Przejrzałem już forum i nie znalazłem nic na temat regulacji dawki paliwa w silnikach benzynowych wiele postów dotyczy TDI.
W związku z tym mam pytanie jak się to robi za pomocą VAG 2.5 or 4.9.
Prośba o instrukcję step by step bo nie jestem specjalistą :lol:
Tematy proszę nazywać zgodnie z Regulaminem nazywania tematów
Ostatnio zmieniony 24 lis 2009, 10:47 przez adamek-adam, łącznie zmieniany 2 razy.
witaj krisker. temat się opiera o to, że niedawno przeczyściłem przepustnicę i oczywiście zaadaptowałem i niby wszystko powinno być ok. niby.... bo co się okazuje-teraz po odpaleniu samochodu czuję przy wydechu tak jakby niespalało się całkiem paliwo, próbowałem zrobić jeszcze raz adaptację ale nie pomogło i dodatkowo wydaje się że spalanie się troszkę podnioslo. może widzisz w tym jakiś inny problem ale mi się wydaje że to chyba przez tą przepustnicę
pojawiły się 2 błędy (nie pamiętam niestety numerów-o zbyt dużej dawce{?} ) zanim przeczyściłem przepustnicę, tak napisano na forum, że w przypadku tych błędów przeczyścić przepustnicę. zrobiłem tak, przed adaptacją błędy skasowałem, pojeździłem już dosyć sporo, ok. 500km i błędów po podłąączeniu nie ma. a problem paliwa w spalinach się pojawił
absajler, nie za ka,żdym razem, praktycznie jak długo postoi nieodpalana to wtedy, analiza spalin ok-ostatnio robiłem przegląd u znajomego i wyszło ok(ale był ciepły, tzn 90 stopni) sonda i katalizator odpadają bo były by błędy!!! mój pomysł jest taki-w przepustnicy podczas czyszczenia zauważyłem że blaszka okrągła która otwiera wlot do silnika jest jakby to powiedzieć troszkę niedopasowana do obudowy, tzn. podejrzewam że paliwo i powitrze zasysane do silnika wytarło ją (?) lub obudowę (?). to może być przyczyną bo po dłuższym postoju może być minimalny nadmiar paliwa które spala się lub nie wybuchowo nawet w katalizatorze. wiem że tak nie powinno być bo może katalizator uszkodzić ale pewny nie jestem a nie chcę inwestować w nową przepustnicę co wy na to???
Powodem zapachu niedopalonej mieszanki po odpaleniu zimnego silnika może być nie sprawna pompa powietrza wtórnego. Pompa tłoczy powietrze do układu wydechowego. Tlen zawarty w powietrzu miesza się z niedopalonym paliwem w wydechu i dopala się przed katalizatorem powodując zarazem jego szybsze nagrzanie i uzyskanie sprawności sond. Powinny być błędy na Vag'u chyba że zsunął się przewód powietrza.