcenia bez odpalenia. Moim zdaniem to cewka i u Ciebie . Ale ja nie jestem prorokiem :) sprawdź świece rano jak będą mokre po kreceniu chwile to znaczy ze brak iskryy odpowiedniej . TO że iskra bedzie jak swiece wyjmiesz z auta i podłączysz pod fajkę nie oznacza ze jest w cylindrze i jest odpowiedniej mocy ta iskra. U mnie dodatkowo jeszcze delikatnie drgał na wolnych po rozgrzaniu.
Pytania, problemy... wysyłajcie w moimi postami na Forum Audi A6 C5 silnik 2.8.

@krawczyk@

Post autor: @krawczyk@ » 17 lut 2011, 21:41

u mnie też delikatnie drga szczególnie gdy się zatrzymuje np. na światłach. No i czasami też mam problem z odpaleniem auta szczególnie gdy jest rozgrzane, za 2 razem razem załapie tak jak by się zalewał. Czy jeśli podłączę się pod kompa to wykażę czy to cewka czy coś innego??? A jeśli to cewka to jaki będzie tego koszt???

Awatar użytkownika
fishmanr11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Filip
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.8 174KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: fishmanr11 » 17 lut 2011, 21:56

Moja cewka kosztowała 1000 zł ale da się taniej oryginał kupić Bremi powiedzmy 800 chyba z tego co szukałem ale ja chciałem szybko. Pozatym tak jak mówię zalożyłem nową innej firmy za 300 zł i było gorzej tylko. Wiec jak cos taniej chcesz to tylko używany ale sprawny oryginał a to też testowałem i lipa używka była też nie sprawna do końca bo po nagrzaniu do równych 90 zaczynało się telepanie. Także ja miałem dużego pecha i wydalem 500 zł nie potrzebnie . Trzeba było odrazu kupić za 1000 zł BREMI i mieć spokój na lata. Sprawdź świece. Co prawda moje byly brązowe na każdej cewce ale moze u Ciebie to świec wina albo kabli . A w kompie zero błędów u mnie i wszystkie parametry w 100% poprawne. No i smrodek rano przy odpalaniu miałem benzyny niedopalonej.
Pytania, problemy... wysyłajcie w moimi postami na Forum Audi A6 C5 silnik 2.8.

@krawczyk@

Post autor: @krawczyk@ » 21 lut 2011, 10:19

Wątpię czy u mnie będzie to problem z cewką ponieważ ten dziwny hałas przy odpalaniu pojawia się tylko gdy auto jest zimne. Teraz miałem okazje przekonać się o tym jeszcze bardziej ponieważ są u nas mrozy powyżej -10 i gdy auto postoi nawet ponad godz słychać ten dźwięk przy każdym odpaleniu a gdy temperatura na dworze jest bliska 0 to zrobi tak tylko najwyżej raz rano...Czy to może być coś związane z jakąś pompą albo czymś podobnym bo może gdy jest straszne zimno wiadomo że wszystko robi się bardziej gęste i pompie trudniej jest ruszyć....proszę o pomoc

kozlowski1987
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kozlowski1987 » 23 lut 2011, 06:29

Miałem taki sam przypadek. Komputer nie pokazywał żadnych błędów...
A to dlatego, że czujnik mieścił się w granicach tolerancji...(przy temp ok 20*C powinien mieć ok 3-5.5 KOhm)
Sprawdź temperatury na bloku 3 i 4.
U mnie był to czujnik temperatury silnika.Jest on z tyłu silnika na przewodzie wodnym.
Koszt około 60 zł. Po wymianie autko pali od dotknięcia. Wcześniej spalanie około
20l po miescie przy bardzo delikatnej jezdzie.Teraz max 17 non stop butowanie...
Damian

@krawczyk@

Post autor: @krawczyk@ » 23 lut 2011, 10:25

Jak sprawdzić tą temperaturę??? Po dłuższym wsłuchiwaniu się już wiem skąd dobiega ten hałas przy odpalaniu wydobywa się gdzieś z okolic cewki zapłonowej mechanik stwierdził że to problem z pompą wspomagania tylko jaki skoro działa normalnie a hałasuje na zimnym silniku???

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja